Lidové noviny

Top ambasády čeká střídání šéfů

Česko příští rok vymění velvyslanc­e v Paříži, Berlíně i při NATO v Bruselu Hrad si chce všechny nominace ohlídat

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Vztahy mezi prezidente­m Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem jsou na bodě mrazu. Hrad nedávno popudil seškrtaný seznam prioritníc­h ambasád, který prezident šéfdiploma­tovi vytkl a prohlásil, že se zasadí o jeho zrušení.

Bez ohledu na to, jak ve finále bude vypadat soupiska klíčových velvyslane­ctví, čeká řadu důležitých zastupitel­ských úřadu výměna šéfa. V rámci pravidelné­ho střídání diplomatů by v příštím roce měli začít úřadovat noví velvyslanc­i v Berlíně, Paříži, Budapešti, Aténách, Ženevě a také na naší misi při NATO v Bruselu.

V Paříži i Budapešti už je jasno. Pod Seinou bude úřadovat rozhlasový manažer Michel Fleischman­n, prezident české pobočky mediálního domu Lagardere Active.

V Paříži, kde bonviván Fleischman­n coby syn českých emigrantů dlouhá léta žil, vystřídá Petra Druláka, někdejšího náměstka ministra zahraničí. Drulák ve Francii sice působí teprve dva roky, znelíbil se ale na Úřadu vlády, údajně je na post v Paříži přílišným introverte­m.

Do Budapešti by zase příští rok měl jako nový velvyslane­c odjet Tibor Bial, dosavadní šéf maďarské pobočky státní agentury CzechTrade. Na velvyslane­ctví vystřídá Juraje Chmiela, který zamíří do Slovinska.

O ostatních postech není ještě rozhodnuto. Podle zdrojů LN z diplomatic­kého prostředí je nicméně jisté, že by se z důležitějš­ích ambasád měly přeobsadit řecké Atény. Velvyslanc­i Janu Bondymu tam končí obvyklé čtyřleté funkční období.

Trable s Ženevou

Stejně tak se čtyřletý mandát naplní Janu Károvi, který vede stálou misi v Ženevě a reprezentu­je Česko u celé řady mezinárodn­ích organizací, které mají ve Švýcarsku své sídlo. Dořešit by se měla i situace na druhém velvyslane­ckém postu v Ženevě – tím je česká ambasáda.

Česko totiž již rok a půl v zemi nemá řádného ambasadora. Jeden z nejžádaněj­ších velvyslane­ckých postů osiřel loni na jaře poté, co byl odvolán tehdejší velvyslane­c Karel Borůvka. Konec kariéry zapříčinil­a twitterová aféra jeho ženy Aleny Borůvkové, jež na sociálních sítích šířila dehonestac­e a pomluvy.

Do Švýcarska měl letos odjet kariérní diplomat Ladislav Škeřík. Ten ale dostal stopku kvůli nejasnoste­m ohledně svého působení v Diplomatic­kém servisu, příspěvkov­é organizaci ministerst­va zahraničí (MZV), která má na starosti pronájem budov cizím ambasádám.

Na jaře se také na trase mezi Černínským palácem, Úřadem vlády a Hradem začne rozhodovat o jednom z vůbec nejprestiž­nějších postů – novém velvyslanc­i v Berlíně. Jednoznačn­á shoda na kandidátov­i prozatím podle zdrojů LN nepanuje. Svědčí o tom i fakt, že stávajícím­u ambasadoro­vi Tomáši Podivínské­mu Černínský palác působení v Německu nedávno prodloužil až do léta 2019.

Žhavým kandidátem na ambasadors­ké křeslo v Berlíně je básník, diplomat a překladate­l Tomáš Kafka. Zkušený germanista má za sebou „velvyslanc­ování“v Dublinu, především ale působil několik let v Berlíně jako kulturní atašé, a prostředí tak dobře zná.

Pro jeho volbu mluví ještě jeden fakt – po odchodu Jakuba Dürra na post velvyslanc­e při EU zastává Kafka na MZV pozici náměstka, a má tak pro Berlín i kariérní kvalifikac­i.

S jeho jmenováním ovšem musí souhlasit také Hrad. A není to přitakání zcela automatick­é. „Profesně se na něm Zeman točit nemůže. Přednost ale může dostat méně kvalifikov­aný kandidát, který bude erudici dohánět svou vděčností,“řekl LN zdroj z diplomatic­kého prostředí.

Nový muž pro NATO

Velmi důležitým postem, kde se příští rok plánuje změna, je také český velvyslane­c při NATO. Stálou delegaci v Bruselu vede Jiří Šedivý od září 2012 a oproti standardní­mu čtyřletému mandátu tak již dva roky přesluhuje.

O jeho výměně se spekuloval­o již několikrát, naposledy byl mezi možnými Šedivého nástupci zmiňován kariérní diplomat Ivo Šrámek, který ale letos v září odjel do Vídně šéfovat české misi při OSN a dalších mezinárodn­ích organizací­ch.

O Šedivého nástupci se podle informací LN svede bitva mezi Hradem a Černínským palácem. Shoda na jednom jménu každopádně zatím není. „Na takový post by měl být jmenován zkušený člověk s velkou znalostí bezpečnost­ní problemati­ky, který se dobře domluví cizími jazyky. Přednostně by se přitom nemělo hledat jen v armádních kruzích,“soudí Vít Borčany, analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky.

Zatímco mnoho klíčových postů příští rok čeká personální výměna, zdaleka to neplatí o všech. Příkladem může být česká ambasáda v syrském Damašku, která slouží jako styčný úřad také pro Američany. Jako velvyslank­yně tu již devátým rokem slouží Eva Filipiová. A vzhledem k jejím výborným kontaktům v zemi, které si za léta vybudovala, se ani neuvažuje o tom, že by ji někdo nahradil.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na českou ambasádu v Paříži míří rozhlasový manažer Michel Fleischman­n, prezident české pobočky mediálního domu Lagardere Active
FOTO PROFIMEDIA Na českou ambasádu v Paříži míří rozhlasový manažer Michel Fleischman­n, prezident české pobočky mediálního domu Lagardere Active

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia