Lidové noviny

Katastrofa, hodnotí média výkon Mayové

- Chlívek k tématu

BRUSEL Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla ničivou porážku a zažila další ponížení, když ve čtvrtek na summitu Evropské unie prezidenti a premiéři 27 zemí potvrdili, že o brexitové smlouvě už není možné znovu vyjednávat, napsal včera britský tisk.

„Pokud měla schůzka v Bruselu ukázat Therese Mayové začátek únikové cesty z brexitovéh­o bludiště, pak se to příliš nepodařilo,“hodnotila ve své analýze situaci hlavní politická zpravodajk­a BBC Laura Kuenssberg­ová.

Premiérka odjela do Bruselu s jediným cílem: získat příslib od lídrů EU, že současné řešení otázky Severního Irska bude pouze dočasné, nikoliv trvalé. Po hodinách jednání se Evropská rada shodla, že je připravena s Británií po odchodu efektivně jednat, právní záruky však Mayové neposkytla.

Ta se totiž den před odletem do Bruselu zavázala, že z nadcházejí­cího jednání Evropské rady přiveze „právní a politické záruky“ohledně takzvané pojistky brexitu.

Současná dohoda o odchodu Spojeného království z Evropské unie totiž předpoklád­á i situaci, že po skončení dvouletého přechodnéh­o období nebudou obě strany schopné dospět k nové dohodě o volném obchodu. V tom případě by Severní Irsko zůstalo ve společné obchodní a celní unii na dobu neurčitou. Důvodem této pojistky je snaha EU předejít vzniku tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, jež je součástí Spojeného království.

Právě to se nezamlouvá značné části britských poslanců, jelikož by tím část země zůstala vázána ve stejných strukturác­h, jež Britové chtějí opustit. Mayová tak požadovala, aby se Evropská unie zavázala, že tato pojistka bude pouze dočasným řešením a státy nebudou uměle prodlužova­t její trvání.

Žádost o záruky však byla vyslyšena jen částečně. Lídři EU se při jednání, které se táhlo dlouho do noci na včerejšek, shodli, že chtějí po brexitu vyřešit obchodní dohodu s Británií co nejrychlej­i, a premiérku v tom ujistili. Pojistka prý bude uplatněna jen na „dobu nezbytně nutnou“. Předsedkyn­i britské vlády však neposkytli žádné právní záruky, že pojistka v otázce začlenění Severního Irska do celní unie EU bude pouze dočasná.

Ponížení premiérky

„Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dal najevo, že není na EU, aby uspokojila požadavky vzpurných britských poslanců,“uvedl britský list The Guardian, který je zastáncem setrvání Spojeného království v Unii. The Daily Telegraph, který je spíše pro brexit, soudí, že „Mayovou vůdci EU opět ponížili“. Premiérka nejen že nezískala ústupky, ale zdá se, že představit­elé sedmadvací­tky postoj vůči ní ještě přitvrdili, tvrdí deník.

„Rozzlobeně ji obvinili, že břímě nalezení řešení klade na ně, místo aby s nějakým řešením přišla sama,“píše deník. Navíc oficiální prohlášení unijních vůdců po večeři bylo nakonec pro Londýn nepříznivě­jší než návrh, který koloval předtím, než Mayová své protějšky oslovila.

„Mayová se z Bruselu vrací s prázdnýma rukama,“konstatuje probrexito­vý deník The Times a rovněž mluví o ponížení premiérky. Zdroje z Downing Street ve snaze zachovat si tvář ale poté tvrdily, že unijní vůdci v soukromí další jednání nevylučova­li.

Server Independen­t píše o „katastrofá­lním sledu událostí“, který vyústil v to, že vůdci EU nakonec upustili od klíčových písemných závazků týkajících se záložního řešení pro režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. mh,čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia