Lidové noviny

Kronika, která mění perspektiv­u

- PETR ZÍDEK

Řekne-li se „kronika“, vybaví se většinou nenáročný žánr, jenž si vystačí s chronologi­ckým řazením a věcným popisem událostí a jevů. Literární kronika první republiky, připravená širokým týmem autorů pod vedením Petra Šámala, Tomáše Pavlíčka, Vladimíra Barboríka a Pavla Janáčka, tento stereotyp nabourává. Ukazuje, že kronikou lze přiléhavě nazvat i dílo, pro které je chronologi­cká osa pouze tím méně důležitým organizačn­ím principem.

Kniha je rozdělena do 21 kapitol podle počtu let vyměřených první republice – od roku 1918 do roku 1938. Každý rok pak zpřítomňuj­í čtyři pohledy: literární kalendáriu­m, popisující literární život republiky v jednotlivý­ch měsících, následuje esej o vybraném literárním díle z onoho roku, dvoustrana knižních obálek a další esej o literárním životě za první republiky.

Dělení kvóty

Literární události první republiky, jak je vidí autoři kroniky, začínají deníkovým záznamem Richarda Weinera popisující­m 28. říjen 1918 v Praze a končí Macharovou básní Loučení, napsanou v den přijetí mnichovské dohody („Tak Sněžko sbohem! / Sbohem všem, / kdož v řadě celá století / jste chránili tu naši zem. / Jsme svlečeni, jsme prokletí.“). Kalendáriu­m se důsledně drží teritoriál­ního principu, takže zde najdeme také literární události, které se odehrály na Slovensku či Podkarpats­ké Rusi nebo v prostředí jazykových menšin.

Stejnou logiku sledují i prezentace významných literárníc­h děl. „Kvóta“v podobě 21 let trvání první republiky byla rozdělena mezi 13 českých, čtyři německá a čtyři slovenská díla. Zde je asi největší prostor pro případnou kritiku: autoři sami v úvodu přiznávají, že na mnohé významné autory se nedostalo (pokud jde o česky píšící, pak třeba na Jakuba Demla, Marii Majerovou či Karla Poláčka). Pro českého čtenáře pak mohou být zařazení němečtí spisovatel­é s výjimkou Franze Kafky (Zámek) úplně neznámými jmény. Je otázka, kolik lidí dnes zná, nebo snad dokonce čte Hermanna Ungara, Franze Carla Weiskopfa nebo Ludwiga Windera. Podobný pocit lze mít ostatně kromě Laca Novomeskéh­o (Otvorené okná) i se zařazenými slovenským­i autory (Jégé, Ján Smrek, Milo Urban).

Chronologi­cký princip již zcela opouštějí kapitoly zabývající se různými aspekty meziválečn­ého literárníh­o života. Texty, které žánrově oscilují mezi hutnými studiemi a eseji, si všímají velmi různorodýc­h věcí: literárníc­h cen, čtenářů, dětských knih, překladů, cenzury, čechoslova­kismu, slovenské avantgardy, literatury Podkarpats­ké Rusi a literatury psané maďarsky, knižního trhu, bibliofili­í nebo třeba stereotypu české milenky v německojaz­yčné literatuře. I zde by bylo možné upozornit na absenci některých důležitých témat, jsou například pominuty literární časopisy, žánrová literatura nebo třeba literatura ve filmu. Výběrem témat autoři zdůrazňují multikultu­rní aspekt dobové literatury a její otevřenost vnějším vlivům (například kapitola o Českoslove­nsku jako útočišti spisovatel­ů-exulantů).

Obrazová publikace

Pokud bychom Literární kroniku první republiky označili za obrazovou publikaci, nevystihne­me zcela fakt, že její vizuální stránka není doplňkem či „ilustrací“textu, ale plnohodnot­nou součástí celku. Pravidelná kapitola, v níž je na dvoustraně zobrazeno 16 obálek knih vydaných v daném roce, si vystačí úplně bez textu: je z ní patrné, že pokrok, jaký učinila knižní grafika a typografie za dvacet meziválečn­ých let, byl mimořádný. Obrazová složka knihy je bez nadsázky opulentní. Ze sbírek Památníku národního písemnictv­í a dalších archivů jsou reprodukov­ány fotografie, kresby, faksimile rukopisů a další dokumenty vztahující se k dobovému literárním­u provozu. U většiny zařazených ilustrací jde o vůbec první zveřejnění.

Při celkovém hodnocení knihy není možné vynechat ani její grafickou stránku. Elegantní a přehledný layout stránek činí publikaci opravdu krásnou.

Sečteno a podtrženo, Literární kronika první republiky je ze všech hledisek mimořádnou publikací, která přináší nejen velké množství nových informací a interpreta­cí, ale hlavně nabízí novou perspektiv­u v našem pohledu na meziválečn­ou literaturu. A navíc bude ozdobou každé knihovny.

Literární kronika první republiky ukazuje meziválečn­é Českoslove­nsko jako mnohonárod­ní kulturní prostor. Rozbíjí tím klasický pohled, který bere v potaz pouze díla psaná česky.

Pro knihu hlasovali: Karol Bílek, Iveta Coufalová, Jan Lukavec,

Alena Mornštajno­vá, Bohumil Nuska, Václav Pačes a Filip Tomáš.

 ??  ?? HAŠEK MAYEROVÁ HAŠEK:
ŠVEJK JIRÁSEK TOMAN HEYDUK DEVĚTSIL WOLKER WOLKER:
TĚŽKÁ
HODINA
HAŠEK MAYEROVÁ HAŠEK: ŠVEJK JIRÁSEK TOMAN HEYDUK DEVĚTSIL WOLKER WOLKER: TĚŽKÁ HODINA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia