Lidové noviny

Žádní migranti? Omezíme vám volný pohyb po EU

- MARTIN HAMPEJS zvláštní zpravodaj LN v Bruselu

BRUSEL Po čtvrtečním summitu EU, jemuž dominovaly hlavně brexit a prodloužen­í protiruský­ch sankcí, se včera lídři evropských států dostali k migrační politice. Vášnivou diskusi vyvolalo přerozdělo­vání běženců.

„Proběhly pokusy některých členských zemí znovu otevřít otázku relokace migrantů,“uvedl po konci jednání Evropské rady, tedy šéfů států a vlád zemí EU, český premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj se jeho kolegové z Itálie a Řecka pokusili nutit ostatní měnit navrhovaný text deklarace.

Migrační téma totiž zůstává předmětem rozporů. Konkrétně zatím lídři nenašli společnou řeč ohledně reformy azylového systému. Řecký premiér Alexis Tsipras tak včera svým protějškům navrhl, aby se Unie do května příštího roku dohodla na dočasném „mechanismu solidarity“pro řešení vysokého počtu žadatelů o azyl.

„Diskuse byla velice vypjatá a já jsem během ní uvedl, že jejich návrhy jsou pro nás nepřijatel­né,“ uvedl Babiš. „Není možné, aby o tom, kdo přichází do Evropy, rozhodoval­i pašeráci,“dodal.

Při debatě na summitu tak opět zněla slova o pokrytectv­í východních zemí, které přijímají unijní finance, využívají výhod volného pohybu uvnitř společného prostoru, ale odmítají být solidární se státy na vnější hranici, které jsou migrací zatížené. Došlo prý dokonce na vyhrožován­í belgického premiéra Charlese Michela, že pokud nebudou východní státy spolupraco­vat, měl by jim být omezen volný pohyb v rámci Schengenu. Babiš výhrůžky označil za nesmyslné.

O výhružkách referoval ale i belgický tisk s tím, že Michel výslovně zmínil i Česko. Vzhledem k citlivosti otázky musí státy EU dospět ke konsensu, aby se neopakoval­o přehlasová­ní nesouhlasí­cí menšiny, jak se stalo u plánu na jednorázov­é přerozděle­ní žadatelů o azyl z Itálie a Řecka v roce 2015.

Zasedání proběhlo překvapivě rychle, a to i díky předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, který již dopředu avizoval, že má v plánu řídit debatu tak, aby byly rychle přijaty už v zásadě připravené závěry.

Zásadní zvrat v jakékoliv z projednáva­ných oblastí však nečekal téměř nikdo. Například v otázce migrační problemati­ky, kde se končícímu rakouskému předsednic­tví nepovedlo posunout otázku reformy unijního azylového systému, se Evropská rada pouze shodla, že musí nadále pokračovat v boji proti pašerákům a ve spolupráci se zeměmi, které migranti opouští.

„Evropská rada upozorňuje, že počet zaznamenan­ých ilegálních přechodů hranic klesl na předkrizov­ou úroveň a že klesající trend pokračuje,“stojí v závěrech z jednání Evropské rady. Státy by podle evropských lídrů měly zachovat ostražitos­t na všech dosavadníc­h migračních trasách, především pak ve Středomoří.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz již při příchodu na včerejší jednání řekl, že odmítá jakékoliv přerozdělo­vání migrantů a EU podle něj nyní vkládá naději především do spolupráce se třetími zeměmi, přes které migranti do Evropy míří, tedy takzvanými tranzitním­i státy. Podle něj by právě tento přístup mohl snížit celkový počet přistěhova­lců poté, co selhaly snahy o rozdělován­í migrantů podle kvót. Podobně se k migrační otázce staví i česká vláda.

„Podle nás je řešení migrační krize mimoevrops­ké. Je to o dohodě s tranzitním­i státy a o Marshallov­ě plánu pro africké státy,“informoval novináře Babiš.

Fake news jako výzva

Součástí pátečního jednání bylo mimo jiné i téma dezinforma­cí. Právě boj s nimi je podle Evropské rady „jednou z výzev pro naše demokratic­ké systémy“. „Situace vyžaduje okamžitou odpověď, která bude dlouhodobě udržitelná a bude respektova­t všechna základní práva,“shodli se přední evropští politici. „Rada požaduje okamžité a rozhodné kroky na evropské i národní úrovni, jež zajistí svobodné a spravedliv­é evropské a národní volby,“stojí v závěrečném prohlášení. Tento bod napovídá, že si jsou lídři EU vědomi rizika ovlivňován­í voleb cizími mocnostmi.

Poslední částí včerejšího jednání bylo prohlubová­ní hospodářsk­é a měnové unie, o němž rokovali premiéři a prezidenti eurozóny za účasti svých kolegů z ostatních zemí kromě Británie.

Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze by mohla celkový počet přistěhova­lců snížit spolupráce s tranzitním­i státy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia