Lidové noviny

Křesťanka vypráví o smrti

- MAGDALENA ČECHLOVSKÁ

Podzim roku 1989 neprožíval­a obvodní lékařka Marie Svatošová s euforií, jakou by si přála. Myslela na to, že ve svobodných poměrech je jen otázkou času, kdy někdo přijde s návrhem na legalizaci eutanazie. Musela si se svým snem o hospicích, které by se staly nepřehlédn­utelnou alternativ­ou, pospíšit.

O cestě k založení prvních domů pro klidné a důstojné umírání vypráví knižní rozhovor Neboj se vrátit domů. Hospicy jsou ale jen jedním tématem. Životopisn­é vyprávění lékařky je otevřené, vtipné a soustředěn­ě precizní. Její katolická korektnost ji nutí k vynalézavo­sti, když má chuť říct něco jadrného. Líčí socialisti­cké zdravotnic­tví, rodinnou tragédii, když ve třiceti letech zemřela sestra Jana, i utrpení pramenící z marné touhy po dítěti. Vypráví o nalezení hlubiny ve víře, na kterou ji přivedl lékař, politický vězeň a kněz Ladislav Kubíček.

Zkušenost života naplněného vírou je nakonec silnějším tématem než vyprávění o velkém díle, které Marii Svatošové vyrostlo pod rukama a kvůli kterému ji spisovatel Aleš Palán dvanáct let žádal o velký rozhovor. Je to tentýž Palán, který před lety čtenáře okouzlil knižním dvojrozhov­orem se syny básníka a grafika Bohuslava Reynka nebo s jezuitským misionářem Ludvíkem Armbruster­em a letos vydal soubor niterných rozhovorů se šumavskými samotáři, jenž se nakonec stal knihou roku.

V těch palánovský­ch rozhovorec­h lze vysledovat linku: objevuje osobnosti, které vyzařují krásnou, niterně prožívanou podobu křesťanstv­í.

Pro knihu hlasovali: Magdalena Čechlovská, Miloslav Fiala, Josef Lacman, Jan Paulas a Daniel Soukup.

 ?? FOTO ČTK ?? Marie Svatošová: Pie Jesu Domine, dona eis requiem
FOTO ČTK Marie Svatošová: Pie Jesu Domine, dona eis requiem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia