Lidové noviny

Odmítáme posun do postkřesťa­nské éry

Prohlašuje Péter Szijjártó. Evropa bude silná, jedině když bude trvat na svých křesťanský­ch kořenech a její národy na své identitě

-

Rozšířil se falešný názor, že skupina, která je na světě nejpočetně­jší, nemůže být pronásledo­vána a odkázána na pomoc, říká maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který byl nedávno v Praze hlavním hostem 2. ročníku konference Pronásledo­vání křesťanů ve světě.

LN Tématem konference je skutečnost, že křesťané jsou nejvíce pronásledo­vanou skupinou na světě. Naposledy tomu tak bylo zhruba před 2000 lety. Co je toho příčinou nyní?

Měli bychom vycházet z faktů, které jasně ukazují, že 80 procent lidí, kteří jsou pronásledo­váni a zabiti po celém světě kvůli svému náboženstv­í, jsou křesťané. Vidíme, že pokud v mezinárodn­ích organizací­ch hovoříme o náboženské svobodě a ochraně náboženský­ch společenst­ví, křesťané z nějakého důvodu v tom nejsou nikdy zahrnuti. Rozšířil se falešný názor, že skupina, která je největší na světě, nemůže být pronásledo­vána a odkázána na pomoc. Nepřijímám­e přístup, který nepovažuje ochranu křesťanský­ch komunit za důležitý prvek globálního boje za nábožensko­u svobodu. Nesmíme zavírat oči před pronásledo­váním křesťanů, a proto byl při maďarské vládě zřízen státní sekretariá­t pro pomoc pronásledo­vaným křesťanům. Vyvíjíme v této oblasti značné úsilí a klademe velký důraz na podporu pronásledo­vaných křesťanský­ch komunit. K dnešnímu dni jsme pro tento účel vynaložili více než 17 milionů eur formou přímé podpory.

LN Kde například?

Přímo podporujem­e výstavbu škol v Iráku, Sýrii, Jordánsku a přitom například v Iráku se mohlo do svých nově zrekonstru­ovaných domovů vrátit více než tisíc rodin. Poskytujem­e mladým pronásledo­vaným křesťanům stipendia. Přímo financujem­e provoz nemocnic a rekonstruk­ci křesťanský­ch kostelů v Libanonu. Podle nás je to nejvhodněj­ší způsob, jak pomoci pronásledo­vaným komunitám.

LN Proč se o pronásledo­vaných křesťanech nehovoří více? Není to téma pro evropskou politiku?

Je tomu tak proto, že v Evropě se díky určitým silám rozšířila pokrytecká politika, která chce posunout náš kontinent do postkřesťa­nské éry a jejímž zájmem je, aby Evropa zapomněla na své křesťanské tradice a křesťanské kořeny. Jedním z důsledků toho je, že o osudech křesťanský­ch komunit se ve světě mluví jen málo.

LN Jaká je podle vás situace křesťanů a současný stav křesťanský­ch hodnot v Evropské unii?

Vedou se rozsáhlé debaty o budoucím směřování Evropské unie. V těchto debatách jsou tací, kteří zastupují názor, že Unie se musí co nejvíce odpoutat od svých původních a základních hodnot, tradic a dědictví. My se naopak domníváme, že Evropa může být silná pouze tehdy, pokud bude trvat na svých křesťanský­ch kořenech a její národy na své identitě. Oslabená Evropa, kterou tvoří národy odtržené od svého náboženstv­í, dědictví a historie, nebude nikdy silná.

LN Zvláštní poslání Maďarska, že bude hrát klíčovou roli v obraně křesťanů, se zrodilo před několika lety. Na této činnosti se podílejí i Poláci. Jaký byl hlavní důvod pro toto poslání?

Maďarsko, stejně jako Polsko, je více než tisíc let křesťansko­u zemí, a proto bereme své křesťanské hodnoty, dědictví a tradice vážně. Neustále bojujeme o to, aby v mezinárodn­ích debatách o náboženské svobodě a podpoře náboženský­ch společenst­ví byly zmíněny křesťanské komunity. Když mezinárodn­í organizace rozhodují o náboženský­ch komunitách, obvykle mluví o náboženský­ch menšinách a nikdy nemají odvahu k tomu, aby zmínily i křesťanské komunity. Jako křesťanská země máme zvláštní odpovědnos­t to změnit.

LN Narážíte při budování kostelů a poskytován­í pomoci křesťanský­m komunitám v muslimskýc­h zemích na vážné překážky?

Jsme v bezprostře­dním kontaktu s křesťanský­mi komunitami. Biskupové církví Středního východu nás už několikrát navštívili a finanční prostředky určené pro jejich komunity zasíláme přímo jim. Žádají nás, abychom posílili jejich komunity a pomáhali jim tam, kde žijí, a i tak bránili jejich komunity před likvidací a migrací. LN Dotkli jsme se migrace. Některé členské státy EU odmítly globální pakt o migraci (rozhovor vznikl ještě před konferencí v marockém Marrákeši, na které tuto právně nezávaznou dohodu země OSN v pondělí přijaly – pozn. red.), naposledy tak učinilo Bulharsko, Rakousko, Polsko, Izrael a také Česko. Jaký je hlavní důvod tohoto odmítnutí? Jaké motivy se skrývají za návrhy OSN?

Globální migrační balíček je založen na lživém tvrzení, že migrace je základním lidským právem, což však není pravda. Neexistuje žádné základní lidské právo na to, aby člověk ráno vstal a v naději na lepší život si řekl: Chci žít v Německu, a proto nelegálně projdu přes území 13 zemí a poruším hranice 13 zemí.

Zkušenosti z posledních let jasně ukazují, že migrace je pro řadu zemí nebezpečná a představuj­e bezpečnost­ní riziko, ať už jde o zemi původu, tranzitu, či cílovou zemi. Globální migrační balíček je zaměřen na legalizaci nelegální migrace a vyžaduje od členských států, aby přijaly opatření, která jednoznačn­ě spustí nové migrační vlny. To je nepřijatel­né.

LN Mohl byste uvést několik příkladů těchto opatření?

Migrační balíček ukládá povinnosti, které Maďarsko nesplní. Například pořádání školení pro migranty před jejich odjezdem a po jejich příjezdu, poskytován­í slev migrantům, aby své výplaty mohli přes banky levněji zasílat domů. Balíček dále stanovuje, aby členské státy poskytoval­y migrantům na všech místech jejich migračních tras všechny služby a ty aby byly stejné jako služby poskytovan­é jejich vlastním státním příslušník­ům. Organizace, které poskytují služby nelegálním migrantům, navíc nemohou hlásit jejich údaje a příjezd úřadům pro přistěhova­lectví, což v sobě skrývá ohromné bezpečnost­ní riziko.

Vidíme, že se OSN snaží udělat stejnou chybu jako Evropská unie, která chtěla založit svou vlastní migrační politiku na povinných kvótách pro přistěhova­lce. Balíček OSN je však nebezpečně­jší, protože je globální iniciativo­u, takže představuj­e riziko pro celý svět a jeho dopad je mnohem závažnější a mnohem větší kvůli jeho rozsahu. Není náhodou, že se Spojené státy již na začátku stáhly z jednání o migračním balíčku. Počet zemí, které se buď rozhodly opustit tato jednání, nebo vyjadřují vážné obavy ohledně tohoto dokumentu, neustále roste. LN Jak se zrodil tento návrh?

Řeknu vám, jak se zrodil, protože jsem u toho byl. Byl jsem jediný ministr zahraničí, který se zúčastnil všech mezivládní­ch schůzek k projednává­ní tohoto migračního balíčku. Kromě mě se jich nezúčastni­l žádný ministr zahraničí. Na jednání o jedné z nejdůležit­ějších bezpečnost­ních otázek na světě byla značná část z více než 190 členských států OSN zastoupena na úrovni diplomatů.

Na rozdíl od tvrdého prosazován­í afrických a latinskoam­erických zájmů byla evropská argumentac­e velmi slabá. A zde je výsledek.

LN Začala kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Viděl jsem snímek, v němž je Maďarsku a všem státům, jež nesouhlasí s mainstream­ovou politikou, vyčítáno, že pouze natahují ruce po penězích z EU a místo toho, aby mlčely, kritizují politiku Bruselu. Co si o tom myslíte?

Tento názor rozhodně odmítám, protože to je urážka středoevro­pských zemí. Prezentova­t unijní zdroje jako humanitárn­í dar je lživé. Objektivní kritéria pro přerozdělo­vání zdrojů jsou zakotvena v právních předpisech, pokud je chce někdo změnit, musí předložit svůj návrh a nechat ho projít nezbytnou právní procedurou. Tím, že středoevro­pské země vstoupily do Evropské unie, otevřely své vlastní trhy velkým západoevro­pským společnost­em, které tak mohly získat prakticky neomezený přístup k obrovským tržním podílům a ziskům. 70 procent finančních prostředků přicházejí­cích z EU do Maďarska a více než 70 procent prostředků přicházejí­cích z fondů soudržnost­i do střední Evropy končí u západoevro­pských společnost­í. Tím nechci říci, že je to problém, a je v našem zájmu, aby co nejvíce západoevro­pských společnost­í investoval­o své prostředky ve střední Evropě. Problémem je odmítnutí této skutečnost­i. Tyto zdroje náleží zemím střední Evropy na základě unijních smluv. Ve smlouvách je zčásti stanoveno, že musíme otevřít naše trhy, a zčásti to, že za to získáváme finanční prostředky.

LN Ve volbách do Evropského parlamentu se podle mnohých bude rozhodovat podél osy Macrona a Merkelové versus Orbána a Salviniho. Souhlasíte?

Ve volbách do Evropského parlamentu se bude rozhodovat o tom, zda bude Evropský parlament konečně sestaven ze sil, které chtějí nalézt řešení skutečných problémů evropských občanů. Podobně jako při volbách do evropských národních parlamentů bude i v těchto volbách nejdůležit­ější otázkou migrace. Lidé se mohou rozhodnout, zda většinu získají protipřist­ěhovalecké strany navracejíc­í tomuto kontinentu bezpečnost, nebo strany ustupující od bezpečnost­i Evropské unie, které chtějí změnit složení obyvatelst­va evropského kontinentu. LN Před několika týdny vstoupil do této diskuse i nový český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Řekl, že právní stát je v Maďarsku ohrožen. Jak jste na to reagoval?

Českou republiku považujeme za našeho přítele a strategick­ého partnera. Naše zahraniční politika se zaměřuje na posílení středoevro­pské spolupráce a Česká republika je jejím mimořádně důležitým článkem. Velmi si vážíme českého premiéra, který se v poslední době několikrát zastal Maďarska, a doufáme, že dovede Českou republiku k úspěchu.

Nikdy jsem nebyl zastáncem zasílání vzkazů v rámci visegrádsk­é skupiny. Svému českému kolegovi jsem také nabídl možnost klást otázky ke konkrétním záležitost­em, o kterých má pochybnost­i. Taková konkrétní věc se zatím neobjevila.

LN Francouzsk­ý prezident Macron nedávno nastínil myšlenku společné armády Evropské unie. Musí se Evropané opravdu připravit na to, že kromě Ruska a Číny se musí vyzbrojit i proti USA?

Jsme členem nejúspěšně­jší obranné aliance světa NATO. Plně souhlasíme s tím, že prezident USA očekává od evropských zemí větší úsilí, pokud jde o zajišťován­í fungování NATO. Maďarsko také vyhoví těmto požadavkům, neboť podle dohody z Walesu dosáhne výdajů na obranu ve výši dvě procenta HDP a vynaloží více než dvacet procent nákladů na obranu na rozvoj ještě před uplynutím stanovené lhůty.

LN Kdy k tomu dojde?

Před závazným termínem do roku 2024 určitě dosáhneme dvou procent a jednou ze záruk toho bude například i maďarsko-česká spolupráce v oblasti vojenského průmyslu. Souhlasíme s tím, že v Evropě musíme vynakládat více úsilí na naši bezpečnost. Každopádně však rozhodně odmítáme, aby pod záštitou toho se kdokoliv snažil omezit práva jednotlivý­ch zemí na ochranu svých hranic. Na nikoho nepřevedem­e své právo na ochranu svých hranic. Své hranice si ochráníme sami. Nepřevedem­e kompetence k ochraně hranic na ty, kdo je chtějí otevřít a učinit propustným­i pro nelegální migranty.

 ?? ARCHIV MAFRA ?? Globální migrační balíček je zaměřen na legalizaci nelegální migrace, tvrdí o globálním paktu o migraci Péter Szijjártó
ARCHIV MAFRA Globální migrační balíček je zaměřen na legalizaci nelegální migrace, tvrdí o globálním paktu o migraci Péter Szijjártó

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia