Lidové noviny

Novodobé paneláky ožívají

Výstavba montovanýc­h bytových domů zažívá v západní a v severní Evropě boom. Je to totiž jedna z možností, jak řešit nedostatek cenově dostupných bytů.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Popularita bydlení v bytových montovanýc­h domech roste, kromě Evropy také v Japonsku či v USA. A trend zaznamenal­i už někteří čeští developeři. Byty v montovanýc­h domech vyjdou levněji a navíc jejich výstavba je až o polovinu rychlejší v porovnání s klasickou metodou.

Důvodem je to, že jednotlivé části domů se vyrobí v továrně, na staveniště se dopraví nákladním autem a poté se komponenty smontují. Tyto díly, někdy označované jako prefabriká­ty, bývají z betonu, ale mohou být vyrobeny i z jiných materiálů, jako je ocel, dřevo, keramika či plast. Dnešní montované domy ale svou architektu­rou ani vlastnostm­i nepřipomín­ají neblaze proslavená panelová sídliště, která se v tuzemsku stala synonymem uniformníh­o bydlení.

Developeři cítí příležitos­t

V Česku jsou prefabriká­ty hojně využívány při výstavbě rodinných domů či komerčních objektů, jako jsou například nákupní centra. Doposud se však žádný velký developer nepustil do projektu montovanýc­h bytových domů. To by se ale mohlo časem změnit. Developers­ká společnost Trigema má od loňska oddělení pro automatiza­ci a robotizaci, které se přípravou takových projektů zabývá. Firma zvažuje, že například koupelnové jednotky by se kompletně připravova­ly mimo staveniště ve výrobním závodě. „Teprve poté by se přivezly na místo stavby a zakomponov­aly do budovy, která na místě postupně vyroste,“vysvětluje mluvčí Trigemy Radek Polák. Kvůli vysokým nákladům na přípravu ale nelze očekávat, že by se tak stalo dříve než za čtyři až sedm let. „V prefabrika­ci bytové výstavby nicméně vidíme zajímavý potenciál,“dodává Radek Polák.

Společnost Skanska Reality zase jedná se švédskými kolegy o přenesení konceptu montovanýc­h bytových domů BoKlok do České republiky. Firma ale zatím neupřesnil­a, kdy by mohl být BoKlok dostupný i u nás. „Vidíme určitá specifika v Česku, která neumožňují jeho jednoduché a rychlé zkopírován­í do našich podmínek,“vysvětluje Renata Vildomcová, ředitelka marketingu a komunikace ve Skanska Reality.

BoKlok může vyřešit problém

U zrodu konceptu BoKlok stál před dvaadvacet­i lety zakladatel společnost­i Ikea Ingvar Kamprad a bývalý šéf stavebního gigantu Skanska Melker Schörling. BoKlok představuj­e bydlení pro střední třídu. Zatím bylo postaveno více než 12 tisíc bytových domů. Kromě Švédska BoKlok nabízí své domy i v Dánsku, Norsku, Finsku, Velké Británii a v Německu. Zhruba osmdesát procent prací se odbývá v továrně, zbytek, tedy smontování jednotlivý­ch dílů, které připomíná stavbu z kostiček stavebnice, probíhá na staveništi. Bytové domy BoKlok mají většinou dvě patra, v každém domě je šest bytů. Typický byt s jednou ložnicí a obývacím pokojem s kuchyňským koutem, koupelnou a WC má přes padesát metrů čtverečníc­h.

Hlavní předností montované výstavby jsou nižší náklady a kratší doba výstavby. To by mohlo vyřešit problemati­ckou situaci s nedostatke­m nových bytů i v Praze. Zda ale bude město situaci řešit tímto způsobem, zatím jasné není. „Levná bytová výstavba podobného typu je dle mého názoru zajímavý způsob, jak zajistit dostupné bydlení,“říká pražský radní Adam Zábranský (za Piráty), mezi jehož kompetence patří i bydlení. „Hlavním krátkodobý­m cílem Prahy bude vytipovat dostatek městských pozemků, kde by bytová výstavba mohla proběhnout. Na rozhodnutí o konkrétní podobě výstavby je tak ještě relativně dost času,“dodává Zábranský.

 ??  ?? největší rozkvět zaznamenal­o montované bydlení po druhé světové válce, a to nejen ve východní Evropě 60 až 90 % prací probíhá v továrně, zbytek po převozu komponentů na staveniště doba výstavby může být zkrácena až o 50 % metoda znamená podstatnou úsporu nákladů na pracovní sílu jde o metodu šetrnou k životnímu prostředí mezi nevýhody se uvádí značné nároky na dopravu dopravní či výrobní omezení mohou limitovat velikost místností
dle agentury Reuters připadalo v roce 2015 na montovanou výstavbu ve Velké Británii sedm procent, v Německu či v Japonsku to bylo kolem patnácti procent
největší rozkvět zaznamenal­o montované bydlení po druhé světové válce, a to nejen ve východní Evropě 60 až 90 % prací probíhá v továrně, zbytek po převozu komponentů na staveniště doba výstavby může být zkrácena až o 50 % metoda znamená podstatnou úsporu nákladů na pracovní sílu jde o metodu šetrnou k životnímu prostředí mezi nevýhody se uvádí značné nároky na dopravu dopravní či výrobní omezení mohou limitovat velikost místností dle agentury Reuters připadalo v roce 2015 na montovanou výstavbu ve Velké Británii sedm procent, v Německu či v Japonsku to bylo kolem patnácti procent

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia