Lidové noviny

Stát přiměl výrobce k ústupku

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Lék na rakovinu prsu kupovaly letos velké nemocnice až o 700 korun za jedno balení levněji, než kolik činí maximální úhrada od pojišťovny. I u dalších léků se s dodavateli často dokázaly dohodnout na cenách, které jsou nižší, než kolik zaplatí pojišťovna. Ukázalo se to poté, co ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) nařídil fakultním nemocnicím zveřejňova­t v takzvaném registru smluv i ceny za jednotlivá balení léků.

Farmaceuti­cké firmy proto začaly hrozit tím, že je kvůli porušování obchodního tajemství zdraží, a některé nenahradit­elné léky na vzácná onemocnění či na léčbu rakoviny dokonce na čas stáhnou z trhu. Nakonec ale souhlasily, že skutečnou cenu léků pro velké nemocnice budou ministerst­vu reportovat. Podepsaly s ním memorandum, ve kterém se zavázaly k vytvoření databáze s dojednaným­i cenami.

Jenže přístup k této databázi budou mít i zdravotní pojišťovny a hlavně lékový regulátor, který stanovuje maximální výši cen a úhrad léků v Česku, tedy Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). A ten by mnohem nižší reálné ceny mohl vzít jako podnět, aby zahájil revizi a úhrady od pojišťoven snížil. To by mohlo ohrozit nízké ceny léků v Česku, protože výrobci léků o snižování úhrad rozhodně nestojí a nejspíš by přestali dávat nemocnicím slevy. Šéfka SÚKL Irena Storová ovšem tvrdí, že úřad nebude k informacím z ministersk­é databáze nebo registru smluv přihlížet.

Odporovalo by to zásadám

Ovšem vysvětlení toho, proč úřad nad nimi přimhouří oči, nebylo zcela jednoznačn­é. Storová nejprve LN řekla, že to neumožňuje legislativ­a. Jenže to není pravda. „Zdroje cen, podle kterých SÚKL získává podklady pro stanovení cen a úhrad, nejsou upravené zákonem, ale vnitřními předpisy. Je tak reálně možné, že svoji metodiku upraví a ceny uváděné do registru bude brát v potaz,“uvedl Jaroslav Duba z OAKS Consulting.

Proto mluvčí SÚKL Barbora Peterová na dotaz LN upřesnila, že používání registru smluv a ministersk­é databáze ke stanovován­í cen a úhrad léků by odporovalo zásadám, které úřad dodržuje. „Základními zásadami stanovován­í cen i úhrad léčiv jsou veřejný zájem, rovný přístup, transparen­tnost a předvídate­lnost. Tyto zásady by ale nebyly naplněny, pokud by SÚKL ad hoc měnil zdroje, ze kterých čerpá,“napsala LN Peterová.

Maximální ceny a úhrady musí být podle ní platné pro celý český trh. „Nemůžou být tedy postaveny na základě individuál­ních smluvních ujednání. Tím bychom poškozoval­i fungování trhu léčiv,“dodala mluvčí.

Ať tak nebo tak, ceny léků v Česku by se kvůli větší transparen­tnosti měnit neměly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia