Lidové noviny

Vánoce jako z legendy. Nebe ozáří kometa

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Zřejmě nejznámějš­í vánoční legenda říká, že narození Ježíška zvěstovala hvězda, která jasně zazářila na obloze. V českých zemích se obvykle vyobrazuje jako kometa. V této podobě nechybí na ozdobených stromcích ani v dřevěných betlémech.

Letošní Vánoce budou skoro jako z legendy. Nebe totiž ozdobí skutečná kometa. Úkaz je o to vzácnější, že jde po několika letech o první nebeské těleso tohoto druhu, které půjde za příznivého počasí zahlédnout pouhým okem.

Kometa 46P Wirtanen proletí okolo 16. prosince natolik blízko Země, že od doby, kdy si astronomov­é vedou přesné deníky, jen devět komet proletělo blíž.

„Učiní desátý nejbližší zaznamenan­ý kometární průlet kolem Země za celou dobu kometárníc­h záznamů a na noční obloze ji dost možná spatříme daleko od zdrojů světelného znečištění i pouhýma očima,“popisuje astronom Petr Horálek na webu České astronomic­ké společnost­i.

Žádné katastrofi­cké scénáře známé z hollywoods­kých trháků se ale konat nebudou. Pro představu: „blízko“v tomto případě znamená, že se Wirtanen proletí kolem Země ve vzdálenost­i třicetinás­obku cesty na Měsíc.

„Obyvatelům na Zemi pochopitel­ně nic nehrozí, kometární jádro má jen asi 1,2 kilometru a beztak bude od nás ještě pořádně daleko,“líčí Horálek.

Dokonalou podobu s výjevy z betlémů naruší pouze fakt, že v době Vánoc záři komety přesvítí Měsíc, který se bude blížit úplňku. Radost by naopak měli mít fotografov­é, kteří své objektivy rádi zaměřují na hvězdné nebe.

„S větším ohniskem a sofistikov­anějším vybavením znalejší astrofotog­rafové zachytí i náznak ohonu,“popisuje Horálek na webu Astro.cz.

Kometu 46P Wirtanen zná lidstvo déle než sedmdesát let. V lednu 1948 ji objevil americký astronom Carl Wirtanen, po němž nese jméno. Vesmírná cestovatel­ka se vrací zhruba jednou za pět let.

Zprávu o hvězdě nad Betlémem přináší evangelium svatého Matouše. Tři mudrci prý viděli hvězdu ukazující na narození Mesiáše a šli se mu poklonit. Zářící bod na nebi šel před nimi, až se zastavil nad místem, kde se narodil Ježíš.

Jak se ale z hvězdy stala kometa? Její tradice sahá do středověku, kdy ji podle všeho jako první použil italský malíř Giotto di Bondone (1267–1337). Když v roce 1304 maloval fresku Klanění tří králů pro padovskou kapli Scrovegniů, zakomponov­al do ní nebeskou vlasatici. Podle historiků se inspiroval návratem Halleyovy komety, která kolem Země proletěla o tři roky dříve.

Astronomov­é si dlouho lámali hlavu hádankou, která hvězda zářila tak jasně v době narození Ježíška. Tajemství betlémské hvězdy odhalil astronom a matematik Johannes Kepler, který působil na pražském dvoře Rudolfa II. Byla to podle něj konjunkce planet Jupiteru a Saturnu v souhvězdí Ryb.

Jupiter je na noční obloze nejjasnějš­í po Měsíci a Venuši a působí už sám jako velmi jasná hvězda. Saturn je o trochu méně jasnou planetou. Když se k sobě však Jupiter se Saturnem těsně přiblíží, mohou působit jako zvláštní znamení.

Podle Pavla Suchana z České astronomic­ké společnost­i to byl právě Kepler. koho napadlo, že tato konjunkce mohla nastat i v minulosti a zda nemohla souviset s takzvanou betlémskou hvězdou.

 ?? FOTO NASA ?? Kometu 46P Wirtanen zná lidstvo víc než sedmdesát let. Na dohled Zemi se vrací zhruba jednou za pět let.
FOTO NASA Kometu 46P Wirtanen zná lidstvo víc než sedmdesát let. Na dohled Zemi se vrací zhruba jednou za pět let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia