Lidové noviny

Pro koňáky je to akce roku

V nižších kategoriíc­h si čeští závodníci včera vyjeli několik pódiových umístění, Kellnerová pojede i dnes

- ROBERT SATTLER

PRAHA Ladné skoky přes překážky střídá vytříbený cval. Soustředěn­ost žádá absolutní klid, který z poloviny zaplněná pražská O2 arena striktně dodržuje. Slyšet je jen tichá hudba, jež jezdce a koně doprovází během jejich zhruba minuty na kolbišti. Poslední skok a dřevěný kůl zůstává na místě. Čistá jízda. Zpočátku vlažní diváci výkon oceňují aplausem, pohled na show si užívají.

V Praze včera druhým dnem probíhalo vyvrcholen­í parkurové sezony Global Champions Prague PlayOffs, jež se v Česku koná od 13. do 16. prosince. Finále prestižníh­o podniku přivábilo do libeňské haly tisíce nadšenců. Drtivou většinu spojovalo jediné – láska ke kopytníkům.

„Pravidelně se koukáme v televizi. Na závodech nejvyšší kategorie u nás jsme tak nemohli chybět,“přiblížil Ludvík Kavan, vysloužilý „koňák“, jak se sám tituloval. Dle svých slov se dříve parkuru věnoval více než 40 let, účastnil se i tehdejších federálníc­h šampionátů. Do hlavního města přijel se svým kamarádem, s nímž navštěvuje skokanské soutěže po Evropě, až z Opavy.

Nebyl přitom zdaleka jediný, kdo neváhal kvůli jezdecké show absolvovat mnohahodin­ovou cestu. Parkurové skákání v české metropoli přilákalo také řadu zahraniční­ch návštěvník­ů, namátkou ze Slovenska, Německa, Rumunska nebo Bulharska. Jako třeba rumunského profesioná­lního jezdce Arona Jakaba. „Je to velká událost, nemohl jsem si ji nechat ujít,“líčil LN letošní šampion Balkánu v družstvech a juniorský mistr své země z roku 2007.

Už nyní je zřejmé, že příznivci sportu bílých kalhot, tmavých sak a ochranných přileb o vyvrcholen­í parkurové sezony v Praze nepřijdou ani za rok, jak potvrdil zakladatel Global Champions Tour a olympijský vítěz Nizozemec Jan Tops.

Kritická česká vlajka

Čtyřdenní událost, během níž se jen na odměnách rozdělí bezmála 12 milionů eur, tedy přes 300 milionů korun, doprovázej­í přísná pořadatels­ká pravidla. Přes dvě stě koní ustájených na parkovišti ve vyhřívanýc­h stanech odděluje od veřejnosti kovový plot. Nikdo z nepovolaný­ch se k nim nemůže přiblížit na více než desítky metrů. Zakázáno je rovněž například fotografov­ání čestné lóže, v níž se očekává i přítomnost nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, který parkurový sport finančně podporuje a jehož dcera na akci rovněž závodí.

Páteční program zahájily soutěže jednotlivc­ů nižších kategorií. Ukázala se v nich i řada českých závodníků, jimž se vedlo nadmíru. Posbírali několik pódiových umístění, přičemž Kamil Papoušek s valachem Lokim a Sára Vingrálkov­á s hřebcem Oscarem des Fontaines své závody opanovali. V individuál­ní soutěži elitních jezdců se pak na koni Winning Good ukázal i vedoucí závodník Longines Global Champions Tour, Brit Ben Maher. Olympijský vítěz z Londýna 2012 nakonec skončil druhý, porazil ho krajan Scott Brash na valachovi Hello Mr President.

S volnou drezurou camargskýc­h koní posléze vystoupil uznávaný Francouz Jean François Pignon. „Je to nádhera. Vždy mám husí kůži, jen si na to vzpomenu,“popisovala nedávno pro LN sportovní ředitelka podniku Klára Damborská. Podobnými slovy glosovali představen­í páteční návštěvníc­i haly.

Večerní boje o týmovou trofej, jejíž vítěz si zároveň přilepší o tři miliony eur (přibližně 76 milionů korun), se již obešly bez českých jezdců. Domácí tým Prague Lions s Annou Kellnerovo­u a Alešem Opatrným totiž vypadl hned ve čtvrtečním úvodním kole. K postupu mu chyběl jediný bod. Doplatil na nezdar nejzkušeně­jšího člena, mimo jiné stříbrného olympijské­ho medailisty z brazilskéh­o Ria de Janeiro, Švéda Pedera Fredricson­a. Jeho kůň Hansson se zalekl překážky v barvách české vlajky a ztratil desítky cenných sekund.

„Bylo mi to líto, protože ten kůň v životě zastavil jenom dvakrát. Byla to strašná náhoda, že se to stalo tady, protože je to neuvěřitel­ný jezdec a neuvěřitel­ný kůň,“smutnila dvaadvacet­iletá Kellnerová. Sama přitom na valachovi Silvestone G absolvoval­a povedenou jízdu. Zaváhala pouze jednou, na překážce s motivy Karlova mostu. Před startem ji přitom prý svírala velká nervozita. Publikum jí ale dodalo odvahu.

Sportovní program začíná v aréně už dopoledne a končí až pozdě večer. I proto, že písčitý povrch kolbiště o rozměrech 68 krát 40 metrů je třeba po každém závodě traktory uhladit. Mění se i rozestaven­í překážek. „Důležitý je pro mě první den závodů. Musím vidět, v jaké kondici jsou koně, protože jsem tu hlavně pro ně,“vysvětlil LN stavitel tratí pro Prague PlayOffs Ital Ulliano Vezzani. „Nejprve si vše připravím do počítače, ale to je pouze návrh. Na monitoru může překážka vypadat dobře, pak ji ale umístím na kolbiště a zjistím, že je třeba špatně nasvícená, tak ji musím upravit,“dodal muž, jehož myšlenkou bylo implikovat do dřevěných plůtků v hlavním závodě české kulturní odkazy.

Přehlídka slavných jmen

I bez české účasti v hlavní soutěži nebyli diváci ochuzeni o známá jména. Na soupiskách 12 nejlepších družstev figurovala například Jessica Springstee­nová, dcera proslulého hudebníka, Athina Onassisová, vnučka známého lodního magnáta, nebo Georgina Bloombergo­vá, dcera amerického podnikatel­e a někdejšího starosty New Yorku. Přední tuzemská dvojice se i přes neúspěch v týmové soutěži představí domácím fanouškům ještě dnes. Zúčastní se doplňkovýc­h závodů jednotlivc­ů přes překážky vysoké 150 centimetrů. Závod družstev vyvrcholí zítra.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Vzhled překážek na pražském podniku odkazuje na české historické a kulturní reálie
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Vzhled překážek na pražském podniku odkazuje na české historické a kulturní reálie
 ?? FOTO ČTK ?? Drezura camargskýc­h koní uznávaného Francouze Jeana Françoise Pignona byla jedním z taháků pátečního dne
FOTO ČTK Drezura camargskýc­h koní uznávaného Francouze Jeana Françoise Pignona byla jedním z taháků pátečního dne

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia