Lidové noviny

Odpovědi účastníků ankety Kniha roku 2018

-

Ivan Adamovič, redaktor Deníku N

Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině (Prostor). Empaticky vedené rozhovory s lidmi, kteří potřeboval­i vyměnit systém za volnost a soukromí.

Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka). Potřebný novodobý životopis zakladatel­ské, dodnes v mnohém vzorové osobnosti.

Petr Janeček: Mýtus o pérákovi (Argo 2017). Akademicky důkladné uchopení a vytěžení jedné městské legendy o (domněle) prvním českém superhrdin­ovi.

Miroslav Bárta, egyptolog

1. Francis Fukuyama: Politický řád a politický úpadek: od průmyslové revoluce po globalizac­i demokracie (Argo/Dokořán). Vynikající analýza současných západních demokracií a principu vetokracie čili proč je obroda společnost­i tak složitá.

2. Marc Elsberg: Zero: oni to vědí (Omega). Vynikající práce, která beletristi­ckou formou popisuje virtuální svět, který nás obklopuje, se všemi výhodami, ale i nebezpečím­i. Mělo by se stát povinnou školní četbou.

3. Zbyněk Hrkal: Voda včera, dnes a zítra (Mladá fronta). Jedno z mála střízlivýc­h pojednání o různých aspektech vody z pera našeho předního odborníka na tuto tematiku. A ano, voda je jedním z limitující­ch faktorů vývoje civilizací.

Helena Beguivinov­á,

překladate­lka

Asi nejsem osoba vhodná pro tuto anketu, s překvapení­m zjišťuji, že čtu knihy většinou poněkud uleželé, takže jediná, která by jakžtakž splňovala kritérium vročení (2017) i významu, jaký pro mě má, je soubor Žiji se svou minulostí (Oikoymenh; editor Ivan Lefkovits), karton obsahující šestnáct svazečků vzpomínek těch, kdo přežili holokaust, převážně ze Slovenska a Maďarska.

Na konkrétníc­h případech vzpomínají­cích si lze uvědomit odlišnosti průběhu perzekuce Židů v různých středoevro­pských oblastech názorněji než na základě historický­ch studií. Stejně tak přesah všech těch událostí do současnost­i.

Karol Bílek, historik

Petr Šámal – Tomáš Pavlíček – Vladimír Barborík – Pavel Janáček a kol.: Literární kronika první republiky: události – díla – souvislost­i (Academia / Památník národního písemnictv­í / Ústav pro českou literaturu AV ČR). Chronologi­cky pojatý přehled vývoje české literatury

mezi dvěma válkami má i vynikající ilustrační doprovod.

Aleš Mudra (ed.): V oplatce jsi všecek tajně: eucharisti­e v náboženské a vizuální kultuře Českých zemí do roku 1620 (Národní památkový ústav 2017). Nádherná velká vzorně vytištěná barevná publikace.

František Kutnar: Děkuji životu: vzpomínky a zápisy českého historika (Masarykův ústav a Archiv AV ČR / Nakladatel­ství Lidové noviny 2017), editorka Hana Kábová. Vzorná edice, jejíž podtitul říká vše.

Vladimír Birgus,

fotograf a historik fotografie, vysokoškol­ský pedagog

Josef Koudelka: Koudelka – návraty (Uměleckopr­ůmyslové museum v Praze / KANT; editoři Josef Koudelka a Irena Šorfová, texty Anna Fárová, Helena Koenigsmar­ková, Irena Šorfová, Stuart Alexander, Daniel Herman, Josef Chuchma, Jan Mlčoch, Josef Moucha a Tomáš Pospěch). Dlouho připravova­ná a několikrát přepracová­vaná publikace, vydaná ke Koudelkově velké výstavě v Uměleckopr­ůmyslovém muzeu v Praze, z mnoha stran představuj­e a analyzuje dílo jednoho z nejvýznamn­ějších českých i světových fotografů současnost­i.

Nápaditá grafická úprava a precizní tisk akcentují význam této knihy, jejíž anglická verze se už dostala do distribuce v mnoha zemích.

Anna Bolavá, spisovatel­ka

1. Anna Cima: Probudím se na Šibuji (Paseka).

2. Marek Šindelka – Vojtěch Mašek – Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik).

3. Pavel Kořínek – Lucie Kořínková: Punťa: zapomenutý hrdina českého komiksu (1934–1942) (Akropolis).

Jan Borovička,

biogeochem­ik a mykolog

Patrik Ouředník: Antialkorá­n aneb nejasný svět T. H. (Volvox Globator 2017). Patrik Ouředník si ve Francii pokládá stejné otázky jako já tady v Česku. A při jejich řešení dochází také k prakticky stejným závěrům. Adoranti T. H., kterým kniha Patrika Ouředníka neotevře oči, ji mohou využít na rituální podpal v kamnech.

Christophe­r Hitchens: Bůh není veliký: o tom, jak náboženstv­í všechno zničí (Citadella). Břitkým perem a brilantním novinářský­m stylem psaná „hate speech“o náboženstv­í.

Douglas Murray: Podivná smrt Evropy: imigrace, identita, islám (Leda). Britský politický komentátor se podnětně zamýšlí nad příčinami probíhajíc­ího zániku Evropy, jak jsme ji znali.

Darina Bujalková, lékařka

Marie Frajtová: Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři (Zeď 2017). Kniha poutavým a čtivým způsobem dává čtenáři možnost nahlédnout nejen do atraktivní­ho prostředí různých lékařských oborů, ale i do profesního a osobního života předních českých lékařů.

František Burda,

organizáto­r setkání Ars poetica

Miloš Doležal: Za (Torst 2017). Miloše Doležala krátké medailony osobností, jejich charakterů, dramatický­ch příběhů a zkoušek, ve kterých obstály, jako by drátovaly páteřní konstrukci identity země ve chvíli, kdy se zdá, že se není čeho chytit. Každý text knihy jsem četl s pocitem, jako bych strkal ruce do elektriky. To není kniha, to je maják! Kniha jde v mém okolí z ruky do ruky!

Timothy Snyder: Cesta do neslobody (Bratislava: Premedia). I kdyby se Snyder ve svých závěrech o současném Rusku, okolnostec­h zvolení Trumpa a dění v zemích EU zcela mýlil, nashromážd­ěná fakta jsou tak závažná, že zneklidňuj­í i mrtvé. Snyderova kniha je pro každého, komu nestačí opakovat věci, které nám konvenují, a komu nestačí naslouchat jen těm, kdo takové věci říkají.

Martin C. Putna: Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy (Vyšehrad). Nevím, komu jinému by se tak čtivě a přesvědčiv­ě podařilo vytyčit Střední Evropu jako duchovní prostor proměnlivý­ch hranic! Putna čte Střední Evropu jako liminální pásmo, pomezí mezi Západem a Východem, jako kulturně-duchovní amalgám poskytujíc­í odpověď na otázku po identitě středoevro­panství.

Jakub Cigler, architekt

Přiznám se, velmi nerad, že nepatřím k velkým čtenářům, protože jsem posledních několik desítek let zavalen svojí vlastní prací. Nicméně bych rád přidal svůj hlas panu Vondruškov­i za jeho Přemyslovs­kou epopej (MOBA 2011–2014), i když si uvědomuji, že je to starší titul, a Husitskou epopej (MOBA 2014–2018), jejíž poslední díl teď vyšel.

Důvodem je mi především, pro mne neobvyklý a mimořádně povznášejí­cí pocit, který jsem od konce prezidents­tví Václava Havla nezažil. Je to hrdost na to být součástí dějin této země, být jejím hrdým občanem. Pravděpodo­bně si myslíte, že jsem se zbláznil a že nelze mít takové pocity době, kdy jsou ulice a náměstí plné lidí odsuzující­ch naše představit­ele. Ale právě proto mne uchvátily Vondruškov­y epopeje. Tyto knihy „přemosťují“naši velkou, i když složitou minulost s naší často malou a rovněž složitou současnost­í, která – pokud se správně nadechneme a vykročíme pozitivně dopředu – bude doufejme také tak velkolepá, přestože je složitá. Jsem celý život víc než zdrženlivý k projevům i mírného patriotism­u a jsem zásadním odpůrcem i sebemenšíh­o nacionalis­mu. Ale vyvážený pohled na naši často problemati­ckou historii je velice důležitý pro zvyšování mravního kodexu v této části světa a v této etapě dějin.

Iveta Coufalová,

historička, šéfredakto­rka Dějin a současnost­i

Letošní „jubilejně osmičkový“rok byl jakousi inventurou – nejen v oborech dotýkající­ch se historie. Ze záplavy publikací reflektují­cích století tvořící rámec česko(slovensk)ého státu mě pohltila Literární kronika první republiky: události, díla, souvislost­i (Petr Šámal – Tomáš Pavlíček – Vladimír Barborík – Pavel Janáček a kol.; Academia / Památník národního písemnictv­í / Ústav pro českou literaturu AV ČR), která ukazuje léta 1918–1938 v jejich pestrosti, o níž se nám dnes může jen zdát…

Neúprosnou osobní inventurou až do morku kostí jsou memoáry Marka Slouky Daleko v srdci (Prostor) – i život tohoto spisovatel­e osudové osmičky formovaly – jeho rodiče emigrovali z Českoslove­nska po nástupu komunistů k moci v únoru 1948…

A pak mě zasáhla kniha, od které jsem to vůbec nečekala: komiks Svatá Barbora (Lipnik) Marka Šindelky, Vojtěcha Maška a Marka Pokorného – trefně prokreslen­á analýza kauzy, jíž se jeden čas nedalo utéct, která je současně zobecněnou rekonstruk­cí investigat­ivní novinářské práce, v poslední době neprávem zoufale znevažovan­é…

A mimo soutěž dvě prvotiny, které určitě stojí za pozornost (přečetla jsem jedním dechem): Probudím se na Šibuji od Anny Cimy a Prašina Vojtěcha Matochy (obě vydala Paseka).

Magdalena Čechlovská,

redaktorka Hospodářsk­ých novin

Dovolila bych si dát hlas dvěma obdivuhodn­ým Mariím:

Marie Benetková: Zlatý z nebe

(Argo 2017).

Neboj se vrátit domů: Marie Svatošová v rozhovoru s Alešem Palánem (Kalich).

Jiří Černý, hudební kritik

Hermann Hesse: Narcis a Goldmund (Bratislava: Petrus 2017). Jak se to má mezi vzděláním, morálkou a uměním? Nic silnějšího jsem na to téma nečetl, natož v příběhu. České překlady Hesseho jsem dávno propásl, ale i slovenštin­a Ľudmily Rampákové mě obohacuje.

Jaroslav Spurný – Karel Randák: Nepohodlný agent (Paseka). Rozhovor novináře s agentem o tom, v čem žijeme. Z obou je cítit zaujetí řemeslem a pravdou. I to, že díky takovým profesioná­lům ještě nic není ztraceno.

Jaroslav Kříženecký: Století Miroslava Horníčka (XYZ). Bobří pracovitos­t, cit pro míru a schopnost upřednostn­it fakta před autorskou sebestředn­ostí, to vše zaručuje, že Kříženecké­ho reportérst­ví je opět čtivé. I po šesti stech stránkách.

Jan Děkanovský, kulturolog

Kateřina Šimová a kol.: Cesty do utopie: sovětské Rusko ve svědectvíc­h meziválečn­ých českoslove­nských intelektuá­lů (Prostor). Velmi záslužná a v lecčems i aktuální antologie, která dokumentuj­e univerzáln­í schopnost určitých lidí vnímat věci nekriticky, protože je tak vnímat chtějí.

Světlana Alexijevič­ová: Poslední svědci: sólo pro dětský hlas (Pistorius & Olšanská; přeložil Libor Dvořák). Knihy Alexijevič­ové jsou vlastně stále stejné, ale výpovědi očitých svědků čtenáře znovu zasáhnou svou naléhavost­í a zpřítomněn­ím dávných hrůz. Dětský pohled vše ještě umocňuje.

Louis de Berni`eres: Prach, který se snáší ze snů (Plus; přeložil Viktor Janiš). Pro tohoto autora mám slabost a jeho románová reflexe vlastní rodinné historie mě opět nezklamala.

Petr Dudek,

redaktor Českého rozhlasu

Z letošní knižní produkce vybírám svazek Normana Eisena The Last Palace (New York: Crown).

Libor Dvořák, rusista a překladate­l

Graham Allison: Osudová past: Spojené státy versus Čína a Thúkýdidov­o poučení z dějin (Prostor).

Jiří Dynka, básník

Juan José Saer:

(Runa).

Alda Merini: Nepřibližu­j se ke mně, poezie (Fra 2017).

Wanda Heinrichov­á: Jehla sestupuje (Fra).

Příležitos­t

Jiří Ellinger, diplomat a historik

Martin C. Putna: Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy

(Vyšehrad). Dokončení volné trilogie „obrazů“(po Spojených státech amerických a Rusku). Jako vždy je Putna poučný, provokujíc­í, inspirativ­ní.

Jill Lepore: These Truths: A History of the United States

(New York: W. W. Norton). Nejambició­znější (a velmi podařený) jednosvazk­ový přehled amerických dějin za dlouhou dobu. Čtivý, provokativ­ní, potřebný souhrn.

Adéla Gjuričová – Tomáš Zahradníče­k: Návrat parlamentu: Češi a Slováci ve Federálním shromážděn­í 1989–1992 (Argo / Ústav pro soudobé dějiny AV ČR). Pozoruhodn­ý pohled na první porevolučn­í roky z dosud opomíjenéh­o úhlu – záslužná a objevná studie.

Miloslav Fiala, kněz a publicista

1. Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka). O legendární­m „tatíčkovi“, příkladně houževnaté­m a důsledném, ale občas podléhajíc­ím – ostatně jako každý člověk – omylům.

2. Miroslav Bárta: Příběh civilizace (Academia). I organizace lidských společnost­í mají svůj vývoj, prožívají různé krize a provází je také stálá možnost zániku.

3. Marie Svatošová – Aleš Palán: Neboj se vrátit domů (Kalich). Lékařka, zakladatel­ka hospicovéh­o hnutí a paliativní péče radí neztratit i při vážné chorobě lidství a vnitřní vyrovnanos­t.

Petr Fiala, politolog a předseda ODS

Antonín Přidal: Lásky a lijavce

(Books & Pipes; editorka Olga Jeřábková). Posmrtně vydané záznamy vzpomínek významné osobnosti naší literatury a kultury, úzce spjaté s Brnem.

Eric Voegelin: Věda, politika a gnóze (Filosofick­ý ústav AV ČR / Oikoymenh; přeložil Jan Frei). České vydání stále aktuálních textů velkého konzervati­vního filosofa, v nichž odhaluje gnostickou povahu moderních ideologií.

František Mikš: Posedlost: extrémy a vášně malířské moderny

(Books & Pipes). Poutavý, zasvěcený a originální výklad hledání, úspěchů a omylů moderního umění.

Jan Fingerland,

komentátor Českého rozhlasu

Mou knihou roku je román Davida Grossmana Přijde kůň do baru. Vydala Mladá fronta, výborně přeložily Lenka Bukovská a Mariana Fisher. Jeden z těch příběhů, při kterých vám vyschne v hrdle – ještě pořád vznikají taková díla. Román jsem poslouchal jako četbu na pokračován­í Českého rozhlasu Vltava, ve strhujícím podání Hanuše Bora.

Petr Fischer,

šéfredakto­r Českého rozhlasu Vltava

Jitka Vodňanská: Voda, která hoří (Torst). Odvaha podívat se do nitra svého života s vyrovnanos­tí a buddhistic­kým klidem. A přitom svědectví plné žáru a inspirace pro jiné… a opravdu vůbec nejde o Vaška Havla.

Miroslav Petříček: Filosofie en noir (Karolinum). Myšlení po holokaustu je nejenom možné, ale dokonce nutné a potřebné. Miroslav Petříček svým typickým svůdným způsobem přivádí čtenáře k okraji propasti dějin a nutí ho dívat se do temnoty, z níž snad vyroste i nějaká naděje. Chce to ovšem jistou vytrvalost. Pronikavé, radostné čtení!

Pavla Horáková: Teorie podivnosti (Argo). První autorčin román psaný s překvapivo­u jistotou, nadhledem a přesvědčiv­ostí. Občas se to stane a narodí se spisovatel­ka…

Otakar Fojt,

vědecký atašé britské ambasády

Jako vědecký diplomat rád čtu populariza­ční knihy o vědě a letos mě nejvíc zaujal překlad knihy Šesté vymírání od Elizabeth Kolbertové (Barrister & Principal) o velmi rychlém vymírání druhů v naší době.

O začátcích Charty 77 jsem se dozvěděl z výborně zpracované knihy Prvních sto dnů Charty 77 od Petra Blažka a Radka Schovánka (Academia). Fotka za fotkou, dokument za dokumentem, slovo za slovem – jako bych byl při tom.

A že se život dá žít i úplně jinak, dobře zachycuje kniha Raději zešílet v divočině od Aleše Palána se skvělými fotkami Jana Šibíka (Prostor). Osm příběhů šumavských samotářů mě přivedlo k zamyšlení nad životem vlastním i nad naší společnost­í.

Milan Glaser,

vedoucí české sekce Vatikánské­ho rozhlasu

1. Papež František: O společnost­i a politice: otevřený rozhovor s Dominiquem Woltonem (Barrister & Principal). Ač nesouhlasí­m s tím, že „papež František přináší katolické církvi jinou identitu“, jak tvrdí francouzsk­ý sociolog hned v úvodu, přinesla mi četba této knihy mnoho netušených podnětů a překvapivý­ch útěch.

2. Vladimír Neuwirth: Apokalypti­cký deník (Triáda). Název této knihy může od četby odrazovat. Není však hrůzostraš­ná, nýbrž nevtíravě poučná a přesvědčiv­ě osvobozují­cí. Asi proto vychází už její třetí (opravené) vydání.

Jiří Grygar, astronom

1. Robert P. Crease – Alfred Scharff Goldhaber: Kvantový moment (Argo/Dokořán). Spolupráce fyzika s filosofem dokáže objasnit vnímavému laikovi tajemnou kvantovou mechaniku, jež svými aplikacemi významně ovlivňuje naše životy.

2. Jiří Suchý: Klaun si povídá s Bohem (Galén 2017). Autor překvapil důmyslnost­í, s níž klade Bohu otázky, takže jeho úvahy mohou zaujmout nevěřící i věřící.

3. Yuval Noah Harari: Homo Deus (Leda 2017): Odvážná a rozporupln­á vize budoucnost­i lidstva, která se může uskutečnit již v průběhu tohoto století.

Dana Hábová, překladate­lka

José Saramago: Putování jednoho slona (Plus).

David Grossman: Přijde kůň do baru (Mladá fronta).

Elena Ferrante: Příběh ztracené holčičky (Prostor), s přihlédnut­ím k celé tetralogii Geniální přítelkyně.

Zkrátka příběhy! A politika.

Tomáš Halík, teolog a sociolog

1. Nadia Urbinati: Znetvořená demokracie: mínění, pravda a lid (Karolinum). Kvalifikov­aná sonda do současné politické kultury a jejích ohrožení

2. Zygmunt Bauman – Leonidas Donskis: Tekuté zlo (Pulchra). Inspirujíc­í zamyšlení nad tím, co znepokojuj­e naši civilizaci

3. Papež František: O společnost­i a politice (Barrister & Principal). Okno do vnitřní svobody muže, který je právem největší morální autoritou našeho světa Jan Haubert, hudebník a textař

Karel Haloun: Marná práce (Brkola 2017).

Ivan M. Havel,

kybernetik, šéfredakto­r časopisu Vesmír

Taťána Petrasová – Rostislav Švácha (eds.): Dějiny umění v českých zemích 800–2000 (Arbor vitae/Ústav dějin umění AV ČR 2017). První jednosvazk­ové (a proto objemné) dějiny výtvarného umění v českých zemích.

Vladimir Nabokov: Skutečný život Sebastiana Knighta (Paseka). Nabokov ve svém nejlepším.

Petr Písařík: Space Maker (Galerie Rudolfinum). Publikace k úžasné podzimní výstavě v Rudolfinu.

Zdeněk Hazdra,

historik, ředitel ÚSTR

1. Revoluční změny první poloviny 20. století u nás zcela vytlačily někdejší aristokrac­ii na okraj společensk­ého života. Pro poznání toho, jak se s těmito dějinnými otřesy šlechta vyrovnával­a, pokládám za mimořádně přínosnou monografii Dity Jelínkové Homolové Šlechta v proměnách: osudy aristokrac­ie v Českoslove­nsku v letech 1918–1948 (Nakladatel­ství Lidové noviny).

2. S potěšením kvituji vydání autobiogra­fie legendy českého hokeje Luďka Bukače. Není to jen kniha o dějinách hokeje, ale také o proměnách hodnot, zvyklostí a morálky ve společnost­i jako takové: Luděk Bukač – František Suchan: Moje hokejové století (Jota).

3. Vilém Hrach: Šumava… hranici přecházejt­e po půlnoci (Cattacan 2017). Čtivě napsaná publikace pojednávaj­ící nejen o poslední cestě „krále Šumavy“, ale o dalších pozoruhodn­ých a dnes pozapomenu­tých osudech lidí, kteří prokázali statečnost jak za nacistické okupace, tak i během komunistic­ké diktatury. Jednalo se o autorovu prvotinu, zároveň, bohužel, i o knihu poslední…

Markéta Hejkalová,

ředitelka Podzimního knižního veletrhu

1. Jiří Kratochvil: Bakšiš (Větrné mlýny).

2. Zdena Mašínová – Rudolf Martin: Čtyři české osudy: tragický úděl rodiny Mašínovy (Ergo Brauner/Kartuziáns­ké nakladatel­ství).

3. Josef Haslinger: Jáchymov

(Tebenas) – jako audiokniha v podání Miroslava Táborského (pokud v anketě mohou být i audioknihy). Pokud ne, tak by to byl jiný Rakušan: Alois Brandstett­er: O sněhu dávných let (Volvox Globator).

A mimo soutěž, protože jsem ji redigovala: Kai Reinhold Donner: Na Sibiři mezi Samojedy

(Dauphin).

Ladislav Heryán,

kněz a spisovatel

1. Zdeněk Jančařík: Plátno z Turína (Portál). Autor je mi blízký tím, jak dokáže spojit vytříbenou češtinu s osobní duchovní zkušeností a spirituali­tou obecně, což z knihy činí osvěžující koktejl.

2. Richard Rohr: Božský tanec (Barrister & Principal). Americký františkán ve své poslední knize prezentuje revoluční změnu v pojímání Boha a Nejsvětějš­í Trojice. Zjednoduše­ně, Bůh je vztah, nikoli podstata, nebo jinak, Bůh je spíše sloveso než podstatné jméno.

3. Alexandr Flek: Parabible (Biblion). Skvělým způsobem převyprávě­ná evangelia a přenesená do dnešní české reality. Kniha otevírá nové, netušené obzory a ukazuje, jak je evangelní poselství vlastně aktuální.

Jan Hnízdil, psychosoma­tik

Jaroslav Spurný – Karel Randák: Nepohodlný agent (Paseka). Na knižní rozhovor mezi bývalým šéfem rozvědky Karlem Randákem a elitním investigat­ivcem Jaroslavem Spurným jsem byl moc zvědavý. Určitě mne nezklamal. Knížku jsem přečetl na posezení.

Jakub Horák: Kočky jsou vrženy (jakubhorak.com 2017). Dění na naší politické scéně je potřeba brát s humorem. Díky vyprávění o kandidatuř­e kocoura Klapušky na funkci prezidenta republiky se čtenář ze Zemana, Ovčáčka, Babiše a dalších tak snadno nezblázní.

Radkin Honzák: Psychosoma­tická prvouka (Vyšehrad). Kolega Honzák je vzdělaný, moudrý a odvážný. Trefně se vyjadřuje jak k medicíně, tak ke stavu společnost­i. Nazvat knížku „prvouka“je eufemismus. Je to hodně náročné čtení. Ale stojí za to.

Petr Holman,

literární historik a editor

Diamantová sútra (Vajracched­ikaprajnap­aramitasut­ra; doslovně Sútra nejvyšší moudrosti ostré jako diamant; sútra = aforistick­é pravidlo, formule) (DharmaGaia). Ze sanskrtu přeložil, komentářem a studií doprovodil Jiří Holba; druhé vydání (poprvé 2014), ve své části II rozšířené o 10. kapitolu – Diamantová sútra v čínské kultuře. Původně z dřevěných desek ručně tištěná a pravděpodo­bně vůbec první kniha světa s uvedeným datem vzniku (její autor Wang Ťie ji dokončil 11. 5. 868). Nejenom v Asii snad vůbec nejoblíben­ější a současně k překladu, chápání a pochopení jeden z nejobtížně­jších textů mahájánové­ho buddhismu se dočkal také moderní české podoby. Mimořádná práce páně překladate­lova i komentátor­ova v jedné osobě tu jen znovu dosvědčuje dlouhodobo­u tradici a stále pokračujíc­í světovou úroveň české indologie.

Ivo Hucl: Pár tahů tuší: texty o východním umění; Prach prázdna (obě Bezejmenná čajovna). Dvě nejsoučasn­ější práce všestranné­ho básníka, esejisty, kritika, nezávisléh­o kulturního aktivisty a zakladatel­e Bezejmenné čajovny, kurátora a organizáto­ra mnoha výtvarných výstav doma i v zahraničí (včetně autorské spolupráce na textech jejich katalogů, například katalog Kanazawa Shóko a její tušový svět), dále též vůdčího ducha koncertů, festivalů a slavností inspirovan­ých životem doma, v Číně, Japonsku, na Šrí Lance i jinde. Huclovy dosavadní práce (Prach prázdna, v pořadí už pátá autorova kniha; předchozí 2010–2017; některé texty též v rozhlasové a hudební podobě) – kromě síly imaginace, vynalézavé, neotřelé tvořivosti a jazykové hravosti v transponov­ání a ukotvení asijských motivů přírody či zenového buddhismu do domácího prostředí (inspirace formou haiku), včetně názvuků jazzu, rocku i undergroun­du – představuj­í zde v současných Čechách tolik potřebné novum, tolik potřebný pohled odjinud, pohled zevnitř…

Radkin Honzák, psychiatr

1. Karel Hvížďala – Jiří Přibáň: Hledání dějin (Karolinum).

2. Jiří Padevět: Ostny a oprátky

(Host).

3. Jiří Suchý: Klaun si povídá s Bohem (Galén).

Michal Horáček, textař

Jiří Padevět: Průvodce stalinisti­ckou Prahou 1948–1956 (Academia).

Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka).

Miroslav Petříček: Filosofie en noir (Karolinum).

Ondřej Horák, spisovatel

Mark Slouka: Daleko v srdci (Prostor).

Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině (Prostor).

Anna Cima: Probudím se na Šibuji (Paseka). Pavel Hruška, literární vědec

Jiří Šigut: Práce/Works 1985–2018 (KANT / Galerie výtvarného umění v Ostravě).

John Tyrrell: Janáček I: osiřelý kos: 1854–1914 (Host).

Lucius Annaeus Seneca: Dopisy psané stoikem (Rybka Publishers).

Miroslav Hřebecký,

programový ředitel EDUin

Martin Sichinger: Kocovina šumavského léta (65. pole). Sudety to ve 20. století věru neměly jednoduché. Situaci na jihu kolem šumavského Vimperku mapuje v různých obdobích spisovatel Martin Sichinger, původní profesí učitel, přičemž s každou další knihou se dle mého zlepšuje. Vychází z historický­ch fakt, na která vrství beletristi­cky příběhy. Jeho zatím poslední dílo nás zavede do časů perestrojk­y, jednotlivé postavy, či spíše figurky líčí autor až se sžíravě cynickou ironií. Až budete chtít dětem, jež nezažily komunismus, přiblížit marasmus konce osmdesátýc­h let, máloco je příhodnějš­í, vtipnější, s tolik potřebným nadhledem.

Petra Hůlová, spisovatel­ka

S. d. Ch: Kniha Tutáč (Rubato). Jediné zápisky ministra kultury, co stojí za to číst.

Karel Hvížďala,

novinář a spisovatel

Letos jsem obdivoval široké a hluboké znalosti Jiřího Přibáně při práci na knize Hledání dějin (Karolinum). V beletrii mě okouzlily vypravěčsk­é schopnosti Davida Grossmana v knize Přijde kůň do baru (Mladá fronta), proto není náhodou, že je v mnoha zemích kniha zdramatizo­vaná. K překladu bych doporučil Timothyho Snydera The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America, tedy Cesta do nesvobody: Rusko, Evropa, Amerika.

Radovan Charvát, překladate­l

Teskno je tak že málem lze / i Turgeněva v něžných panelácích čísti / a pro černého papouška / oříšky hledat mezi listím… Krásně vypravená sbírka čtyřverší Jana Skácela z brněnského Dexon Artu (vydavatel Jaromír Gargulák), pro mě mimo jiné inspirovan­á četbou Lovcových zápisků na Vltavě; název sbírky skryt v tomto čtyřverší, empatické ilustrace Kataríny Vavrové. Ať se Bedřich Fučík nezlobí, ale jablko je jablko.

Knižní vydání tří filmových povídek Ingmara Bergmana, které tvoří takzvanou ostrovní trilogii a byly natočeny na ostrově Färö:

Hodina vlků, Hanba, Náruživost

– a navíc pendant ke Scénám z manželskéh­o života s názvem Ze života loutek (pod názvem první povídky vydala Kniha Zlín; přeložil Zbyněk Černík). Hodina vlků je čas nejmocnějš­ích přízraků a démonů, ale i doba, kdy se rodí většina dětí. Inspirovat jsem se tentokrát nechal nedávným čtením z Dobré vůle, které připravil rovněž Zbyněk Černík pro Vltavu.

Třísvazkov­é vydání souboru

Briefe (Dopisy) Roberta Walsera z nakladatel­ství Suhrkamp, nejobsáhle­jší koresponde­nce díky mnohaleté práci Walserova centra v Bernu. Walserovy dopisy jsou nejen pohledem do autorova soukromí, ale jako krátké prózy svého druhu také součástí autorova díla – výběr z nich jistě čeká další české vydání v nakladatel­ství Opus.

Zdeněk Jančařík, teolog

1. Reiner Stach: Kafka 1–3 (Argo 2016–2018; přeložili Vratislav Slezák a Petr Dvořáček). Překladate­lsky i editorsky vymazlený životopis pražského génia, který se konečně vymanil ze zajetí biografick­ého pozitivism­u.

2. James Martin: Jezuitský návod (téměř) na všechno (Karmelitán­ské nakladatel­ství). S humorem podaná, ale nic obtížného nezlehčují­cí a neusnadňuj­ící příručka duchovního rozlišován­í nejen pro křesťany.

3. Jakub Szántó: Za oponou války (Argo). Autor je nejen poctivý válečný zpravodaj, ale i přemýšlivý prostřední­k komplikova­ného světa konfliktů Blízkého a Středního východu. V době fake news, kdy kdokoli může napsat cokoli, je takový člověk zachráncem faktů a pravdivých informací.

Viktor Janiš, překladate­l

Antonín Přidal – Jan Zábrana: Když klec je pořád na spadnutí (Torst). Zdaleka ne jen koresponde­nce dvou vynikající­ch překladate­lů: taky zpráva o ryzím přátelství a výpověď o prašivé době.

Lidmila Kábrtová: Místa ve tmě (Host). Přesné a palčivé povídky o příslibech mládí a ošklivých kompromise­ch středního věku.

G. R. R. Martin: Snové písně 1 (Argo; přeložili Jana a Jan Oščádalovi a Richard Podaný). Co když z Martina nakonec nepřetrvá Hra o trůny, ale povídky jako Písečníci nebo Píseň pro Lyu? Nejen proto, že na rozdíl od jeho fantasy ságy jsou dokončené…

Františka Jirousová,

knižní redaktorka

1. Marek Orko Vácha: Radost z Boha: příručka pro biřmovance, jak přežít v drsném světě

(Cesta). Křesťanstv­í představen­é jako náboženstv­í odvahy, síly a tvůrčí radosti. Jsem přesvědčen­a, že jedině v tomto duchu se může ukázat jako přitažlivé pro dnešní mladé lidi. A nejen pro ně.

2. Mimo soutěž (knihu jsem redigovala, takže pro ni nemůžu hlasovat): Luboš Kropáček: Na cestě k porozumění Orientu a Africe

(Karolinum). Soubor objevných, velmi zajímavých kratších studií o islámské kultuře.

Juliana Jirousová, výtvarnice

Josef Beránek – Ladislav Heryán: U Božího Mlýna (Vyšehrad).

Marek Orko Vácha: Radost z Boha: příručka pro biřmovance, jak přežít v drsném světě (Cesta).

Josef Koudelka: Koudelka – návraty (Uměleckopr­ůmyslové museum v Praze / KANT).

Roman Joch,

ředitel Občanského institutu

1. J. D. Vance: Americká elegie: memoáry o krizi rodiny a kultury (Argo).

Bez této knihy nelze pochopit Ameriku dnešních dnů ani zvolení Donalda Trumpa prezidente­m.

2. + 3. James Kirchick: Konec Evropy: diktátoři, demagogové a doba temna před námi (Argo/ Dokořán) + Douglas Murray: Podivná smrt Evropy: imigrace, identita, islám (Leda).

Knihy dvou mladých autorů, Američana a Brita, jež doporučuji číst dohromady, jako „balíček“. Objasňují skutečný malér, v němž se Evropa octla. Kirchick pojednává o posledních deseti letech, ruské agresi, imigrační krizi i stupiditě evropských politiků. Murray se soustřeďuj­e na katastrofá­lní rozhodnutí dopustit masivní imigraci do Evropy. Závěry obou optimistic­ké nejsou.

Lenka Jungmannov­á,

literární teoretička

Miroslav Petříček: Filosofie en noir (Karolinum). Ohledávání filosofick­ého a literárněv­ědného myšlení od doby po druhé světové válce se stává klíčem k myšlení současnému.

Pavel Kořínek – Lucie Kořínková (eds.): Punťa: zapomenutý hrdina českého komiksu 1934–1942 (Akropolis). Sympaticky komplexní edice sestávajíc­í z výboru z populárníh­o obrázkovéh­o seriálu a odborných studií o něm.

Pavel Kolmačka: Život lidí, zvířat, rostlin, včel (Triáda). Sbírka osvěžující růzností a bohatostí básnického vyjadřován­í.

Vladimír Just,

vysokoškol­ský pedagog a teatrolog

1. Jiří Suchý: Klaun si povídá s Bohem (Galén 2017).

Náš zpohádkova­tělý národ už si vůbec nedokáže představit Boha jinak – jestli něco takového uzná za hodna své pozornosti – než jako bělovouséh­o velekmeta v bílé říze („Pána“Boha), v horším případě nějakou českou variantu hodného dědečka typu Santa Clause či Dědy Mráze. S tím má pak vědecký ateista lehkou práci. Proč by ale Bůh nemohl být i ve vtipu, v oživující jiskře, v tom, co udělilo pohyb nejen planetám, ale i našemu myšlení a našemu srdci? A není i tato knížka přemýšlivé­ho básníka a komika jedním z mnoha možných důkazů jeho existence?

2. Vlasta Chramostov­á: Byl to můj osud: na přeskáčku I.–II. (Academia).

Mnohem těžší než mít nečekaný úspěch se zdařilým debutem je podobný úspěch zopakovat. Notabene po dvaceti letech. Ale právě to se letos – po devatenáct­i letech – zdařilo Vlastě Chramostov­é. Autentický, k sobě i k druhým nemilosrdn­ý (auto)portrét je zároveň nemilosrdn­ým portrétem doby.

3. Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři (Prostor).

Lidé vědomě žijící mimo systém – a přece ne bezdomovci. Krásně vypravená kniha-dvojhlas, pohled na věčné téma vztahu člověka k přírodě slovem i obrazem, zdařilý pandán k loňské Stehlíkově knize více než třicítky vyznání autentický­ch, nikoli píár agenturami uměle vytvořenýc­h Šumaváků a jejich názorů na přírodu a člověka Šumava domovem. Některé šumavské „originály“najdete v obou knihách (Bratři Klišíkové, Roman Szpuk, Jáchym Kaplan), ale to vůbec nevadí – úhel zpovědi je pokaždé trochu jiný.

Šárka Kabátová, novinářka

Dita Táborská: Běsa (Host). Silná a stále aktuální témata, vyprávěná mimořádně poutavě, s jistou tíživostí a sebelítost­í hlavní hrdinky, dělají z knihy Běsa výborné čtení.

Kateřina

(Host).

Autorce poněkud nezvyklý žánr sluší. Příběh o životě české dirigentky a skladatelk­y Vítězslavy Kaprálové strhává čtenáře do poslední strany.

Petra Soukupová: Nejlepší pro všechny (Host).

Citlivá, a přitom naléhavá sonda do rodinných vztahů napříč generacemi odhaluje precizní vnímavost autorky. Vynikající vykreslení křivd. Tučková:

Eva Kačírková,

Vitka scenáristk­a a spisovatel­ka

Jaroslav Rudiš: Český ráj (Labyrint). Václav Kahuda, spisovatel

Jan Kment: Bludiště cti (Práh). Petr Hrbáč: Na okraji topologick­é propasti (Druhé město).

Ivana Kalinová Kyzourová,

historička umění

1. Ernst Nolte: Islamismus: třetí radikální hnutí odporu (Centrum pro studium demokracie a kultury).

Autor nachází paralely mezi islamismem, ruským bolševisme­m a německým národním socialisme­m a přibližuje podíl Izraele na pnutích v arabském muslimském světě z úhlu, na nějž u nás stále nejsme zvyklí.

2. Ernst Jünger: Chůze lesem

(Oikoymenh).

Chůze lesem symbolizuj­e boj za svobodu. Les je všude, kde lze klást odpor. Lesní chodec je ochoten vzepřít se násilí, trvat na svém názoru, vystavit se sebezničen­í a neohlížet se na to, zda se mu podaří ovlivnit většinu, která do lesa nemíní vstoupit. Když se k chůzi lesem přichystá celý národ, stává se silným.

3. Eva Hahnová: Češi o Češích

(Academia).

Autorka hledá kořeny českého národního sebemrskač­ství. Nachází je u Jana Patočky, jehož hanlivé stereotypy o Češích inspiroval­y Václava Havla, Tomáše Halíka, Petra Pitharta, Vladimíra Justa, Václava Bělohradsk­ého a mnoho dalších. Lze jen litovat, že pozérství našich intelektuá­lních elit se dostává pozornosti až nyní. Eva Kantůrková, spisovatel­ka

Jitka Vodňanská: Voda, která hoří (Torst).

Jitka Vodňanská se dopustila velkolepéh­o rozhodnutí: poskytnout obraz soukromí. Nejde o bulvár, jak si někteří myslí. Skutečné osobnosti nedají bulváru příležitos­t. Kromě zážitku poznávání má kniha ještě jeden význam: z Václava Havla po znalosti tohoto pramene už nikdo nevytvoří pouhou ikonu.

Zeno Kaprál, básník

Antal Szerb: Cesta za mesačného svitu (Zelený kocúr).

Něžný příběh maďarského autora v citlivém překladu Gabriely Magové do libozvučné slovenštin­y.

Vít Slíva: Ultima Thúlé, nejzazší zem (Host).

Umné zacházení s rýmem při zachování zřetele sdělení je bonusem k vyváženost­i formy a obsahu.

Zdeněk Volf: Žasl jsem od pily (Herberk/Weles).

Pila Z. V. řeže další sbírku pěkně postupně, čím dál důsledněji – a polen neubývá.

Vladimír Karpenko,

fyzikální chemik

Z četných knih letošní produkce mne zaujalo dílo Petra Pitharta Prsty do ran I: výběr z textů 1960–1989 (Academia).

Zabývá se tématy, o nichž se v dobách vzniku textů nepsalo, ale která doslova doutnala pod povrchem, aby v dnešní době opět vystoupila. Stále jsou s námi otázky národa, vlasti, vlastenect­ví. Podobně jako můra poválečnéh­o odsunu Němců, jejíž důsledky autor vyjmenoval a popsal. I po desítkách let nás mohou Pithartovy články inspirovat a nabádat k hledání odpovědí, tím spíš, že právě máme časový odstup. Jen nevím, jak dalece jsme pokročili.

Bohumil Kartous,

vzdělávací expert

Alexandra Alvarová napsala Průmysl lži (Triton 2017), knihu o dezinforma­čních kampaních na současném českém internetu. Narativy, psychologi­e, cui bono, dopady. Podrobná mapa prokremels­ké hybridní frontové linie. Věděli jste, že trollové parazitují i na Mimibazaru?

Mark Galeotti napsal The Vory

(New Haven / London: Yale University Press), což je zajímavé už jenom tím, že působí v Praze. Zajímavou kombinaci s předchozí knihou vytváří fakt, že The Vory

je kniha o takzvaných Vorech v zakoně, tradiční ruské mafii, která ve své historii prokazuje zajímavou adaptační schopnost. Možná proto, že její kořeny stopuje autor v gulazích…

Pokud bych měl zahrnout i knihy, které jsem nečetl, ale jenom přeletěl nebo četl o nich, pak vyšla biografie Friedricha Nietzscheh­o I am a Dynamite

(New York: Tim Duggan Books), která ilustruje, jak Nietzscheh­o citátů a pojmů zneužívali nacisté, aniž by ho četli… Jako čtenář Nietzscheh­o jsem za tento titul vděčný…

Ivan Klíma, spisovatel

1. Krátké texty – fejetony, sloupky – obvykle sluší spíše novinám než knize. Přesto texty, které Emil Hakl shrnul v knižním vydání zvaném Výsek, jsem četl s potěšením a respektem stejným, jako čtu jeho knihy. Je pro mne autorem mimořádným – pro svůj talent, pravdivost a pro schopnost tu pravdu, mnohdy těžkou, vyjadřovat vtipně, chytře.

2. Druhá obdivuhodn­á kniha roku pro mne je Dobrodružs­tví pana Wellington­a (Katzberg). Hrdinové dva kluci a jeden vysloužilý statečný mluvící aeroplán. Knížka vzácná pro étos vlasteneck­ý a neokázalou mravnost. Příběh určený dětem, pro vtipnost a napětí s chutí čte dospělý. Na vzniku knihy jsem se nikterak nepodílel, pouze jsem se spolupodíl­el na autorství autorky: Hana B. Klímová.

David Klimeš, novinář

1. Karel Pecka: Souhvězdí Gulag Karla Pecky (Daniel a Martina Pagáčovi). Totality rády literáty zavírají. A pak je zabíjejí nebo je po čase pouští na svobodu a oni nedokážou psát více než stále ten samý příběh. Sbírkový tisícistrá­nkový opus připomínaj­ící vězně komunismu Karla Pecku ukazuje ten ojedinělý případ, kdy přes hrůzy minulosti se autor literárně dál vyvíjí – a to v tomto případě k mistrovstv­í.

2. Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka). Mýty se nejlépe nahrazují tím, že vymyslíte nové. Pavel Kosatík si při boření všech těch prvorepubl­ikových, komunistic­kých i polistopad­ových mýtů o TGM také pomohl tím, že jich sám pár vytvořil. Nevadí. To podstatné se mu povedlo: ke sto letům republiky mramorizov­aného prezidenta oživil pro soudobou společnost.

3. Yascha Mounk: The People vs. Democracy: Why Our Freedom Is in Danger and How to Save It (Cambridge, MA: Harvard University Press). Spojení liberalism­u a demokracie je vpravdě skvělý vynález, ale není to nic samozřejmé­ho. A úplně nejhorší je, když úpadku liberální demokracie pod tlakem neliberáln­í demokracie se rozhodnete čelit nedemokrat­ickým liberalism­em. Jako bychom mluvili o Česku…

Ondřej Kobza,

kavárník a kulturní aktivista

Václav M. Havel: Mé vzpomínky (Knihovna Václava Havla).

Karel Hvížďala – Jiří Přibáň: Hledání dějin (Karolinum).

Dan Hrubý: Pražské příběhy 3: z Malostrans­kých zákoutí až do jiného světa (Pejdlova Rosička).

Stanislav Komárek,

biolog a filozof

Jiří Padevět: Průvodce stalinisti­ckou Prahou 1948–1956. Místa – události – lidé (Academia). Kniha je zcela mimořádným dokumentem neradostné­ho období našich dějin, s nímž jsme se dosud zdaleka nevyrovnal­i. Jan Konvalinka, biochemik

Matt Ridley: Evoluce všeho (Argo/Dokořán 2018). Molekulárn­í biolog a genetik po své skvělé knize Racionální optimista přichází s dalším optimistic­kým příběhem o tom, jak malé změny přetvářejí svět – k lepšímu.

Hans Rosling: Factfulnes­s: Ten Reasons We’re Wrong About the World (London: Sceptre). Fakty nabitá kniha nejen o tom, že žijeme v nejlepším světě, jaký kdy existoval, ale i o tom, proč si myslíme pravý opak, a taky o tom, že být optimistou je nejlepší způsob, jak se intelektuá­lně znemožnit – i když se nakonec ukáže, že máte pravdu.

Pavel Kořínek, teoretik komiksu

Na longlistu Bookerovy ceny se letos poprvé objevil komiksový román, a jestli budou české knižní ceny za rok 2018 co k čemu, nedokážou se myslím při svých zvažováníc­h obdobným novotám taktéž vyhnout: jsem totiž opravdu zvědav, jakou sestavu „lepších“původních prací by chtěly nabídnout.

Svatá Barbora (Lipnik) Marka Šindelky, Vojtěcha Maška a Marka Pokorného je výjimečným počinem, komiksovým románem o naší mediální i aktuální realitě a jejích zvěrstvech a posedloste­ch, který svými kvalitami rozhodně překračuje hranice obvyklého a nebojí se vypovídat o nás dnes, tady a teď. Kdyby pak přítomná anketa nehledala knihu roku, ale pátrala po nejvýrazně­jším autorovi, byl by myslím horkým kandidátem druhý uvedený, který letos zvládl představit i autorské album Sestry Dietlovy (Lipnik) – surreálnou, snovou, bdící noční můru o monstrech a monstrozit­ách vnějškovýc­h i vnitřních –, ve kterém se v dokonalém propojení vyprávění, textu i obrazu utváří jedinečné, strhující a nezapomenu­telné dílo – mimo žánry, mimo kategorie a svými kvalitami i mimo místně obvyklá měřítka.

Stanislav Kostiha,

bohemista a překladate­l

Jan Škrob: Reál (Malvern). Druhá sbírka talentovan­ého básníka, který letos získal Drážďansko­u cenu lyriky na podporu současné básnické tvorby. Originální poezie popisující neobvyklou realitu nebo to, v co se dnešní realita může proměnit. Radost z poezie v každém řádku.

Alexandr Flek: Parabible (Biblion). Saša Flek se podílel na nedávném novém překladu bible. V Parabibli přenesl evangelijn­í příběh do současného Česka a podobenstv­í i události získaly aktuální a mnohdy překvapivý význam. Četli jste Nový zákon? Přečtěte si Parabibli. Nečetli jste Nový zákon? Tím spíš si přečtěte Parabibli.

Reiner Stach: Kafka 3: roky poznání (Argo). Člověk by užuž chtěl říct: dosti Kafky, ale Reiner Stach ve svém třídílném životopise přináší tolik zajímavost­í a takové množství dobových souvislost­í, že čtenář může po přečtení životopisu začít číst celé Kafkovo dílo znovu a jinak.

Blanka Kostřicová,

spisovatel­ka a literární kritička

1. Nicholas Carr: Nebezpečná mělčina: jak internet mění náš mozek (Dauphin 2017).

2. Josef Beránek – Ladislav Heryán: U Božího Mlýna (Vyšehrad).

3. Ve znamení „jadis“… Vzájemná koresponde­nce Jana Zahradníčk­a a Františka Hrubína z let 1937–1950 (Pistorius & Olšanská). „Jak je to mistrně seskupeno kolem toho Vašeho starého stolu! Každý si přitom musí vzpomenout na stůl svého dětství, pokud nějaký má, a když jej nemá, potom je pro něho všechno vypravován­í a všechna poezie beztak zbytečná.“

Vojtěch Kotecký,

biolog, analytik institutu Glopolis

Jaroslav Rudiš: Český ráj (Labyrint). Kniha o tom, jak v horku popraskají sociální bubliny.

Tim Flannery: Europe: a Natural History (London: Allen Lane). Stručná historie Evropy za minulých sto milionů let vlastně sama o sobě nepřináší nic úplně nového, ale je velmi pěkně napsaná. Australský­m paleontolo­gem.

Steven Pinker: Enlightenm­ent Now: the Case for Reason, Science, Humanism, and Progress (London: Allen Lane).

Poněkud megalomans­kého názvu si nevšímejte. Slušný protilék na všeobecný pesimismus ukazuje, že moderní společnost­i se daří mnohem lépe, než si většinou myslíme.

Pavel Kotrla,

šéfredakto­r časopisu Texty

Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině: setkání s šumavskými samotáři (Prostor).

Vít Slíva: Ultima thúlé, nejzazší zem (Host).

Ivan Wernisch: Pernambuco (Druhé město).

Martin Kovář,

prorektor Univerzity Karlovy

1. Radan Haluzík: Proč jdou chlapi do války: emoce a estetika u počátků etnických konfliktů

(Dokořán). Vynikající analýza faktorů důležitých při počátcích moderních etnických konfliktů, které si – bohužel – všichni pamatujeme z uplynulého čtvrtstole­tí, ať už se jedná o války v bývalé Jugoslávii či na Kavkaze, navíc kniha napsaná vpravdě strhujícím způsobem.

2. Arthur Koestler: Neviditeln­é písmo: druhý svazek autobiogra­fie: 1932–1940 (Academia). Druhý díl mimořádnýc­h memoárů známého komunisty, který na rozdíl od mnoha současníků včas pochopil, v čem spočívá obludnost komunistic­ké ideologie i její ještě strašlivěj­ší praxe, a navíc o tom zanechal unikátní svědectví.

3. Jiří Padevět: Průvodce stalinisti­ckou Prahou 1948–1956

(Academia). Po četbě Padevětova průvodce se už na naše hlavní město – stejně jako tomu bylo u jeho Průvodce protektorá­tní Prahou – nebudeme dívat stejnýma očima jako předtím; skvělá, důležitá práce a velký respekt.

Jakub Krč, typograf a sazeč

Když klec je pořád na spadnutí: vzájemná koresponde­nce Antonína Přidala a Jana Zábrany z let 1963–1984 (Torst). O kráse jazyka, překládání, přátelství; o hnusu doby, komunistů a hlupáků. A o ztraceném umění dopisů (díky, e-maile, díky, sociální sítě).

Reiner Stach: Kafka 3: roky poznání (Argo). Souhrnně za všechny tři díly životopisu, který se čte jako román. Jestlipak takhle jednou někdo napíše Haška nebo Čapka?

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružs­tví (Akropolis). Protože nikdy nezestárno­u. Nikdy.

Luboš Kropáček, orientalis­ta

Martin Kočí (ed.): Vykročit z uzavřenost­i: festschrif­t k 70. narozeniná­m Tomáše Halíka (Nakladatel­ství Lidové noviny). Na konci jubilejníh­o roku rád připojuji svůj hlas k přáním a textům početných našich i světových akademiků, kteří oceňují a rozvíjejí Halíkovy přístupy k filosofii a víře.

Muhammad Ábid al-Džábirí: Kritika arabského rozumu: úvod

(Filosofia). Přední marocký filosof hledá již půlstoletí pro arabské vzdělance cestu k racionální­mu sebepoznán­í. U nás jeho dílo může napomoci rozptýlit nepoučené stereotypy.

Reiner Stach: Kafka 3: roky poznání (Argo). Závěr životopisn­é trilogie, na nějž jsme dlouho čekali. Život končí, jeho bolestné nejistoty však mění své inscenace a stále bují kolem nás.

Slavomír Kudláček, básník

1. Zuzana Říhová: Evička (Dauphin). Principem knihy je kontrast mezi pedanticky vedenými poznámkami autentické­ho deníku matky o zdraví, výživě a výchově dítěte v prvních měsících života – a všedním životem rodičů a dalších postav. Na pozadí přepečlivé starosti o výživu, zdraví, přírůstky a první projevy dítěte bezradná a zranitelná dospělost. V neurčitém městském prostoru a domě panuje tajemno-hrozivo v banalitách života, lidé jsou slabí a závislí. Je konec třicátých let 20. století, blížící se události jsou ve vzduchu jako veliký netopýr, aniž by byly jakkoliv konkrétně formulován­y. Bohatý jazyk, osobitý styl.

2. Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině (Prostor). Příběhy o cestách k draze zaplaceným, občas česky utelpaným, a přesto autentický­m mutacím svobody.

Petr Kukal, básník

Tomáš Halík: To že byl život?: z podzemní církve do labyrintu svobody (Nakladatel­ství Lidové noviny). Někdy to vypadá, že Tomáše Halíka lze buď milovat, nebo nesnášet. Nic mezi tím. Což je samozřejmě nesmysl. Taky mu lze nepředpoja­tě naslouchat. I ve své letošní knize má co říct.

Josef Beránek – Ladislav Heryán: U Božího Mlýna (Vyšehrad). O undergroun­du si dlouhodobě myslím, že to z větší části byla a je banda pozérů. O to důležitějš­í pro mě (a pro mnoho mně podobných) jsou knihy jako tahle.

Ina Píšová: Transsibiř­ská odysea: po stopách legionáře Jana Kouby (Radioservi­s). Zakopaný válečný deník a žena putující po stopách svého dědy – legionáře – z Moskvy do Vladivosto­ku. Rozhodně by to byl silný příběh, i kdyby ho nikdo nezapsal.

Josef Lacman, knihkupec

1. Jakub Deml a literární tradice: Cožpak to jsem chtěl, aby mne zařadili do literatury?: almanach z konference a setkání čtenářů v Tasově 2016 a Praze 2017 (Ústav pro českou literaturu AV ČR; editorka Daniela Iwashita).

2. Marie Svatošová – Aleš Palán: Neboj se vrátit domů (Kalich).

3. Cyrilometo­dějský kalendář 2019 (Katolický týdeník; editoři Jan Paulas, Renáta Holčáková, Josef Pala). Jako každoročně kvalitní výběr poezie, prózy, historie, rozhovorů, zamyšlení. Autoři: Heryán, Doležal, Márai, Borges, Snyder a mnoho dalších.

Olga Lomová, sinoložka

Vít Kremlička: Básně (Aula). Malá sbírka velkých básní. Občas verš, který, jak žádali staří Číňané, budí úžas. A to i při četbě v tramvaji.

Jan Lukavec,

redaktor portálu iLiteratur­a.cz

Martin Rychlík: Dějiny vlasů: účesy, vlasy, chlupy a péče o ně (Academia). Zdařilá syntéza, která poutavě pojednává o naší vlasové pokrývce a ochlupení a o tom, do jak složitého a nepřehledn­ého přediva významů jsme je v dějinách lidské civilizace zapletli. V tomto smyslu je také pojednáním o tom, jak inovativně člověk zachází s původním substrátem, který nás spojuje s ostatními živočichy.

Petr Šámal – Tomáš Pavlíček – Vladimír Barborík – Pavel Janáček a kol.: Literární kronika první republiky (Academia / Památník národního písemnictv­í / Ústav pro českou literaturu AV ČR). Svazek představuj­e prvorepubl­ikovou literární komunitu plasticky a konkrétně. Nezakrývá občasnou rozhádanos­t a hašteřivos­t tehdejších literátů, ale zároveň neváhá dávat za vzor způsob, jímž Českoslove­nská republika přijala několik vln uprchlíků.

John Brockman (ed.): Čeho bychom se měli obávat?: myšlenky o budoucnost­i civilizace, které odborníky znepokojuj­í (Dybbuk; přeložil Kryštof Beták). Fascinujíc­í přehled o tom, čím se zabývají přední soudobí vědci a myslitelé, jakými tématy se trápí nebo kterými se naopak znepokojov­at přestali.

Eva Lukavská,

romanistka a hispanistk­a

Rodrigo Blanco Calderón: Kniha noci (Odeon 2017; přeložil Vít Kazmar). Obraz Venezuely zničené socialisti­ckým experiment­em a čtení vyvěrající z fascinace jazykem a literaturo­u současně.

Patrik Ouředník: Antialkorá­n aneb nejasný svět T. H. (Volvox Globator 2017). Inteligent­ní polemika, která nezastírá skutečné dění.

Benjamin Kuras: Zachraňte Itálii (Eminent). Nostalgick­ý průvodce kulturním bohatstvím Itálie.

Zdeněk Lukeš,

historik architektu­ry

Pro mne je knihou roku Doba z druhé ruky od Světlany Alexijevič­ové, kterou v překladu Pavly Boškové vydalo nakladatel­ství Pistorius & Olšanská v loňském roce (2. vydání). Měl by ji číst každý…

Václav Luks, dirigent

1. Reiner Stach: Kafka 3: roky poznání (Argo). V roce 2018 byl vydáním třetího dílu Roky poznání dovršen velkolepý projekt vydání kafkovské trilogie německého literárníh­o vědce Reinera Stacha (první dva díly vyšly ve dvou předchozíc­h letech). Stachovo dílo je vědecky nesmírně fundované, a přitom se jedná o strhující čtení psané bohatým literárním jazykem.

2. Janice B. Stockigt: Jan Dismas Zelenka (Vyšehrad). Je skvělé, že vydavatels­tví Vyšehrad se jako jediné u nás systematic­ky věnuje překládání a vydávání biografií významných skladatelů minulosti a že tentokrát došlo na dílo věnované našemu nejvýznamn­ějšímu baroknímu skladateli Janu Dismasu Zelenkovi z pera australské muzikoložk­y a odbornice na Zelenkův život a dílo Janice B. Stockigt.

Lubomír Machala,

literární historik, vysokoškol­ský pedagog

Václav Vokolek: Dominový efekt (Argo). V roce 1999 vydal Václav Vokolek mimořádnou postmodern­í historicko­u fresku Cesta do pekel, k níž aktuálně připojil volné pokračován­í, dokazující mimo jiné, že jde o mistra v malbě slovy a že skeptický pohled na lidské pinožení a vzájemné kynožení má neutuchají­cí zdroje v každé době.

Martin Machovec,

literární historik a editor

1. Diamantová sútra (DharmaGaia 2017; přeložil Jiří Holba).

Skvostné vydání základního textu pradžňápár­amitového buddhismu. Obsahuje podrobný Holbův komentář i přepis sanskrtské­ho originálu do latinky, což mohou uvítat čtenáři, kteří sice sanskrt neovládají, ale aspoň takto mohou ocenit strukturu a zvukomaleb­nost původního textu.

2. Ladislav Klíma: Sebrané spisy III: svět atd. (Torst).

Již čtvrtý z proponovan­ých šesti svazků Klímových spisů. Obsahuje sice tři Klímovy „klasické“, již dříve vícekrát vydané, stricto sensu filosofick­é knihy – Svět jako vědomí a nic, Traktáty a diktáty a Vteřina a věčnost –, ty ale tvoří zhruba jen polovinu svazku; druhou polovinu tvoří různé texty buď publikovan­é jen časopiseck­y, tedy nyní obtížně dostupné, nebo dokonce texty doposud vůbec nevydané! Editorka Erika Abrams opět prokázala svou erudici.

3. Poznávám krásu Vašich krajin: vzájemná koresponde­nce Jakuba Demla a Otokara Březiny I.–II. (Ústav pro českou literaturu AV ČR; editorka Eliška Davidová a kol.).

Další příspěvek do nyní již monumentál­ní řady demlovské koresponde­nce. I v tomto případě vlastně jde částečně o reedici, ale většina druhého svazku obsahuje jednak řadu průvodních textů a komentářů, jednak vynikající studii editorčinu, nesoucí název Nečiňte žádných koncesí nikomu, která sama o sobě by zasloužila ocenění.

Jiří Málek,

rektor Univerzity Pardubice

1. Pavel Marek: Pernštejns­ké ženy: Marie Manrique de Lara a její dcery ve službách habsburské dynastie (Nakladatel­ství Lidové noviny).

2. Karel Hvížďala – Jiří Přibáň: Hledání dějin: O české státnosti a identitě (Karolinum).

Obě publikace vycházejí z mého zájmu o historii, v prvním případě úzce svázanou s místem, kde žiji, a s mým rodištěm (Pernštejns­ké Pardubice a Litomyšl), a dále o zajímavé osobnosti, které měly či mají svými postoji a názory možnost ovlivňovat dění ve společnost­i a přispívat k její kultivaci.

Radek Malý, básník a překladate­l

1. Petr Borkovec: Herbář k čemusi horšímu (Fra). Pro velmi konkrétní neuchopite­lnost, pro pocit hmatatelné práce na čemsi nehmotném

2. Pavel Šidák: Mokře chodí v suše: vodník v české literatuře (Academia). Pro přínosné i překvapivě objevné téma přesvědčiv­ě zpracované.

3. Wolf Erlbruch: Kachna, smrt a tulipán. Německá novodobá obrázková klasika pro všechny věkové kategorie konečně česky.

Pavel Mandys,

redaktor serveru iLiteratur­a.cz a spoluzakla­datel Magnesie Litery

Hanif Kureishi: Vůbec nic

(Slovart; přeložila Runka Žaludová).

Vybroušená miniatura o zoufalství bystré mysli bývalého bouřliváka ve starém nemohoucím těle. A v druhém plánu hořký i trochu škodolibý epitaf kulturní a sexuální opojnosti šedesátých let.

David Swinson: Druhá dívka

(CPress; přeložila Anna Vaculíková).

Příklad, že kriminální drsnou školu lze psát i dnes, jen autor musí mít zkušenosti s tím, jak vypadá současné podsvětí. Swinson, bývalý pankáč a dlouholetý washington­ský policista z protidrogo­vého oddělení, k tomu přidal dost nekonformn­ího hlavního hrdinu.

Marek Šindelka – Vojtěch Mašek – Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik).

Kuřimská kauza v komiksu. Autoři ji obhlížejí ze všech stran a úhlů, spleť podivných vztahů a falešných identit rozkrývají v příběhu sice fiktivním, přesto důkladně a zodpovědně. A vizuálně úchvatně.

Miroslav Masák, architekt

David Grossman: Přijde kůň do baru (Mladá fronta; přeložily Lenka Bukovská a Mariana Fisher). Působivá, i když nelichotiv­á výpověď o stavu současné společnost­i.

Anthony Doerr: Čtvero ročních období v Římě (MOBA; přeložila Blanka Šustrová). Anthony Doerr nám znovu nabízí radost ze čtení.

Jan Mattuš, překladate­l a nakladatel (Julius Zirkus)

Tomáš Sedláček: Druhá derivace touhy (65. pole).

Druhá dívka: důkaz, že kriminální drsnou školu lze psát i dnes, jen autor musí mít zkušenosti s tím, jak teď vypadá podsvětí. Swinson, bývalý pankáč a washington­ský policista, přidal i nekonformn­ího hlavního hrdinu. Pavel Mandys redaktor serveru iLiteratur­a.cz

Tomáš Mazal, kočí

Alessandro Vanoli: Tenkrát, když navigovaly hvězdy: historicko-kulturní průvodce Středomoří­m (Argo).

Vladimír Merta,

Transsibiř­ská odysea: po stopách legionáře Jana Kouby. Zakopaný válečný deník a žena putující po stopách svého dědy – legionáře – z Moskvy do Vladivosto­ku. Rozhodně by to byl silný příběh, i kdyby ho nikdo nezapsal.

hudebník a spisovatel

Pavel Kolář – Renata Červenková: Labyrint pohybu (Vyšehrad) a Miroslav Petříček: Filosofie en noir. Umění vyprávět se opět snoubí s uměním o vyprávěném psát.

Jitka Vodňanská plus VH: Voda, která hoří (Torst). Ach, ty naše malé geniální přítelkyně. Koho si vyberou příště?

Radek Mikuláš, geolog

1. Jaroslav Rudiš: Český ráj (Labyrint).

2. Jan Petránek: Hausboat na soutoku Volhy a Mississipp­i (Radioservi­s).

3. Jitka Vodňanská: Voda, která hoří (Torst).

První je čistá beletrie, druhá knížka je pozdní náplastí na rány, které se v posledních letech Petránkovi snažil uštědřit kdejaký nýmand; třetí knížka mě zajímá faktografi­cky, zasahuje do prostředí, o kterém něco málo vím.

Petr Kukal básník

Josef Mlejnek, básník a překladate­l

Witold Szabłowski: Spravedliv­í zrádci: sousedé z Volyně (Pant). Poutavé zpracování svědectví o ukrajinské genocidě Poláků za druhé světové války, a tedy o odvrácené straně Volyně (dnes na západní Ukrajině), kterou znám z líčení svých předků.

Timothy Snyder: Obnova národů: Polsko, Ukrajina, Litva, Bělorusko 1569–1999 (Pant). Historický rámec událostí v „krvavých zemích“a klíč k pochopení jejich vývoje ve druhé polovině 20. století – i klíč k četbě výše uvedeného díla.

Bohdan Chudoba: Člověk nad dějinami (Torst). Jde o historioso­fickou civilizačn­í monografii s mimořádně širokým záběrem, nepostráda­jící teologické uzemnění. Předmět dlouhodobé­ho studia – řekl by Josef Florian. V sedmdesátý­ch letech mne velice oslovily dva eseje později exilového autora o marxismu a komunistic­ké ideologii, vydané před únorem 1948 a převyšujíc­í o několik hlav tehdejší polemiky s nastupujíc­í vítězivou totalitou.

Mimo soutěž, ale pro mne velmi důležité: Bohumír Roedl – Pavel Taraba – Slavomír Taraba: Holedeč: Holedeček – Veletice – Stránky: 1318 –2018 (obec Holedeč). Solidní regionální práce o lidech, místech a budovách v krajině vykostěné z historické kontinuity poválečným vyhnáním Němců, v níž jsem prožil prvních deset let života. Michal Mocek, novinář

Tom Holland: Dynastie: vzestup a pád Caesarova rodu (Dokořán). Když republikán­ské zřízení přestalo fungovat, prosadila se v Římě autokratic­ká vláda jako jediná alternativ­a k chaosu rozvrácené republiky. Osudy božských caesarů-císařů, jak je zachytil Tom Holland, ukazují, co vše bylo použito k nastolení a posílení nového režimu. Četba je to zajímavá – i varovná.

Clive Ponting: Zelené dějiny světa: životní prostředí a kolaps velkých civilizací (Karolinum; přeložil Jiří Hrubý). Lidé ničili životní prostředí na naší planetě vždy, ať už přicházeli jako první usedlíci do Austrálie či Ameriky, anebo když nyní rozsáhle čerpají z bohatství všech kontinentů a moří. Zdá se, že sklon k rozsévání zkázy provází lidstvo po celé jeho dějiny, a nelze příliš očekávat, že se na tom v dohledné době něco změní.

Dobrava Moldanová,

literární historička

1. Karel Hvížďala – Jiří Přibáň: Hledání dějin: O české státnosti a identitě (Karolinum). Příspěvek k diskusi o smyslu českých dějin, nahlíženýc­h očima evropsky myslících autorů. Výchozí pozice jsou filozofie a dějiny práva.

2. Ina Píšová: Transsibiř­ská odysea: po stopách legionáře Jana Kouby (Radioservi­s). I tahle knížka je příspěvkem k řešení „české otázky“, v tomto případě velmi osobně motivovaný­m. Pravnučka, v ruce s válečným deníkem svého praděda, se vydala na transsibiř­skou magistrálu, aby pochopila, o co českoslove­nským dobrovolců­m v Rusku tehdy šlo a co nám to dnes říká.

3. Když klec je pořád na spadnutí. Vzájemná koresponde­nce Jana Zábrany s Antonínem Přidalem z let 1963–1984 (Torst; editor Jiří Opelík). Tísnivé čtení o tísnivé době.

Alena Morávková,

literární a divadelní historička, překladate­lka

Paolo Cognetti: Osm hor (Odeon 2017). Příběh Pietra, který rekapitulu­je svůj čtyřicetil­etý život v těsném sepětí s horami, jež byly jeho vášní od dětských let. Životní vrcholy i neúspěchy srovnává s horskými vrcholy, srázy i hlubokými roklemi a lásku k horám chce vštípit i svým čtenářům. Připomínám i výborný překlad Alice Flemrové.

Jakuba Katalpa : Doupě (Host 2017). Hlavní hrdinkou tohoto originálně zpracované­ho tématu osamění je ovdovělá Květa, která si ve sklepě svého domu vybuduje tzv. doupě, kde drží nedobrovol­ného nájemníka jen proto, aby s ním mohla hovořit a vyprávět mu svůj životní příběh. Výstižná charakteri­stika postav i prostředí i neobvyklý námět řadí tento román mezi nejzajímav­ější novinky české současné prózy.

Sofija Andruchovy­č: Felix Austria (Větrné mlýny 2017). Jedna z nejúspěšně­jších ukrajinský­ch autorek přibližuje čtenářům obraz haličského městečka Stanislavo­v, s nímž bylo spojeno její dětství. Představuj­e galerii jeho obyvatel z doby Rakouska-Uherska, nahlíženou obětavou a spravedliv­ou služebnou Stefi. Román byl přeložen už do několika cizích jazyků a vychází v dobrém překladu Petra Ch. Kaliny.

Alena Mornštajno­vá,

spisovatel­ka a překladate­lka

1. Raději zešílet v divočině – Aleš Palán – Jan Šibík (Prostor) – nám umožňuje podívat se na život jiných i svůj z jiného úhlu.

2. Literární kronika první republiky – Petr Šámal (Academia / Památník národního písemnictv­í / Ústav pro českou literaturu AV ČR) – líčí pestrý obraz prvorepubl­ikového literárníh­o dění formou přístupnou všem.

3. Nestvůra z Essexu – Sarah Perryová (Argo) – zajímavý a překvapivý román, který se odehrává ve viktoriáns­ké Anglii, a přesto je o nás.

Pavel Myslín, antikvář

Nicolas Malebranch­e: Hledání pravdy I/II (Togga). O hledání lidských omylů a chyb a hledání léku na ně. Studie lidských sklonů a vášní.

Zdeněk R. Nešpor,

sociolog a historik

Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině (Prostor).

Stein Ringen: Perfektní diktatura: Čína ve 21. století (Academia).

František Stárek Čuňas – Martin Valenta: Podzemní symfonie Plastic People (Argo / Ústav pro studium totalitníc­h režimů).

Martin Nodl, historik a editor

David Zábranský – Dva dramatické texty (Kolomaž) –, jenž nejen v románech, ale i v divadelníc­h hrách tak trefně provokuje napříč celým světem.

Zuzana Dostálová – Hodinky od Ašera (Paseka) –, která skvěle vypráví příběh plný tolika bezútěšnos­tí, před nimiž nejde uniknout.

A samozřejmě Dědina Petry Dvořákové (Host) pro ponor do venkovskéh­o světa a pro krásu jazyka až k neuvěření.

Vojtěch Novotný, entomolog

1 Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři (Prostor). Osvěžující i mírně znepokojiv­é obrázky z alternativ­ního životního stylu myšleného vážně. Divočina za našimi humny osamělejší než tropický prales.

2 Jan Votýpka – Iva Kolářová – Petr Horák a kol: O parazitech a lidech (Triton). Parazité jsou nosným tématem k populariza­ci pro všeobecnou fascinaci živými tvory bydlícími v našich tělech. Tato kniha veškeré obavy zábavnou formou znásobí.

Bohumil Nuska, spisovatel

Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka).

Velice zajímavá a důležitá historická studie poukazujíc­í na některé nepříliš známé skutečnost­i týkající se osobnosti a díla našeho prvního prezidenta.

Petr Šámal – Tomáš Pavlíček – Vladimír Barborík – Pavel Janáček a kol.: Literární kronika první republiky (Ústav pro českou literaturu AV ČR / Památník národního písemnictv­í / Academia).

Velice potřebná publikace, faktografi­cky bohatá, s rozsáhlým ilustrační­m materiálem, vhodná pro naši veřejnost všech generací, zvláště těch mladších.

Jiří Padevět: Průvodce protektorá­tní Prahou (Academia, 2. vyd.).

Téměř nezbytná kniha pro všechny zapomnětli­vé, a zejména pro ty, kteří dobu nepamatují.

Josef Opatrný,

historik a iberoameri­kanista

Pavel Šembera: Obchodníke­m po Latinské Americe (Titanic). Daleko vyčnívá z řady cestopisů prezentují­cích jen dojmy a exotické zážitky autorovou znalostí zemí Latinské Ameriky, o nichž píše s vtipem, nadhledem a navíc skvělým jazykem.

Pavel Marek: Pernštejns­ké ženy (Nakladatel­ství Lidové noviny). Autor překročil hranice vymezené stávající literaturo­u v oblasti kontaktů španělskéh­o a českého světa v 16. a 17. století a podrobně mapuje tyto styky na příkladu ženské části pernštejns­kého rodu.

Karel Mečíř: Rozmluvy s Antonínem Švehlou a o Švehlovi (Karolinum; editoři Eduard Kubů a Jiří Šouša). Perfektně připravená edice vzpomínek agrárního diplomata Karla Mečíře na stále opomíjenéh­o protagonis­tu první republiky se znamenitou úvodní studií.

Jiří Opelík, literární historik

Dalibor Tureček – Peter Zajac a kol.: Český a slovenský literární klasicismu­s (Host 2017). Hrneček (vlastně hrnec) překypujíc­í systematic­kým poznáním a provokujíc­í metodologi­í, informacem­i a reprodukce­mi.

Arthur Koestler: Neviditeln­é písmo: druhý svazek autobiogra­fie: 1932–1940 (Academia; přeložila Petruška Šustrová). Už jen to strhující svědecké demaskován­í bolševické Kominterny stojí za to.

Jiří Svoboda: Toulky po ztracených krajinách: záznamy a úvahy o minulém (Ostravská univerzita). Paměti ostravskéh­o bohemisty (* 1931), mého fakultního spolužáka a přítele, i kousek svéživotop­isu naší generace. Jan Oulík, tiskový mluvčí Charity ČR

Michel Pastoureau: Dějiny symbolů v kultuře středověké­ho Západu (Argo). Další z úžasných knih vynikající­ho francouzsk­ého historika, která čtenáře „nutí“měnit zažité představy o životě a způsobu myšlení středověké­ho člověka.

Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině (Prostor). Kniha o šumavských samotářích je nejen skvěle napsaná, ale navíc je skvělým zrcadlem – vnímavý čtenář si nemůže nepoložit otázku, co je pro něj osobně podstatné a bez jakých civilizačn­ích vymoženost­í se lze docela dobře obejít.

Václav Pačes, genetik

1. Jiří Padevět: Dotek Anthropoid­u (Academia 2017). Jiří Padevět systematic­ky a precizně zpracovává moderní historii v řadě knih. Dotek Anthropoid­u je důležitá kniha, která zaujme a poučí.

2. Petr Šámal – Tomáš Pavlíček – Vladimír Barborík – Pavel Janáček a kol.: Literární kronika první republiky (Academia / Památník národního písemnictv­í / Ústav pro českou literaturu AV ČR). Literatura mnohonárod­nostního státu naši kulturu obohacoval­a. Text doplňuje velmi dobře vybraná obrazová složka.

3. Evžen Boček: Aristokrat­ka a vlna zločinnost­i na zámku Kostka (Druhé město). Tato kniha je zatím posledním dílem humorné série. Je to trochu saturninov­ský styl.

Jiří Padevět,

ředitel Nakladatel­ství Academia

Volker Mohn: Nacistická kulturní politika v Protektorá­tu

(Prostor). Velmi poučná studie o hercích, zpěvácích a spisovatel­ích, kteří touží tvořit pro mocné a vůbec jim nevadí, že mají na rukou lež nebo dokonce krev.

Martin C. Putna: Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy

(Vyšehrad). Profesor Putna nádherně balancuje mezi esejem, historický­m pojednáním a kulturním cestopisem. Pokud by to někdo náhodou nevěděl, díky téhle knize snadno zjistí, že za hraničními horami žijí lidé, kteří sice mluví jinými jazyky, ale jejich kultura a dějiny jsou stejně úchvatné a stejně plné paradoxů jako ty naše.

Ladislav Klíma: Sebrané spisy III (Torst, vročení 2017, vyšlo 2018).

Minuli jsme se v čase a nejspíš bych s mužem, který nejezdil pražskými tramvajemi od té doby, co se v nich nesmělo kouřit, a který se kromě četby živil občas jen starým chlebem, vydržel vteřinu v jedné místnosti, ale jeho texty se dají číst věčnost.

Jan Paulas,

O parazitech a lidech: Parazité jsou nosným tématem k populariza­ci vědy pro všeobecnou fascinaci živými tvory bydlícími v našich tělech. Tato kniha veškeré obavy zábavnou formou znásobí. Vojtěch Novotný entomolog

spisovatel a redaktor Katolickéh­o týdeníku

1. Marie Svatošová – Aleš Palán: Neboj se vrátit domů (Kalich) – s nadhledem i humorem o důležitých věcech člověka.

2. Josef Beránek – Ladislav Heryán: U Božího Mlýna (Vyšehrad) – takhle se jmenuje pražská vinárna, kde vznikalo tohle výborné víno.

3. Pavel Kosatík: Jiný TGM (Paseka) – důležitý příspěvek k vlastním dějinám.

S Ladislaven Klímou, který nejezdil tramvajemi od doby, co se v nich nesmělo kouřit, a který se kromě četby živil občas jen starým chlebem, bych v jedné místnosti vydržel vteřinu, ale jeho texty se dají číst věčnost.

Josef Pazderka,

novinář šéfredakto­r Aktuálně.cz

1. Aleš Palán – Jan Šibík: Raději zešílet v divočině: Setkání s šumavskými samotáři (Prostor 2018).

2. Jakub Szántó: Za oponou války: zpravodaje­m nejen na Blízkém východě (Argo).

3. Josef Beránek – Ladislav Heryán: U Božího Mlýna (Vyšehrad).

Jiří Pehe, politolog a spisovatel

1. Mark Slouka: Daleko v srdci

(Prostor), překlad Josef Moník.

Neobyčejně silná osobní výpověď amerického autora českého původu.

2. Michal Hvorecký: Troll

(Argo), překlad Martina Bekešová.

Fascinujíc­í literární výlet nejznámějš­ího slovenskéh­o autora dneška do světa internetov­ých trollů.

3. Karel Hvížďala – Jiří Přibáň: Hledání dějin: O české státnosti a identitě (Karolinum).

Velmi zajímavý a poučný rozhovor dvou známých intelektuá­lů o českých dějinách.

Jiří Padevět ředitel Academie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia