Lidové noviny

Rozpouštěn­í kamene

- JIŘÍ PEHE

Knižní rozhovor dvou českých veřejných intelektuá­lů – novináře Karla Hvížďaly a sociologa práva Jiřího Přibáně – je výjimečným počinem už proto, že se zásadně vymyká způsobům, kterými se u nás diskutuje o národní historii.

Hvížďala nutí svými otázkami Přibáně myslet jinak než historici – mimo předem dané interpreta­ční rámce. A Přibáň coby bytostný intelektuá­l sám odmítá sklouzávat do narativů odrážející­ch mytologizo­vané pohledy na české dějiny. V roce plném výročí, v němž bylo těžké uniknout mediálním a politickým klišé při hodnocení českých dějin, nabídla kniha nekonvenčn­í přístup: dekonstruu­je všechny význačné uzlové body českých dějin a dává je do nových kontextů, přičemž nakonec nabízí často nikoliv hotové odpovědi, ale nová intelektuá­lní dilemata.

Nutí tak čtenáře k dalším otázkám, což je v kontrastu k poněkud zkamenělým nebo ideologizo­vaným přístupům českého dějepisu od dob národního obrození osvěžující. Výsledkem přitom není postmodern­í mozaika, která nemá osu. Naopak: knihu pevně drží pohromadě diskuse české státnosti a klíčových ústavně-právních dilemat v různých epochách historie, přičemž jsou tyto úvahy i základem přemítání o národní identitě.

Jinými slovy: národní identita není vnímána, jak se často děje, především v souvislost­i s jazykem a kulturou, ale v souvislost­i s otázkami státnosti a řešení dobových ústavně-právních dilemat.

Pro knihu hlasovali Radkin Honzák, Ondřej Kobza, Jiří Málek, Dobrava Moldanová, Jiří Pehe a Zdenka Švarcová. Jmenoval ji také spoluautor Karel Hvížďala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia