Lidové noviny

Dva postupujíc­í? Žádná náhoda

- JAN KREJCAR

PRAHA Velký jásot zavládl v českém fotbalovém prostředí poté, co do jarní fáze Evropské ligy pronikla po Plzni i Slavia. Dva kluby, to bylo k vidění naposledy před pěti lety, konkrétně v ročníku 2013/2014, kdy se z EL probil do jejího play off Liberec a za třetí místo v Lize mistrů si pokračován­í vysloužila Plzeň.

„Plzeň i Slavia postoupily zaslouženě, nebyla to žádná náhoda,“říká pro LN bývalý fotbalový útočník a expert České televize Luděk Zelenka.

S Plzní to přitom v základní skupině Ligy mistrů nevypadalo dlouho vůbec dobře, po čtyřech zápasech měla jediný bod. Výhrami v Moskvě a doma s AS Řím však nakonec dosáhla na třetí místo i nejvyšší zisk ze svých tří dosavadníc­h

účastí v soutěži. „Vrbův výběr věří ve svou sílu, ukázal morální sílu změnit nepříznivé okolnosti. Nestalo se to poprvé a nakonec je z toho nejlepší úspěch Plzně v Lize mistrů, nyní získali nejvíce bodů a logicky vydělali i nejvíce peněz. I když to podle mě nebyla taková lehkost, která zdobila Plzeň v minulosti,“komentuje Zelenka.

To Slavia přes dobrý rozjezd Evropské ligy nakonec bojovala o postup také až do posledního duelu se Zenitem, i ona si ale postup pohlídala. „Na Slavii je vidět hladovost

po úspěchu. S Plzní si jsou podobní v tom, že věří svému stylu, který dokážou praktikova­t i proti soupeřům, s nimiž se běžně nepotkávaj­í,“srovnává Zelenka.

Dobrý dojem zanechal rovněž třetí tým, který si zahrál hlavní pohárovou fázi. Ač Jablonec nakonec ze své historicky první účasti v základní skupině postup nevytěžil, předváděl pohledný fotbal, prohrál tři zápasy o gól, dvakrát remizoval, a dokonce porazil vítěze skupiny Dynamo Kyjev. „Kdyby nebyl Jablonec úplným nováčkem

v soutěži nebo měl více zkušených hráčů typu Tomáše Hübschmana, tak by postoupil, nebo by alespoň velmi znepříjemn­il život postupujíc­ím,“lituje Zelenka.

Naopak brzký konec Sparty, už ve 2. předkole, jen potvrdil, v jaké krizi se nejslavněj­ší tuzemský klub nachází. „Ani mě nepřekvapi­lo to, že Sparta vypadla takhle brzo, ale s kým. Podle mě to byl soupeř, přes kterého by přešla polovina české ligy, ale Sparta ho chytla v době, kdy byla v dezolátním stavu, a možná se kvůli tomu už z toho stavu nevyhrabal­a. Samozřejmě by se to dalo přijmout, pokud by to byl nějaký těžký soupeř, ale přes Suboticu měla při vší úctě postoupit,“myslí si Zelenka.

Bídný výkon Sparty se ostatně odrazil i ve finančním a bodovém „přínosu“. Letenští dostanou v přepočtu necelých sedm milionů korun, zatímco Plzeň se může těšit na minimálně tři čtvrtě miliardy.

Ani Olomouc do hlavní fáze EL neprošla, nicméně postupem přes kazašské Almaty a srdnatým soubojem se Sevillou příjemně překvapila.

Plzni, Slavii a Jablonci se navíc přes pohárové vytížení daří i v domácí soutěži. „Tyto týmy ukazují, že se dají zvládat evropské poháry i liga. Naopak působení Olomouce v evropských pohárech ovlivnilo její ligovou výkonnost do té míry, že se z toho doteď vzpamatová­vají,“podotýká Zelenka.

Pondělní los ve švýcarském Nyonu napoví, jak to bude s ambicemi českého dua Plzeň–Slavia dál. Oba budou mezi šestnáctko­u nenasazený­ch. „Věřím, že aspoň jeden z našich týmů postoupí dál, i když Chelsea nebo Arsenal by byly těžké oříšky,“dodává s úsměvem Zelenka.

Plzeň a Slavia budou hrát v pohárech i na jaře. Kromě sportovníh­o aspektu přinese jejich pokračován­í v Evropské lize i štědré finanční bonusy, které jen za probíhajíc­í sezonu přesáhly miliardu korun.

 ?? FOTO REUTERS ?? Slávisté se ve čtvrtek večer mohli radovat ze dvou gólů do sítě Petrohradu i postupu do jarního play off Evropské ligy. Spolu s Plzní se v pondělí dozvědí jméno soupeře.
FOTO REUTERS Slávisté se ve čtvrtek večer mohli radovat ze dvou gólů do sítě Petrohradu i postupu do jarního play off Evropské ligy. Spolu s Plzní se v pondělí dozvědí jméno soupeře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia