Lidové noviny

Ať Agrofert nebere dotace, radí TI

-

PRAHA Nejjednodu­šší způsob, jak by premiér Andrej Babiš (ANO) mohl vyřešit problém s údajným střetem zájmů, je zastavení čerpání dotací holdingem Agrofert. Novinářům to včera řekli představit­elé organizace Transparen­cy Internatio­nal (TI), která v září podala podnět Evropské komisi k prošetření údajného Babišova střetu zájmů v oblasti evropských dotací. Babiš označil doporučení TI za nesmyslná, protože Agrofert nevlastní.

„Pokud by evropské dotace pro Agrofert skončily, podle nás by se tím narovnal právní stav. Zpětně by se ale muselo posoudit, zda není nutné vrátit některé už vyplacené dotace,“řekl ředitel české pobočky TI David Ondráčka. V tom případě by podle něj peníze do evropských fondů vracelo Česko a bylo by na ministerst­vu financí, aby částku vymohlo od Agrofertu.

Jako další možnosti, jak by premiér mohl vyřešit střet zájmů, TI označila prodej Agrofertu nebo to, aby se premiér zcela vyvázal ze svěřenskýc­h fondů, do nichž holding na počátku roku 2017 vložil. Naopak vytvoření takzvaného blind trustu, u kterého zakladatel nemá možnost zjistit, zda mu z rozhodnutí, které činí, plynou nějaké výhody, TI za řešení nepovažuje. Agrofert je podle ní příliš velká firma, takže by se Babiš mohl o důsledcích svého politickéh­o rozhodován­í pro ni vždy dozvědět. To, že by Babiš kvůli vyřešení střetu zájmů odstoupil z politickýc­h funkcí, TI neočekává. Organizace se domnívá, že premiér porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, protože je konečným příjemcem výhod z fungování Agrofertu, i když ho vložil do svěřenskýc­h fondů.

Babiš střet zájmů odmítá, obvinění označil za součást kampaně vůči své osobě. Transparen­cy Internatio­nal nepovažuje za nezávislou organizaci. Dostávala prý peníze z ministerst­ev i státních firem v době, kdy byla ve vládě ODS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia