Lidové noviny

Rum je stále fenomén. Na svou šanci ale čeká gin

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Chutě a vkus zákazníků se v mnoha oborech průběžně mění. Platí to i pro alkohol. Před řadou let například v Česku vzrostla popularita whisky, teď ve vrcholné formě roste trh s rumem. A za pár let si prý raději dáme gin.

„Je to podobné jako s módou. Různé trendy k nám většinou přicházejí ze světa, nejčastěji z Ameriky a samozřejmě z okolních států Evropy,“vysvětluje Boris Rajdl, brand manažer Palírny U Zeleného. Trendy do Česka přicházejí se zhruba tří- až pětiletým zpožděním.

Hezky je to podle Rajdla vidět na rumu. „Od roku 2016 dochází v kategorii takzvaných pravých (třtinových – pozn. red.) rumů ve světě k poklesu poptávky, v České republice je to stále fenomén. Letošní meziroční nárůst českého trhu s rumem je asi 65 procent,“říká Boris Rajdl.

Ve světě dnes nejrychlej­i roste prodej ginů. V Česku nás jejich výraznější nástup prý čeká zhruba

za dva až tři roky. „Meziroční růst u ginů dosahuje už zhruba 23 procent,“popisuje situaci v nadějné kategorii Rajdl. Toto zpoždění oproti světovým trhům dává producentů­m čas se na českém trhu na takový trend připravit; buď vyvinou vlastní nápoj, nebo získají distribučn­í smlouvu na některou ze světových značek.

Trendy podle Borise Rajdla nespouštěj­í známé osobnosti, je to barmanská záležitost. „Barmani v těch nejlepších barech neustále hledají něco nového a experiment­ují tak, aby mohli zákazníka překvapit.

I proto si například barmani začali vybírat giny ,s příběhem‘, řeší se, kde rostly bylinky, je tu velký trend bio výroby,“popisuje Rajdl, jak se popularita ginu zvedá a jak se vlastně začíná u „nejnáročně­jších“zákazníků.

Takový trend představuj­e příležitos­t i pro malé producenty, kteří se spíš než na objem soustředí na určitou exkluzivit­u a vysokou kvalitu svých nápojů. Ne vždy ale trendy „berou útokem“.

„Popravdě, trendům se spíš vyhýbáme, nikdy dlouho nevydrží. Výrobce svádějí k tomu, aby rychle něco vyrobili jen kvůli tomu, že se dá rychle vydělat,“říká Jan Kadlec, hlavní destilatér Palírny Agnes společnost­i Zelená Bohdaneč. Podle Jana Kadlece se o módní kategorie alkoholů může zajímat i malý producent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia