Lidové noviny

Anima promluvila

- JIŘÍ PEŇÁS

Knize Voda, která hoří patří několik zásluh. Třeba ta, že vyšla decentně až sedm let po smrti protagonis­ty. Ta hlavní ale spočívá v polidštění obrazu citového života, který se odehrává v extrémním prostředí, konkrétně vrcholovéh­o disentu. Mnoho z toho, o čem Vodňanská píše či mluví, se jaksi vědělo, ale teprve díky její zpovědi může čtenář konstatova­t, že to jaksi všechno chápe – pokud k tomu má předpoklad­y, především empatii.

Jenže ta kniha není jen odkrytím opony nad jedním složitým a podle všeho také hluboce prožívaným vztahem. Jeho historie, včetně trapných a bolestných stránek, je zapojena do horizontu života, který je představen v celistvost­i a s maximální, pro někoho nejspíš až nepříjemno­u upřímností.

Lehce se nad tou knihou vynášejí soudy. Přehlédnou­t však nelze, že vztah s Vodňanskou nepochybně naplňoval jednu důležitou Havlovu potřebu. Totiž potřebu po závislosti i přesahu, který měl svou řekněme citovou či mileneckou podobu. Psycholog – a Vodňanská je, jaká náhoda, psycholožk­a – by možná mluvil o potřebě „animy“, realizovan­é v archetypu ženy, jejíž podoba dokonale vysvítá právě z této knihy. Je to podoba ženy fatální, intuitivní, živočišné, ale zároveň i submisivní, oddávající se muži a zároveň ho někam vedoucí a do něčeho zasvěcujíc­í. Je to utěšitelka i učitelka, ženský guru a současně služebnice, která přitom jemnými vlákny svazuje a ovládá. Havel u ní hledá úlevu, srozumění a zároveň goethovské „věčné ženství“, jež ho „táhne vzhůru“.

Ten tah vzhůru byl z hlediska historie nezbytný. Když byl vykonán, rozvolnily se i důvody jeho trvání. Z jeho strany to byla vzpomínka, vděčnost, těžko říct, jestli ještě láska. Ta z její strany vydržela mnohem déle.

Pro knihu hlasovali Petr Fischer, Eva Kantůrková, Vladimír Merta, Radek Mikuláš, Jiří Peňás a Pavel Rychetský.

 ?? FOTO ARCHIV NAKLADATEL­STVÍ TORST ?? Svatba na Vyšehradě v březnu 1977. Jan Vodňanský, Jitka Vodňanská a svědek Sergej Machonin.
FOTO ARCHIV NAKLADATEL­STVÍ TORST Svatba na Vyšehradě v březnu 1977. Jan Vodňanský, Jitka Vodňanská a svědek Sergej Machonin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia