Lidové noviny

Jak na... nakládané artyčoky

Dlouhé zimní večery jsou ideální na pozvolné experiment­y v kuchyni. A čištění artyčoků k činnostem, které čas a trpělivost rozhodně vyžadují. Oč náročnější je příprava, o to snadnější je jejich úprava. Jakmile srdíčka zbavíte tvrdých částí, máte práci sko

-

Artyčok je rostlina magická a nedobytná na první pohled. Hradba tuhých vnějších listů naznačuje případnému kořistníko­vi, že k vnitřní části se nedostane jen tak. A další nemilá překvapení jsou skryta pod nimi. Skoro bych řekla, že čištění artyčoků patří k činnostem, které se nedají dělat strojově. Někdy je to moc i na člověka.

Cesta k srdci

Kromě mechanický­ch bariér je dobré si uvědomit, že artyčok se brání i barevně. Jakmile ho začneme opracováva­t nožem, spustí se oxidace a rostlina nám začerní prsty. Vyřešit to můžete buď jednorázov­ými zdravotnic­kými rukavicemi, nebo citronovou šťávou, kterou si natřete prsty. Citron nebo vinný či jablečný ocet budete potřebovat i na artyčok samotný, aby jeho dužnina nezhnědla. Rozhodně se vyplatí nachystat si misku s vodou obsahující některé ze zmíněných kyselidel a každý očištěný kousek artyčoku do ní co nejrychlej­i vložit.

Kromě tohoto základu a menšího ostrého nože (a jednoho většího) už nepotřebuj­ete nic. Postup je logický. Začíná se zvnějšku. Nejdřív odloupete všechny tvrdé listy, které brání přístupu k dužnině. Stonek nechte ještě být, ulehčí vám manipulaci. Jakmile máte pocit, že už jste dost hluboko, přijde ke slovu větší nůž: je čas odříznout horní část artyčoku, která je též dosti tvrdá. Často se mluví o horní třetině, někdy stačí o trochu méně. Potom znovu vezmeme menší nůž a ořežeme listy na kraji řezu, aby zůstal jen vnitřek. Ale i ten skrývá ještě jednu nástrahu: takzvané fousy či seno. To je takový ten chuchvalec uprostřed záhybů artyčoku. „Fousy“vydloubnet­e nejlépe škrabkou či nějakou ostrou lžičkou.

Když jste tohle vyzkoušeli na prvním artyčoku, můžete se pustit do těch dalších. Z jednoho artyčoku toho navzdory vynaložené­mu úsilí moc nevytvořít­e.

Inspirace Itálií

Jakmile jsou všechna srdíčka artyčoků v ocitronova­né vodě, můžete si vydechnout a pustit se do přípravy dalšího zpracování. Nabízejí se primárně dvě cesty: vaření a grilování či pečení. Příjemné hořkosladk­é tóny téhle ježaté lahůdky se krásně rozvinou při obou. Vařit doporučuji na italský způsob, tedy ve vodě, v níž je kromě citronu též bílé víno. Artyčokům dá další žádoucí chuťový tón.

Itálie je ostatně místem, odkud se artyčoky rozšířily do zbytku Evropy: podle dostupných důkazů se na Sicílii konzumoval­y již před pěti stovkami roků. V nakládané podobě se tady tradičně dávají třeba na pizzu.

Pokud si chcete artyčok vychutnat maximálně přírodně, stačí jej uvařit a potom přelít rozpuštěný­m máslem. Tahle zdravá úprava se navíc doporučuje pro podporu činnosti jater.

Stejně tak se ale dá z artyčoku připravit i grilovaný předkrm: zase postačí jednoduchá kombinace s olivovým olejem, bylinkami a třeba několika hoblinami parmazánu. Mezi tradiční italské úpravy patří ta římská, kdy se artyčoky smaží na pánvi a pak se podlijí vývarem a vínem a dodusí.

Sezona vrcholí

Krom toho se artyčoky výborně hodí k těstovinám, můžete z nich připravit i jakési ragú na tagliatell­e. A nebo dobře poslouží jako příloha k výraznější drůbeži: králíkovi či krůtě. Francouzi zase artyčoky dokáží zužitkovat ve slaných koláčích. Jejich náplň mohou tvořit třeba v kombinaci s některým z bílých plísňových sýrů.

Artyčoky se sklízejí až do listopadu, jejich sezona tedy končí právě teď. Čerstvě sklizené artyčoky vydrží dobře zchlazené i několik týdnů, prosinec je tedy měsícem, kdy můžete dostat dobré zboží. Vybrat ten pravý není nijak těžké: měl by mít pěknou sytou barvu a být pevný.

 ?? FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST, SHUTTERSTO­CK ?? Artyčok velmi rychle hnědne, nachystejt­e si tedy na obranu citronovou šťávu nebo vinný či jablečný ocet.
FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST, SHUTTERSTO­CK Artyčok velmi rychle hnědne, nachystejt­e si tedy na obranu citronovou šťávu nebo vinný či jablečný ocet.
 ??  ?? Aby jídlo bylo dokonalé, někdy stačí maličkost; třeba drobná změna v postupu. Prostě fígl, jaké mívají v kapse špičkoví šéfkuchaři, ale i zkušené domácí kuchařky. Nápady a rady, jak si pohrát s oblíbenými pokrmy, přináší gastronomi­cká novinářka PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ
Aby jídlo bylo dokonalé, někdy stačí maličkost; třeba drobná změna v postupu. Prostě fígl, jaké mívají v kapse špičkoví šéfkuchaři, ale i zkušené domácí kuchařky. Nápady a rady, jak si pohrát s oblíbenými pokrmy, přináší gastronomi­cká novinářka PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia