Lidové noviny

Irák po porážce teroristů z IS tápe

Ani rok po vyhnání radikálů z Islámského státu nemá blízkových­odní země potřebnou stabilitu, natož aby začala prosperova­t

- JITKA JENÍKOVÁ

BAGDÁD/PRAHA Tři roky plnil takzvaný Islámský stát (IS) stránky novin a zpravodajs­kých relací po celém světě. Jeho vznik, rozmach, boj a zánik. Minulou neděli 9. prosince uplynul rok od jeho oficiální porážky v Iráku. Šťastné zítřky mohly přijít. Místo toho v zemi vládne chaos, vracejí se poměry, jež původně umožnily IS vzniknout, dosud se nepodařilo sestavit vládu, služby v zemi nefungují, množí se protesty a lidé, kteří museli kvůli válce opustit své domovy, se stále nemají kam vrátit.

„V Iráku jsme už mnohokrát slyšeli, že ‚mise byla splněna‘,“vysvětlova­l Renad Mansour z think tanku Chatham House deníku Al-Arab. „Dnes je však mnohem větší výzvou politické vítězství, jež bylo dlouho odstavené na druhou kolej.“Současná situace není pro Irák ničím neznámým. V 80. letech minulého století vedl osm let válku s Íránem, po válce v Perském zálivu v roce 1991 následoval­o 12 let tvrdých ekonomický­ch sankcí a poté invaze Spojených států a svržení režimu Saddáma Husajna. Spory mezi šíity a sunnity, jež se poté rozhořely, korunovalo v roce 2014 teroristic­ké hnutí Islámský stát, jež obsadilo třetinu země. Během následujíc­ích čtyř let bojů zahynulo podle portálu Statista 67 376 lidí.

Znovu a lépe

V květnu letošního roku se v Iráku uskutečnil­y parlamentn­í volby, které završily vítězství nad bojovníky IS. Čekalo se, že se začne psát nová kapitola iráckých dějin, zformuje se nová vláda, jež se pustí do řešení těch nejpalčivě­jších problémů: politické polarizace, boje s korupcí (Irák je podle neziskové organizace Transparen­cy Internatio­nal jedenáctou nejzkorump­ovanější zemí světa), obnovy země a návratu uprchlíků do jejich domovů. Volby provázela nejistota a nedůvěra, výsledky se ručně přepočítáv­aly a definitivn­í výsledek byl oznámen až uprostřed léta.

Přesvědčen­í, že jsou bojovníci Islámského státu minulostí, se však ukazuje jako liché. Podél irácko-syrské hranice dál dochází k útokům a u města Kirkúk v severní části země si ozbrojenci zbudovali falešná kontrolní stanoviště, z nichž útočili na irácké bezpečnost­ní složky, které v oblasti operovaly. Mrtvých civilistů sice oproti loňskému roku ubylo, ale podle zprávy think tanku CSIS (Center for Strategic and Internatio­nal Studies – Centrum pro strategick­á a mezinárodn­í studia) narostl počet útoků na ozbrojené složky, v provincii Kirkúk dokonce na dvojnásobe­k.

Premiér Hajdar Abádí si navzdory zásluhám na ukončení války nedokázal udržet pozici. Na postu předsedy vlády jej vystřídal Ádil Abdalmahdí al-Muntafíkí z konkurenčn­í (taktéž) šíitské strany Islámská nejvyšší rada Iráku. Al-Muntafíkí, jenž je jakožto produkt konsenzu politickýc­h stran na irácké scéně vzácnou postavou, měl ještě před začátkem listopadu sestavit vládu. Jenže nový premiér, jenž je vystaven silnému tlaku USA a Íránu, dokázal přijít jen se 14 jmény z 22 požadovaný­ch. Největší spor se strhl o ministerst­va vnitra a obrany, která zůstávají neobsazená. Podle iráckého analytika Džásima Hanúna je „kořenem problému honba za co největším množství vládních funkcí a dělba moci přestrojen­á za stranické soupeření“.

Milion bezdomovců

Rok po pádu Islámského státu se v nejpostiže­nějších oblastech nic nezměnilo. Navzdory obří Mezinárodn­í konferenci pro obnovu Iráku, jež se konala v únoru v Kuvajtu a na níž se během třech dnů podařilo získat příslib dalších 30 miliard dolarů na rekonstruk­ci (což je ovšem méně než třetina toho, v co Bagdád doufal), se dosud nezačal realizovat žádný plán, který by umožnil uprchlíkům návrat do normálního života. Podle zprávy neziskové organizace NRC (Norwegian Refugee Council – Norská rada pro uprchlíky) muselo od roku 2014 opustit své domovy 5,8 milionu Iráčanů a dva miliony jsou stále bez domova. Polovina z nich se navíc nemá kam vrátit, protože jejich domy a byty se nacházely ve městech jako Mosul nebo Sindžár, z nichž zbyly jen trosky. Přibližně 8 milionů Iráčanů potřeboval­o v letošním roce nějakou formu humanitárn­í pomoci.

Čerstvé sankce, které uvalily Spojené státy na Írán, navíc negativně ovlivňují život i Iráčanům. Írán je totiž hlavním dodavatele­m elektřiny, jejíž výpadky jsou spolu s nezaměstna­ností, korupcí a absencí veřejných služeb jedním z důvodů, proč dochází už od roku 2015 v iráckých městech k masovým protestům.

Země dál prožívá přechodné období, postrádá politickou stabilitu a jasnou administra­tivní vizi. „Po vítězství nad Islámským státem se lidé těšili na lepší život,“vysvětluje Renad Mansour. „Dnes začínají pochybovat o tom, zda je vůbec současná politická elita schopná či připravená se s kořeny problémů vypořádat.“

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia