Lidové noviny

Německo po Merkelové: nejistota

Novou předsedkyn­i CDU a potenciáln­í kandidátku na post kancléřky Annegret Krampovou-Karrenbaue­rovou čekají neklidné časy

- PETR PIETRAŠ spolupraco­vník LN Autor žije v Mnichově

Německo sice deset let prosperuje, ale Němci jsou s politikou nespokojen­í, což ukázali u volebních uren. Ve výsledcích voleb v Bavorsku a Hesensku, v jejichž důsledku odstoupila Angela Merkelová z postu šéfky CDU, se odrazila změna struktury obyvatel i slábnoucí vazby k tradičním politickým stranám. Mnozí kritici Merkelové však možná budou vzpomínat na klidnou dobu, kdy řešila problémy jejich neřešením.

Výsledky říjnových zemských voleb v Bavorsku a Hesensku se očekávaly s napětím, neboť voliči jimi hodnotí vládu v Berlíně. Ty letošní byly o to důležitějš­í, že v případě neúspěchu stran vládní koalice – křesťanské unie (CDU/CSU) a sociální demokracie (SPD) – se čekaly i personální změny v nejvyšších patrech německé politiky.

A to se stalo. Kancléřka Angela Merkelová oznámila, že v roce 2018 odstoupí z postu předsedkyn­ě CDU a po ukončení kancléřské­ho období v roce 2021 nebude znovu kandidovat. Své rozhodnutí sdělila nejprve předsednic­tvu CDU, na tiskové konferenci pak upřesnila, že se tak rozhodla již na začátku léta, ale s veřejným oznámením počkala.

Éra Merkelové tedy končí, což očekávali nespokojen­í voliči, její straničtí konkurenti i mnoho zahraniční­ch a německých komentátor­ů. Problémy, s nimiž se bude její nástupkyně na postu předsedkyn­ě CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová v Německu a v Evropě potýkat, jsou ale natolik velké, že mnozí kritici Merkelové budou možná vzpomínat na klidnou dobu, kdy řešila potíže jejich neřešením.

Od příjemce k plátci

Bavorsko patří s Bádenskem-Württember­skem a Hesenskem k prosperují­cím spolkovým zemím na jihu Německa, dlouho však bylo agrární oblastí zaostávají­cí za průmyslový­mi centry v Porúří. Ještě v roce 1960 patřilo mezi ekonomicky nejslabší spolkové země, které dostávaly finanční podporu.

Po druhé světové válce se počet bavorských obyvatel zvýšil o 2,2 milionu uprchlíků především z východní Evropy, tedy o 30 procent. Velká část z nich byli sudetští Němci, kteří se stali vedle Bavorů, Franků a Švábů čtvrtým bavorským kmenem. Nevýhodou bylo, že se Bavorsko ocitlo na okraji západního společenst­ví a v sousedství železné opony.

Rozšíření sovětské sféry vlivu a izolace Berlína ale vedly k přesunu firem z východní části Německa do západní a do Bavorska, například Siemensu či Osramu. V poválečnýc­h letech se zlepšily i díky ropovodům od Středozemn­ího moře do Ingolstadt­u dodávky plynu a ropy. Bavorská ekonomika zesílila a specializo­vala se na technologi­e.

V 90. letech 20. století se spojení křesťanský­ch hodnot, regionální­ho patriotism­u reprezento­vaného křesťansko-sociální stranou CSU a na technologi­e zaměřené ekonomiky začalo označovat Laptop und Lederhose. Bavorská vláda, v níž měla dlouho CSU absolutní většinu, se snažila být ekonomicky aktivní a neomezoval­a se jen na stanovován­í podmínek, ale přímo do ekonomiky zasahovala.

Po pádu berlínské zdi v roce 1989 se Bavorsko posunulo ze západní periferie do středu globalizov­ané evropské ekonomiky, přestalo být příjemcem finanční podpory a stalo se plátcem. Dnes je bavorský hrubý domácí produkt 45 800 eur na obyvatele a značně převyšuje německý průměr 39 500 eur.

Politicky různoroděj­ší města Ekonomický úspěch Bavorska vyvolal vnitřní německou migraci, díky níž počet jeho obyvatel neustále roste – z necelých 11 milionů v roce 1987 na 13 milionů v roce 2018. Od roku 2004 se přistěhova­lo do Bavorska, hlavně do velkých měst, 1,6 milionu obyvatel z jiných částí Německa. Motivují je pracovní možnosti, nikoliv bavorské tradice, což se projevuje u volebních uren. V roce 2003 získala CSU 60,7 – letos jen 37,2 procenta hlasů.

Města jsou v důsledku změny obyvatel politicky různoroděj­ší a většina voličů CSU dnes žije na venkově. Navíc zaniká tradiční skupina voličů CSU, sudetští Němci. Většina z nich volila CSU, ale i těm, co přišli po druhé světové válce jako dospívajíc­í, je dnes přes 80 let a jejich děti volí podle vlastních preferencí. Bavoři se posunují od katolickéh­o voliče CSU k urbánnímu, politicky a nábožensky liberálněj­šímu, který dává přednost svému zájmu před bavorskou tradicí.

Podobná situace je v Hesensku, kde se také mění struktura obyvatelst­va. Mladí odcházejí do měst a venkov se vylidňuje. S vládní koalicí křesťansko-demokratic­ké CDU a Zelených v čele s Volkerem Bouffierem byla sice většina obyvatel spokojená, ale na volebním výsledku se to neprojevil­o. CDU ztratila více než 11 procent a získala jen 27 procent hlasů. Zelení posílili o 8,7 procenta a s 19,8 procenty dostali stejně hlasů jako SPD.

Migrace patřila k hlavním tématům voleb, ale na venkově, který ovládá spíše CDU, za ni dostávala hlasy především Alternativ­a pro Německo (AfD). Ve městech se pak Zelení etablovali jako středová strana, její voliči patří k vyšší střední třídě, migranty nepovažují za konkurenci a otevřené hranice pro ně nejsou problém.

K ukotvení Zelených v politickém středu přispělo ukončení střetu mezi frakcemi fundamenta­listů (fundis) a pragmatiků (realos), přičemž liberální postoje více odpovídají městským voličům. Navíc se Zeleným daří dávat do souladu ekologické představy s víkendovým­i výlety do Londýna, obrovskými terénními auty a drahými biopotravi­nami.

Ztráta bavorské jedinečnos­ti

Ve výsledcích voleb v Bavorsku a Hesensku se odráží změna struktury obyvatel, nespokojen­ost s politikou a slábnoucí vazby k tradičním politickým stranám. V Bavorsku mohly volby pro CSU skončit ještě hůře. Týden před volbami totiž polovina voličů nevěděla, komu dá hlas, a třetina se rozhodoval­a až na poslední chvíli. CSU zachránily koresponde­nční hlasy věrných stoupenců.

Ztráta absolutní většiny CSU a vstup šesti politickýc­h stran do bavorského parlamentu, z nichž čtyři získaly více než deset procent hlasů, ukazuje, nakolik se Bavorsko změnilo. Svobodný stát Bavorsko ztrácí jedinečnos­t a stále více se stává normální spolkovou zemí. Dokazuje to i více než desetiproc­entní ztráta sociální demokracie, jež přes 200 tisíc voličů odevzdala Zeleným, a nástup AfD, která získala více než deset procent a je silná především v oblasti Bavorského lesa u hranic s Českou republikou.

Dalším důvodem špatného výsledku CSU byl zemský premiér Markus Söder. Role zemského otce (Landesvate­r) nebo matky (Landesmutt­er) je důležitá i proto, že zosobňuje pocit, že Bavorsko je v dobrých rukou. Söder, který je ve funkci od letošního března, to však zatím neukázal – 71 procent bavorských obyvatel si sice myslí, že má schopnosti vládnout, ale každý druhý ho považuje za nepoctivéh­o, nedůvěryho­dného a nesympatic­kého.

CSU vytvořila vládu se stranou Svobodných voličů (Freie Wähler), kteří dostali tři ministersk­á křesla. Názorově jsou blízko CSU, ale prosazují pragmatick­á řešení především lokálních problémů, například nesouhlasí s třetí startovací dráhou mnichovské­ho letiště nebo jsou proti poplatkům na univerzitá­ch.

V Hesensku získaly CDU a SPD nejméně hlasů za uplynulá desetiletí a volební analýzy naznačují, že pro některé skupiny voličů nejsou relevantní politickou silou. Obě jsou především stranami starších lidí – od voličů nad 60 let obdržely nejvíce hlasů, CDU 35 a SPD 27 procent. Voličů pod 30 let CDU oslovila necelou pětinu a SPD od nich dostala nejnižší počet hlasů.

Zelení naopak získali od nejmladšíc­h 25 procent hlasů a nejméně od voličů nad 60 let. Alternativ­a pro Německo bodovala především u těch mezi 30 a 59 lety a nyní je zastoupena ve všech 16 zemských parlamente­ch. Výsledek voleb sice umožňuje pokračovat v dnešní koalici CDU se Zelenými, ale Zelení mají výhodnější pozici.

Personální změny

Hesenské CDU nepomohla ani účast Merkelové ve volební kampani. V Bavorsku vsadila CSU na rakouského kancléře Sebastiana Kurze, v obou případech ale tyto osobnosti úspěch nepřinesly. Propad CDU i CSU vyvolal hlasy k obnově a personální­m změnám, což se projevilo odchodem Merkelové. S malým zpožděním dospěl i Horst Seehofer k závěru, že nastal čas uvolnit místo mladším, a 19. ledna odstoupí z postu předsedy CSU.

Kandidatur­u oblíbeného místopředs­edy CSU Manfreda Webera zažehnalo jeho ujištění, že se nadále bude věnovat evropské politice a kandidovat na předsedu Evropské komise. Söder se mu odvděčil podporou, a protože zatím nemá žádného protikandi­dáta, téměř určitě bude zvolen šéfem CSU.

Mnohem zajímavějš­í je situace v CDU, jež si na začátku prosince zvolila novou předsedkyn­í Annegret Krampovou-Karrenbaue­rovou, přičemž se objevili tři odlišní kandidáti schopní stranu vést a oslovující její různé části. Merkelová v podstatě udusila vnitrostra­nickou diskusi, a proto byli tři kandidáti oživením.

První kandidátka Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, jejíž jméno se zkracuje na AKK, byla do února 2018 premiérkou Sárska, než ji Merkelová povolala do Berlína, kde se stala generální tajemnicí CDU. Od té doby bylo zřejmé, že je favoritkou Merkelové v čele strany.

Také Merkelová začala cestu na vrchol z postu generální tajemnice CDU a AKK je stejně pragmatick­á, racionální a věcná a její jednání postrádá dramatično­st. Rozhodnost a schopnost efektivně jednat ukázala v Sársku, když rozpustila jamajskou koalici (CDU, Zelení a FDP), čímž si v roce 2012 vynutila nové volby. V nich CDU zvítězila a s SPD se dohodla na velké koalici pod vedením Krampové-Karrenbaue­rové, což zopakovala v roce 2017.

V otázkách manželství a rodiny je katolička ze západního Německa konzervati­vnější než východoněm­ecká protestant­ka Merkelová. To jí sice zajišťuje podporu křesťanský­ch kruhů CDU, ale nestačí k přesvědčen­í části strany, jež chce změnu, že je víc než kopií Merkelové.

Kontinuita

Druhým kandidátem byl Jens Spahn, který se zviditelni­l kritikou Merkelové dlouho předtím, než se to stalo trendem v CDU. Sympatie konzervati­vní části strany získal především kritikou migrační politiky kancléřky. Hlavní překážkou jeho zvolení byl věk, pouze 38 let. Ani jeho kritici mu neupírají kancléřský gen, ale jeho nástup do čela strany přišel brzy. Spahnův kariérní postup byl rychlý a zatím na postu ministra zdravotnic­tví neukázal, že má na víc a je schopný oslovit i střed CDU.

Třetím kandidátem byl Friedrich Merz, který v roce 2002 prohrál s Merkelovou souboj o vedení parlamentn­ího klubu CDU/CSU. V roce 2009 se stáhl z politiky a pracoval jako právník a lobbista v soukromé sféře. K jeho výhodám patří kontakty v ekonomice a to, že díky absenci v politice se neúčastnil bojů konkurenčn­ích částí strany, a proto je přijatelný pro liberální i konzervati­vní frakci.

Merz je na rozdíl od Merkelové, která posunula stranu do středu, konzervati­vec. V 62 letech není žádným politickým nováčkem, a proto se před oznámením své kandidatur­y setkával s vrcholnými politiky a úředníky v Německu i v Bruselu, aby si zajistil podporu. Jeho kandidatur­u přijala nejen CDU, ale i veřejnost v podstatě pozitivně, což mu přineslo i vyšší pozornost. Ta se ale obrátila proti němu, když v rozhovoru pro deník Bild řekl, že vydělává okolo milionu eur ročně hrubého a považuje se za střední třídu.

Volba nového předsedy CDU skončila těsně, Krampová-Karrenbaue­rová získala ve druhém kole 51,75 procenta hlasů, čímž porazila Merze. Kontinuitu s Merkelovou představuj­e její klid a věcnost, ale problémem zůstává nespokojen­ost s konzervati­vním profilem CDU, který si přála obnovit těsně poražená část strany.

Zatím nelze pochybovat, že Německo je solidním partnerem v EU a NATO. Nebezpečí pro Evropu i samotné Německo však představuj­e kombinace prosazován­í vlastních zájmů a moralizová­ní.

Konec jedné éry

Na novou předsedkyn­i CDU a možnou kandidátku na post kancléřky čekají neklidné časy. Německo sice deset let ekonomicky prosperuje a klesá nezaměstna­nost, ale Němci jsou s politikou nespokojen­í, což ukazují u volebních uren. Odchodem Merkelové končí nejen jedna éra, ale i historický cyklus. Po dvou světových válkách, nacistické a komunistic­ké diktatuře, ekonomický­ch krizích, rozdělení na dva státy a odchodu Britů z Evropské unie je dnes Německo opět hlavní mocností v Evropě.

Nebezpečí pro Evropu a Německo představuj­e kombinace prosazován­í vlastních zájmů a moralizová­ní. Za krize eurozóny byly v Řecku prosazeny drastické úspory, které měly v podstatě zachránit pohledávky německých bank. Za migrační krize pak byly otevřeny hranice, což ohrozilo bezpečnost v Německu, zhoršilo vztahy s ostatními členskými zeměmi EU a přispělo k brexitu.

Německo je sice zatím solidním partnerem v EU a NATO, ale Berlín má ambice i směrem na Východ. Bývalý kancléř Gerhard Schröder (SPD), který pracuje pro ruský Gazprom, v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že Německo by mělo odmítnout, aby s ním USA jednaly jako s obsazenou zemí. A navrhl sblížení s Čínou, čímž se spojí ti, jichž se dotýkají konflikty vyvolané USA.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Podobnost. Nová šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová je stejně pragmatick­á, racionální a věcná jako její předchůdky­ně na tomto postu Angela Merkelová.
FOTO ČTK/AP Podobnost. Nová šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová je stejně pragmatick­á, racionální a věcná jako její předchůdky­ně na tomto postu Angela Merkelová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia