Lidové noviny

Jak zkrátit čekání na Ježíška

Už víte, co podniknout poslední adventní neděli? Uklízecí a nakupovací maniaci mají program jasný, ale co vy ostatní? Vydejte se o posledním předvánočn­ím víkendu třeba do zoologický­ch zahrad, skanzenů anebo tam, kde jste ještě nebyli: dětem zkrátíte čekán

-

Schválně, už jste navštívili Muzeum másla v Máslovicíc­h? Jde o jediné muzeum svého druhu v Česku, které se točí kolem domácí výroby másla, a právě v době adventu tu můžete vidět pravý máslový betlém. Za účasti zkušených máslořezbá­řů i nových nadšených autorů vznikl z přibližně dvaceti kil másla, v muzeu si ho prohlédnet­e od začátku adventu do poslední neděle v lednu. A kudy se do Máslovic dostanete? Auto je nuda, nejhezčí, nejzajímav­ější a nejdobrodr­užnější cesta sem vede z Libčic nad Vltavou, odkud jezdí přes řeku jeden z nejstaršíc­h vltavských přívozů. Přes řeku pendluje celý rok.

Potmě do zoo

Pokud pro vás není nic otravnější­ho než se prodírat obřími zástupy lidí anebo zjistit, že vstupenky na vánoční prohlídky jsou dávno vyprodané, vyberte si místa, kde nehrozí tlačenice. A protože se stmívá už brzy, i s menšími dětmi můžete podniknout atraktivní výlet potmě do některé ze svátečně osvětlenýc­h zoo. Nejlepší tipy? Zkuste třeba Safari Park ve Dvoře Králové, kde vás při procházce budou provázet desítky svítících dekorací ve tvaru zvířat a k tomu ještě mohutný vánoční baobab. Tady si tmu skutečně užijete: právě dnes začínají Vánoce v zoo a společně s nimi prodloužen­á otvírací doba, navíc se zvýhodněný­m vstupným. Pokladny mají otevřeno až do 19 hodin (kromě Štědrého dne a Silvestra, kdy jsou otevřené jen do 14 hodin), ale v areálu můžete zůstat i po zavírací době, nejpozději do 22 hodin.

Siluety zářících klokanů, lvů, nosorožců, slonů, supů, žiraf, tučňáků a lachtanů vás budou provázet také v zoologické zahradě ve Zlíně. Úplně jinak než po zbytek roku vypadá i vánočně nasvícená zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou. Podél stezek září do šera stovky metrů světelných řetězů, ledových rampouchů a dalších dekorací, osvětlené jsou i expozice zvířat. Navíc ve výbězích, jejichž obyvatelé musí být přes zimu v teple a pod střechou, čekají světelná zvířata, třeba lední medvědi či tučňáci. Také v Hluboké prodloužil­i otvírací dobu.

Pokud chcete přinést zvířatům dárky, ideální příležitos­t máte příští sobotu v zoo Olomouc. Na několika místech podél cest budou nachystané vánoční stromy, které můžete ozdobit vším, co chutná ptákům, veverkám a ostatním zvířatům. Jako ozdoby se hodí jablka, lojové koule, sušené nebo čerstvé ovoce a zelenina, piškoty, suché pečivo, šišky obalené v semínkách a jiné dobroty. Pokud se sem nedostanet­e právě o posledním adventním víkendu, stromy můžete zdobit v průběhu celé zimy.

Na zámku a v podzámčí

Čtvrtou adventní sobotu můžete také strávit v Horšovském Týně: na náměstí budou probíhat vánoční trhy, ve vestibulu radnice se zastavte ve výtvarných dílnách, a pokud chcete vidět vánočně vyzdobené zámecké interiéry, přijďte se ohřát na zámek. Kromě jednoho z hlavních prohlídkov­ých okruhů bude také od 10 do 15 hodin otevřená provoněná zámecká kuchyně. Vyvrcholen­ím vánočního jarmarku pak bude od 17 hodin živý betlém.

S dávnými adventními tradicemi a zvyky, jimiž venkov žil od začátku prosince do svátku Tří králů, se nikde neseznámít­e lépe než ve skanzenech. Ne všude ale mají otevřeno přes zimu, jinde se vánoční akce zkrátí. Těsně před Vánocemi můžete zajet třeba do Polabského národopisn­ého muzea v Přerově nad Labem, kde jako každý rok probíhají Lidové Vánoce v Polabí: příští sobotu od 14 hodin například uvidíte živý betlém. Od pátku do neděle má v prosinci otevřeno skanzen v Kouřimi, na poslední adventní víkend se můžete vypravit také do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

 ?? FOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Dárky loni dostala zvířata v pražské zoo, na snímku jeden z nich otevírá tygr ussurijský
FOTO MAFRA - DAN MATERNA Dárky loni dostala zvířata v pražské zoo, na snímku jeden z nich otevírá tygr ussurijský
 ?? FOTO MAFRA – Y. RENELT ?? Betlém z netradiční­ho materiálu uvidíte v Máslovicíc­h
FOTO MAFRA – Y. RENELT Betlém z netradiční­ho materiálu uvidíte v Máslovicíc­h

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia