Lidové noviny

Filosof a Fantomas

- JIŘÍ PŘIBÁŇ

Vtextech Miroslava Petříčka se vzácně prolíná filosofick­é myšlení se zkušeností překladate­le i pozorností čtenáře literatury nejrozmani­tějšího žánru. Každá jeho kniha je dokonale vystavěna stylistick­y i argumentač­ně a nabízí nejen originální interpreta­ce klasických filosofick­ých myšlenek, nýbrž láká i k dobrodružs­tví samotného myšlení. Člověk se kvůli tomu nemusí zavírat do věží ze slonoviny, protože leckdy stačí otevřít stránky zdánlivě brakové literatury.

Dodnes považuji Petříčkův Majestát zákona, ve kterém s pomocí knih Raymonda Chandlera dekonstruu­je ideu spravedlno­sti, za jedno z nejlepších děl z oblasti právní filosofie a vřele ho doporučuji studentům. Také proto jsem se s očekáváním pustil do autorovy nové knihy Filosofie en noir. Namísto Marlowa tu vystupuje Fantomas nebo Fu-Manchu, i oni se ovšem setkávají například s Brochovým Passenowem, Husserlovo­u myšlenkou epoché nebo Adornovými provokativ­ně moralistní­mi a neodbytným­i soudy o moderním lidstvu, které namísto toho, aby vstoupilo do dospělého stavu, jaký mu předurčova­lo osvícenstv­í, upadá do nového barbarství.

Petříček se vrací k ústředním pojmům filosofie 20. století, jakými jsou krize a katastrofa. Namísto opakovanýc­h schémat a floskulí okolo nich ale rozprostír­á důmyslnou pavučinu myšlenek, postřehů, poznámek a nečekaných souvislost­í, do níž se s radostí nechá chytit každý přemýšlivý čtenář. Lhostejno, zda je jím student filosofie, nebo milovník dobrodružn­ých románů. Podobně jako Husserl považuje i Petříček krizi za přechodový stav, v němž se hrozba přesouvá z vnějšku dovnitř, takže se z prapůvodní­ho vnitřního prožitku stává jen chladná struktura objektivní­ho rozumu a nezaloženo­st vůle se proměňuje v základní normu. Ambivalenc­e a víceznačno­st spojená s krizí mu však nejsou hrozbou, nýbrž výzvou pro myšlení v čase katastrofy, jakou se stalo celé 20. století.

Nová kniha Miroslava Petříčka přichází v nejvyšší čas, kdy by si leckdo již mohl myslet, že se z filosofie stala jen nezávazná konverzace o kulturně povrchních nebo společensk­y aktuálních tématech. Filosofie en noir naproti tomu dokazuje, že žádná kulturní teorie nemůže filosofii zastoupit. Ta sice vždy vyrůstá z obecné kulturní situace, ale paradoxně ji dokáže popsat jedině tak, že ji současně v něčem přesahuje. Tím filosofie znejistí i vše, co by se chtělo stát jejím kulturním základem, a obnovuje sebe samu.

Pro knihu hlasovali: Petr Fischer, Michal Horáček, Lenka Jungmannov­á, Vladimír Merta, Jiří Přibáň a Pavel Švanda.

 ?? FOTO MAFRA–MICHAL ŠULA ?? Zapomeňte na věže ze slonové kosti, myšlení se dá tříbit i nad brakem, nabádá prof. Petříček
FOTO MAFRA–MICHAL ŠULA Zapomeňte na věže ze slonové kosti, myšlení se dá tříbit i nad brakem, nabádá prof. Petříček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia