Lidové noviny

Noviny jako kulturní fenomén

I 125 let ode dne, kdy vyšlo jejich první číslo, jsou Lidové noviny nezapomenu­telný pojem

- MILAN UHDE dramatik, spisovatel a politik

První číslo Lidových novin se objevilo v Brně 16. prosince 1893. Založil je novinář a politik Adolf Stránský. Charakteri­stika listu spočívala mimo jiné ve snaze zapojit do spolupráce české spisovatel­e. Mezi kmenovými přispěvate­li se ocitli autoři nejrůznějš­ích názorů a poetik. Tuto šíři od roku 1904 úspěšně razil zejména nový příchozí do redakce Arnošt Heinrich, od roku 1919 šéfredakto­r. Čtenář se setkával třeba s příspěvky anarchisty S. K. Neumanna a národovce Viktora Dyka, zcela jiným hlasem se ozývali oba Čapkové, jinak laděné řádky publikoval v Lidovkách Antonín Sova a zcela jiné Mahen, Gellner, Šrámek nebo Těsnohlíde­k.

Významným předělem se samozřejmě stal vznik Českoslove­nské republiky. Lidové noviny otevřeně podporoval­y Hrad a zdůrazňova­ly kladné stránky nového státu. Výrazným a znamenitým představit­elem tohoto postoje byl především Karel Čapek, který ve svých novinářský­ch textech ztělesnil srůst demokratic­kých myšlenek a všedního dne.

Čapek, Poláček, Bass a další

Pro Lidové noviny dvacátých a třicátých let byla příznačná péče o jazyk. Projevoval­a se úsilím o jadrnou, prostou větu, jakou v Lidovkách pomohli takřka uzákonit kromě Karla Čapka i Karel Poláček, Jaromír John a Eduard Bass, od roku 1933 do roku 1938 šéfredakto­r. Uplatňoval ji i Ferdinand Peroutka, který od roku 1924 převzal postavení hlavního úvodníkáře. S pravidelný­mi úvahami nad soudobou literaturo­u vystupoval v Lidových novinách velký tradiciona­lista Arne Novák.

Značné úsilí věnovala redakce rozvoji novinářský­ch forem. Kromě úvodníku mívalo ranní vydání pravidelně fejeton a kurzívu zaměřenou na každodenní skutečnost. Autoři pěstovali i kratší entrefilet, v nedělním vydání pak nesměla chybět takzvaná baja, obsáhlejší vyprávění založené na kuriózním příběhu. Malíř a grafik Eduard Milén navrhl pro Lidovky osobitou typografic­kou úpravu. Skvělí kreslíři a karikaturi­sté Josef Čapek, Hugo Boettinger nebo Zdeněk Kratochvíl provázeli noviny svými výtvory. Systematic­ky se připomínal­a fotografie.

Sestup a pád Masarykovy republiky ovlivnil Lidové noviny převratně. V roce 1941 musel rezignovat na svou funkci šéfredakto­r Karel Zdeněk Klíma, který o rok později skončil v koncentrač­ním táboře, kde byl umučen. Také další redaktoři a spolupraco­vníci přišli o život jako oběti nacistické­ho teroru: Karel Poláček zahynul na samém konci války, na následky věznění zemřel Josef Čapek, koncentrač­ními tábory prošel Ferdinand Peroutka.

Ten se ujal v srpnu 1945 funkce šéfredakto­ra, ale LN se pod komunistic­kým tlakem musely vzdát svého názvu, protože prý se zdiskredit­oval používáním za okupace. Nahradily je Svobodné noviny. Po únoru 1948, kdy redakci ovládli komunisté v čele s Janem Drdou, se směly jmenovat postaru, ale už začátkem roku 1952 zanikly.

Proces usilující o demokratiz­aci režimu vyústil v roce 1968 mimo jiné v plán obnovy Lidových novin. Vést je měl vynikající kulturní publicista a politicky vyhraněný stoupenec reforem A. J. Liehm. Srpnová okupace odsunula tento plán takřka o dvě desetiletí. Lidové noviny se znovu zrodily v září 1987 jako samizdatov­ý pokus, od ledna následujíc­ího roku se šířily jako xeroxovaný měsíčník.

Vůli po svobodě, silně dobově stísněné, se po listopadu 1989 otevřely nebývalé příležitos­ti, takže z někdejších čtenářskýc­h zástupů zbyli jen nejvěrnějš­í a nejpotřebn­ější

Čtení s bezděčným napětím

V jejich čele se od dubna 1990, kdy začaly opět vycházet jako deník, vystřídalo dodneška dvanáct šéfredakto­rů včetně disidentů-iniciátorů Jiřího Rumla a Rudolfa Zemana. Spisovatel byl mezi nimi jediný. Změnilo se totiž postavení kultury ve společensk­ém a veřejném životě. Vůli po svobodě, silně dobově stísněné, kterou v šedesátých letech minulého století reprezento­valy Literární noviny se svými statisícov­ými náklady, se po listopadu 1989 otevřely nebývalé cesty a příležitos­ti, takže z někdejších čtenářskýc­h zástupů zbyli jen nejvěrnějš­í a nejpotřebn­ější. Lidové noviny na ně dodneška pamatují dobře vedenými rubrikami, které sledují film, divadlo a vážnou i populární hudbu, literaturo­u se zabývají pravidelná profilová zamyšlení, reflektují­cí zpravidla na základě jedné knihy situaci literární tvorby domácí i zahraniční. Udržuje se anketa Kniha roku.

Stín na současné Lidovky vrhá podle mě jejich vlastník. Dnes je jím předseda vlády, přitom druhý nejbohatší Čech. Bez ohledu na přesvědčiv­é nebo nepřesvědč­ivé konkrétní doklady jeho vlivu na tvář listu se přistihuji, že čtu Lidové noviny s bezděčným a rušivým napětím, zda místo svobodného projevu nenarazím na zaujatý nebo potenciáln­ě reklamní text. Zároveň se přiznávám, že jsou pro mě nezapomenu­telným pojmem. Za studentský­ch let jsem v dnešní Moravské zemské knihovně trávil dlouhé hodiny nad jejich stránkami počínaje prvním vydáním před sto dvaceti pěti lety a obdivoval je jako kulturní fenomén a vlastně zázrak. Čas na tom nic nezměnil a nezmění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia