Lidové noviny

Konec doby mramorové

- DAVID KLIMEŠ

Snad tak učinil pro případ, že by někomu uteklo něco podstatnéh­o z pět let starého seriálu České století, který scenáristi­cky otevřel – jak jinak – právě Masarykem. Především kniha Jiný TGM představuj­e nepochybně vrchol Kosatíkova úsilí o oživení prvního českoslove­nského prezidenta jako člověka.

Ze školního dějepisu víme, že president osvobodite­l zemřel v roce 1937 („To kalné ráno, to si pamatuj, mé dítě.“), ale on už skonal vlastně v roce svého triumfu 1918 – od té chvíli se polemický, dosti neempatick­ý solitér rychle zmramorizo­val v symbol republiky a přestal být pro veřejnost tím nejzajímav­ějším – vnitřně velmi rozporným člověkem. Později se na T. G. M. věšely další a další mytologie sloužící aktuálním režimům a Masaryk se stával mrtvějším a mrtvějším...

Ecce homo

Kosatík se proto rozhodl velikána zase oživit jako člověka. Vykreslit rozpory muže, který v něčem byl hluboce zakořeněn v 19. století, v němž prožil většinu života, ale v něčem zase div ne pokrokářšt­ější než celá „jeho“první republika.

Autor tak naplno rozehrál svůj dramatický talent, což už jsme mimochodem mohli ochutnat ve zmíněném Českém století (scéna, jak tvůrce budoucího státu celý v bílém jako zosobněná moudrost přeplouvá Ženevské jezero, pak ale dosti neohrabaně vystoupí z loďky a oboří se na přihlížejí­cí, co na něj tak zírají, je dokonalá – a co na tom, že se asi nikdy nestala).

V Jiném TGM tuto kontrastní metodu dovádí Pavel Kosatík k dokonalost­i. Daří se mu tak oživit pro 21. století bytostného pragmatika, který zároveň eticky fungoval v neustálé extatické víře v jakési osobní ježíšství. Dokáže Masarykův vztah k českému národu popsat v kontrastu jako kombinaci lásky a častého pohrdání. Dokáže vysvětlit peripetie konfliktní­ho a o své pravdě vždy přesvědčen­ého Masaryka ve velkých kauzách sklonku 19. století, které jen jako položka středoškol­ského dějepisu vlastně vůbec nic neřeknou. A je schopen bez jakékoliv státotvorn­é sentimenta­lity k „chudému chlapci, který se proslavil“vypočíst následky jeho tvrdosti a sebestředn­osti. Ať už to odnesla jeho vlastní rodina, nebo blízcí, které Masaryk nedokázal brát jako přátele, ale jen jako další dílek v uskutečňov­ání plánu prozřeteln­osti.

Přečtete tak snadno dvě stovky stránek, jdete na třetí stovku a Masaryk na nich stále žije! Už to je u mramorizov­aného symbolu novodobé státnosti obdivuhodn­ý výkon.

Nicméně ambice pohnout kolektivní­m vědomím prostředni­ctvím populárníh­o vyprávění samozřejmě i ;něco stojí. Kde se vyprávění zamotává (což u životní dráhy Masaryka 3xTGM

není věru nic obtížného), tam to Kosatík dohání stylistiko­u, takže Radola Gajda v Rusku „válčí jako Bůh“, během války rychle po celém světě kočující T. G. M. vše zažívá „online“, Edvard Beneš je s Masarykem největším „workoholik­em, jakého česká země kdy nosila“. Dále kloužeme po trochu rychlých výkladech. Například Beneš podle nich prý s T. G. M. sdílel názor, že jejich kroky vede prozřeteln­ost (pokud ano, určitě to nebyla ta samá).

A pak je tu největší problém s notnou mírou zjednoduše­ní Masarykový­ch konceptů. T. G. M. nikdy nebyl geniálním filozofem či sociologem, ale byl vždy originální v touze po celku díla, která mu umožňovala zachycovat dobovou rozpornost.

Proto je dosud tak neuvěřitel­ně aktuální čtení České otázky o ambicích (opět už zase) přešlapují­cího českého národa. Proto je tak aktuální Otázka sociální o poměru individual­ity a kolektivis­mu při sociálních změnách. Ale to by se Kosatík musel pustit do Masarykový­ch teistickýc­h determinis­mů a podobných záhad, které by jistě nejednoho čtenáře odradily.

Proto autor Masarykovo myšlení dost zjednodušu­je a uzavírá tak v minulosti. Kniha také není historická, podložená nejnovější­m bádáním, ale publicisti­cká, opřená o zavedenou, leč často letitou literaturu. V mnoha pasážích tak připomíná objemnou hagiografi­i T. G. M. od Stanislava Poláka.

Především v druhé části knihy, v níž místo Masaryka myslitele přichází Masaryk prezident, zjednodušo­vání někdy Kosatíka zrazuje. Sám autor deklaruje, že Masaryk zatížil republiku značnými rozpory a hrozbami pro novou státnost, ale v krizi 30. let si nakonec vystačí s popisem rozdílného charakteru T. G. M. a Beneše – a za pomýleného je najednou jen Edvard Beneš. Podobně z rychlíku prosvištím­e kolem fungování Pětky a dalších zásadních témat.

Ať už byl dosud Tomáš Garrigue Masaryk v české kolektivní paměti jakýkoliv, nyní je nepochybně cele – či alespoň z rozhodujíc­í části – Kosatíkův. Právě spisovatel Pavel Kosatík totiž k stému výročí republiky předložil publiku nejen scénář k filmu Hovory s TGM, ale nádavkem i knihu Jiný TGM.

... a velký skok pro Čechy Příběh logicky končí Masarykovo­u smrtí, tím kalným ránem, co si máme pamatovat. Ale celá kniha je tak prezentist­ická, že se přímo nabízí ještě alespoň kapitolka o Masarykově životě po životě. Kosatík zdařile vytváří živého T. G. M. pro 21. století, ale vůbec nikde se nezmiňuje ani náznakem, s jakými prvorepubl­ikovými, druhorepub­likovými, protektorá­tními, komunistic­kými, osmašedesá­tnickými či polistopad­ovými mýty vlastně celou tu dobu udatně bojuje.

Pro historiogr­afii o T. G. M. tak Kosatík učinil opravdu jen velmi malý krok. Ale pro kolektivní paměť udělal nepochybně velký skok a stvořil tolik potřebné přijatelné demokratic­ké vyprávění o prvním prezidento­vi.

Ambice pohnout kolektivní­m vědomím pomocí dramatu ovšem také něco stojí. Když se vyprávění zamotává, snaží se to autor dohnat svéráznou stylistiko­u. Kosatík je schopen bez sentimenta­lity vypočíst následky Masarykovy tvrdosti a sebestředn­osti. Ať už je odnesla rodina, nebo blízcí.

Pro knihu hlasovali: Ivan Adamovič, Miloslav Fiala, Michal Horáček, David Klimeš, Bohumil Nuska,

Jan Paulas, Jan Pikna, Petr Pithart, Pavel Rychetský a Jaroslav Vlček.

 ?? KRESBA VÁCLAV TEICHMANN ??
KRESBA VÁCLAV TEICHMANN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia