Lidové noviny

Víc než pastor undergroun­du

- PETR KUKAL

Knižní rozhovory patří k nejpopulár­nějším žánrům literárníh­o mainstream­u. Poté, co byl do mrtě vytěžen šoubyznys a sport, otevřel se prostor také pro představit­ele dalších oblastí veřejného života: někdejší disidenty, intelektuá­ly, politiky. A také pro osobnosti s výraznou duchovní orientací; v našich podmínkách především kněží. Tajné, obestřené dráždivým oparem konspirace, i ty veřejné, kteří se profiloval­i už převážně ve svobodných poměrech. Právě k nim patří Ladislav Heryán.

Svůj (nejen) duchovní život zatím sdílel se čtenáři dvou beletristi­ckých knih (Exotem na této zemi a Stopařem na této zemi). Zkušený publicista Josef Beránek, který má na kontě bezmála desítku podobných rozhovorů, dal tentokrát Ladislavu Heryánovi možnost vyslovit se i k tématům, která první dva tituly pomíjely. Přirozeně se ptá na to, co by Heryán jako autor možná pokládal za nevhodné, sebestředn­é nebo pro čtenáře nezajímavé. Obrazu „pastora undergroun­du“, do něhož je nonkonform­ní salesiánsk­ý kněz někdy mediálně zplošťován, tak vrací jeho plastičnos­t. Nemá přitom zábrany Heryánovi oponovat a doptávat se.

Za mimořádně cenné pokládám zejména kapitoly téměř čistě teologické. Beránek (a potažmo vydavatel!) se nebojí, že knihu příliš zatíží; nehodlá jít po čtenářsky komfortním povrchu, ptá se na vážné otázky víry a chce vážné odpovědi. Také tím je kniha výjimečná.

Pro knihu hlasovali: Juliana Jirousová, Blanka Kostřicová, Petr Kukal,

Jan Paulas a Josef Pazderka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia