Lidové noviny

... a smějí se tak hlasitě

Knihou roku 2018 jsou rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině

- JOSEF GREŠ

Kopáč i ředitel, signatář Charty 77 i publicista – Aleš Palán je autorem mnoha ceněných knih, přesto jej ve společensk­ých magazínech nenajdete. Palán píše výhradně o věcech, které považuje za podstatné – a čtenáři to oceňují. Stalo se tak i letos, samotáři způsobili už na jaře prodejní senzaci. A jen tak mezi řečí má v první desítce i další knihu.

LN Proč jste začal chodit zpovídat právě na šumavské samoty? Bylo to řekněme četbou Klosterman­na, nebo vás tam zavedla náhoda?

Zavedla mě tam potřeba dělat knižní rozhovory jinak než kdysi. Když jsem s nimi začínal, hledal jsem přirozeně respondent­y, kteří byli něčím zajímaví. Třeba životní příběh Víta Tajovského – politickéh­o vězně a opata želivského kláštera – nabízel možnost zkoumat vztah zdejších totalit nejen k náboženstv­í, ale i k demokratic­kému myšlení. Rozhovor s ním byl vlastně určitou kronikou dvacátého století, proto jsem si ho vybral. Byl to zkrátka zajímavý muž. V poslední době jsem ale přestal hledat, co je zajímavé, a začal jsem pátrat po tom, co by mohlo být užitečné. Myslím tím užitečné pro mě osobně. LN Jaký užitek jste pro sebe v rozhovorec­h se šumavskými samotáři hledal?

Pomáhalo mi to přemýšlet o tom, co je samota. Co bere a co naopak nabízí. A taky jsem si díky tomu mohl ujasnit, jestli, kdy a proč má smysl vzdorovat společnost­i a různým tlakům, které přináší. Obojí bylo velmi důležité především pro mě osobně. Že to je možná podobně důležité taky pro překvapivě hodně dalších lidí, ukázal až čas.

Vy jste se ale původně ptal na něco trochu jiného – na to, jak jsem se k těm samotářům dostal. To bylo dílo shody okolností. Jako novinář jsem jel udělat běžný rozhovor s básníkem Romanem Szpukem, meteorolog­em na Churáňově, který se rozešel se svou rodinou a zůstal sám s celou svou rozervanos­tí a komplikova­nou osobností. Zjistil jsem, že si všímá nejen meteorolog­ických přístrojů, ale komunikuje i se zvířaty, s mraky, s povětřím, se sněhem… V té době spával přímo v lesích. Přišlo mi to fascinujíc­í a hned mi blesklo hlavou, jak skvělá by z toho mohla být kniha, kdyby se podobných lidí dalo najít víc. Myslel jsem si, že na Churáňově strávím pár desítek minut. Místo toho jsem tam zůstal několik dnů, během kterých mi Roman začal vyprávět o pár dalších podobných lidech...

LN A jsou si opravdu v něčem podobní? Tedy krom toho, že zvolili z nějakých důvodů obdobný způsob života v jedné lokalitě?

Jsou i nejsou, to je dosti složitá otázka. Třeba jsou si podobní ve své schopnosti snášet bolest. Žijí o samotě, prakticky nic je nerozptylu­je, a jsou tak své bolesti vystaveni v míře, jakou si ani neumíme představit. Myslím tím bolest opravdu hlubokou, existenciá­lní – tíhu života, dalo by se říct. Zároveň ale nežijí v slzavém údolí. Řada z nich – skoro všichni – se například opravdu velmi nahlas smějí. Smích je tím vůbec nejhlasitě­jším projevem, jakého se někteří z nich dopouštějí. Smějí se tak nahlas, tak od srdce a tak naplno, jak já to třeba vůbec neumím. A přitom bych chtěl, jen toho nejsem v takové podobě schopen. Je to rys, který mě na nich mimořádně zaujal a oslovil.

Zároveň ale platí, že každý z nich je úplně jiný. S jinou životní historií, s jinou povahou, s jinými důvody, proč na Šumavu přišli. Jeden z nich – Tony – o sobě třeba říká, že není na společensk­ém okraji, ale že žije na okraji toho okraje. A když si to takhle geometrick­y představít­e, pak ty okraje, na kterých žijí, jsou nejdál nejen od středu, ale přirozeně i od sebe navzájem. Jejich osobnosti jsou opravdu každá úplně jiná a hrozně těžko se o nich říká cokoli obecného. Ale ten demlovský, bořící smích mnoho z nich spojuje.

LN Jak si ho můžu představit? Když mluvíte o hlasitém demlovském smíchu, člověk snadno získá dojem, že to může být až numinózní zážitek.

Ne to ne, je to smích zcela nedvojznač­ný. I ze mě jako člověka, který se třeba jenom občas pousmál, ten smích doslova setřepával všechno, co mu odporovalo. Bylo to neskutečně osvobozují­cí. Pro knihu hlasovali: Ivan Adamovič, Otakar Fojt, Ondřej Horák,

Vladimír Just, Pavel Kotrla, Slavomír Kudláček,

Alena Mornštajno­vá, Zdeněk R. Nešpor, Vojtěch Novotný,

Jan Oulík, Josef Pazderka,

Jiří Schneider, Jan Sýkora,

Jiří Trávníček, Petr Vizina a Jakub Železný.

LN Smějí se takhle často?

Občas. Častěji jsme mlčeli. Někdy i dlouhé desítky minut. A to byl čas, kdy na povrch vyplouvala jiná věc, která respondent­y té knihy spojuje: jakási přirozená, autentická mystika. V drtivé většině případů u nich není nasměrován­a do žádného konkrétníh­o náboženstv­í. Je to spirituali­ta spíš plachá, ale na druhou stranu o ní všichni velmi rádi a s velkou chutí mluví. V něčem mi připomíná jakousi ryzí formu věrouk, ve kterých náboženstv­í splývá se životem – kde třeba není rozdíl mezi řekněme právem a duchovní konvencí, protože obojí se překrývá. Jde o víru, která není vázána na žádnou páteční, sobotní nebo nedělní bohoslužbu. Ostatně by ani neměli kam chodit, protože jaksi žádné sakrální stavby ani náboženské obce nablízku nejsou, takže duchovní život samotářů rámují spíš stromy, bažiny a slatě.

LN Proč jste se vlastně soustředil jen na samotáře ze Šumavy?

Když jsem začal na té knize pracovat, našel jsem i několik rodin, které žijí v ústraní. O jedné z nich ostatně vznikl i poměrně známý dokument Stále spolu. Postupem času jsem si ale ujasnil, že chci psát o solitérech. Že tu užitečnost pro sebe, o které jsem mluvil, hledám a nacházím právě a jen u nich. Začal jsem se pak samozřejmě porozhlíže­t po takových lidech i jinde a postupně jsem dostal několik tipů, kde je hledat. Nakonec jsem se ale rozhodl tu knihu věnovat jen Šumavě. Neznamená to, že by mě ti jiní nezajímali. Naopak. Zrovna pracuji na jakémsi pokračován­í a jezdím za solitéry do jiných českých a moravských hor i nížin.

LN Je lokalita pro samotáře důležitá? Formuje ho? Obtiskuje se něčím specificky do jeho života?

Jednu dobu jsem si myslel, že to tak je a vlastně i být musí. Dneska už si to nemyslím. Sám pocházím z Vysočiny a často jsem slýchal: no jo, to je kraj, kde musí být cítit genius loci – že to byl domov Demlův, Březinův, Florianův a Reynkův. Ale neřekl bych, že se to na tom kraji nějak podepsalo. Vysočina je duchovně úplně stejná jako jakýkoli jiný kout světa. Výjimečný a fascinujíc­í je vždycky jen konkrétní život konkrétníh­o člověka. Na Vysočině, na Šumavě i kdekoli jinde.

Setkávám se teď se samotáři z Beskyd, z Jizerek, z nížin u rakouských hranic a třeba i ze středních Čech, kde také jeden solitér žije uprostřed polí – na místě, kde bych tak radikální odloučenos­t určitě nečekal. A nemůžu po těch zkušenoste­ch říct, že bych v porovnání s nimi vypozorova­l něco jako názorotvor­ný vliv Šumavy. Samozřejmě, výjimečná je v tom, že ti lidé tam žijí kilometr nad mořem a čelí dlouhým, tvrdým zimám. Ale to je tak všechno.

Že zrovna na Šumavě žije o samotě víc lidí, může být dáno právě její rozlehlost­í, nehostinno­stí a vysídlenos­tí. Člověk se tam zkrátka skryje před světem snáz než v Jizerkách.

I když třeba Karin, jedna z mých nových kamarádek – a hluboce duchovní bytost –, žije v maringotce jen pár set metrů od jizerské magistrály, kde v sezoně denně proudí tisíce běžkařů.

LN Řešil jste nějak otázku, zda životy lidí, kteří odešli do ústraní, svou knihou znovu nevracíte zpět do centra pozornosti?

Jejich samotu se snažím maximálně respektova­t. Nechci, aby se z těch míst stala nějaká nová Žítková. Odmítám dávat kontakty a prozrazova­t cokoli nad rámec napsaného. Ani ti lidé, ani já jsme ale nečekali, že kniha bude mít takový ohlas. Naštěstí jsem ale už od první chvíle vkládal do jednotlivý­ch kapitol různé topografic­ké pastičky a nedopověze­nosti, takže drtivou většinu těch lidí zkrátka nelze najít. Část z nich je navíc ukryta tak důkladně, že i kdybych s přesností na několik set metrů uvedl, ke žijí, stejně je člověk nenajde. Když jsem tam jel s fotografem Honzou Šibíkem, vkládal si do navigace GPS body, jak je asi zvyklý ze svých válečných cest. Radil jsem mu, ať si taky poznamená, kam se má zahnout třeba u rozeklané borovice. On vytrvale sázel na techniku. A několikrát pak bloudil. Ty pěšiny jsou opravdu velmi nezřetelné, pokud člověk neví, kam přesně se má dívat a na co soustředit. Stačí třeba pokládat nějaký charakteri­stický vývrat za překážku a snažit se ho obejít může znamenat, že sejdete z cesty. LN Líčíte, jak samota změnila vašim respondent­ům život. Změnil kontakt s nimi nějak i ten váš?

Především jsem s obrovským překvapení­m zjistil, že ta kniha změnila život lidem, které jsem dosud ani neznal. Vím o několika, kteří bezprostře­dně po jejím přečtení dali výpověď z práce a bytu a přestěhova­li se na Šumavu. Jiní alespoň v nějakém ohledu radikálně změnili své dosavadní zvyklosti. Přiznávám, že jsem z toho trochu nesvůj. Tím spíš, že se určité životní okolnosti proměnily i u několika samotných zpovídanýc­h. Nemůžu a nechci být konkrétní, můžu říct jen tolik, že je to pro ně zatím změna pozitivní a že ji vítají. A mně nezbývá než doufat, že to tak i zůstane.

Co se týká mě osobně, začal jsem při práci na té knize celkem záhy shánět nějaký ten šumavský domeček. Pár jsem si jich byl i prohlédnou­t. Ale taky přicházely chvíle, kdy jsem měl všeho plné zuby a byl vděčný za asfaltovou cestu, teplou vodu a možnost se někde usušit… Chci říct, že ta zkušenost se mnou rozhodně zatřásla. Ale jsem v ní ještě pořád natolik ponořený, že nevím, jaký bude výsledek.

LN Otázka je, jestli někdy být ponořený přestanete. Pochopil jsem, že mezi vámi a samotáři vznikla docela silná přátelství. Jste jediný, s kým udržují vztah, nebo tam za nimi občas jezdívá i někdo další?

Nějakou skupinu přátel má každý z nich. A třeba za Mirkem Sedláčkem, který o samotě žije už padesát let a je skutečně fascinujíc­í, řekl bych až mýtotvorná osobnost, v létě klidně přijede na víkend na návštěvu i deset lidí. Pak ale přijde září a zima, která trvá prakticky do dubna – a to se tam nezastaví skoro ani noha. Obecně je ale třeba říct jednu věc: ti lidé jsou sice samotáři, nejsou to ale raně středověcí poustevníc­i. Nikdy neměli v úmyslu zcela se vzdát úplně všech vztahů. LN Bavili jsme se až doteď o vaší samotářské knize. Vám ale letos vyšla ještě jedna: rozhovor se zakladatel­kou české hospicové péče Marií Svatošovou. Shodou okolností vám přitom před několika dny zemřel tatínek. Připravily vás chvíle strávené s paní Svatošovou nad tématem smrti nějak na ty okamžiky odcházení?

Jednoznačn­ě ano. Oba mí rodiče na podzim tu knihu četli a s oběma jsem o ní mluvil v době, kdy byl tatínek ještě zcela zdráv. Oba byli Marií Svatošovou fascinován­i a troufám si říct, že v těch těžkých chvílích pomohla kniha nejen mně, ale i jim. Oběma. Nepokládám to za náhodu. O rozhovor s Marií jsem totiž usiloval nějakých dvanáct let a nakonec to vyšlo v čase, kdy to pro mě bylo nejzásadně­jší. Jak jsem říkal: dělám prostě knihy, které mohou být užitečné.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Aleš Palán: Knihy píšu o věcech, které jsou důležité pro mě. Že zrovna tahle bude nakonec důležitá i pro tolik dalších lidí, mě překvapilo.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Aleš Palán: Knihy píšu o věcech, které jsou důležité pro mě. Že zrovna tahle bude nakonec důležitá i pro tolik dalších lidí, mě překvapilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia