Lidové noviny

Kolik toho vydrží lípy republiky

Letošní rok byl, mohli bychom říct, ke stromům laskavý. Zejména lípy nebyly na jeho sklonku vlastně vůbec k dostání. Vedle skandinávs­ké jedle, uříznuté k Vánocům, se staly nepochybně nejprodáva­nějším stromem. Nicméně lípy se sázely ke století republiky a

- ONDŘEJ FOUS

Profesioná­lní zahradníci to s lípami vidí dost černě. Během říjnového výročí se objevila řada odstrašují­cích příkladů, kdy byly stromy vysazovány sice s velkou parádou, ale řemeslně extrémně špatně, a to i přesto, že profesioná­lní doporučení k výsadbě byla veřejně dostupná.

Do roka suché

K otázce, kolik z těchto lip se dožije sta let, se zhruba stovka postupně oslovených odborníků vyjadřuje víceméně skepticky. Zhruba čtvrtina se domnívá, že do pěti let uhynou tři čtvrtiny lip vyvrácením, zlomením, kvůli psí či jiné moči a poškození křovinořez­y. To odpovídá i obecně známým hlavním příčinám úhynu stromu ve městě. Pětina zahradníků si myslí, že 90 % lip rovnou uschne v prvním roce, a zhruba desetina věří v to, že jich uschne jen polovina. Další kolegové víceméně spekulují nad tím, o kolik jich přijdeme v prvních pěti letech a kolik jich ztratíme kácením z různých důvodů později. Nejpravděp­odobnější jsou tyto výsledky – 60 % stromů uhyne do pěti let, 30 % ztratíme kácením z různých příčin a jen desetina přežije. Část profesioná­lů se dokonce ptá, k čemu je takový profesní odhad vůbec dobrý. Kde se bere tolik skepse? A je to pouze skepse?

Lípa to ve městech nemá v posledních dekádách lehké. Zejména pak lípa srdčitá. O její vhodnosti do městského prostředí se pochybuje už sto let, a samozřejmě se stále sází. Je to národní strom a v obcích vidíme starých lip stovky. Ovšem také jsme jich tisíce vykáceli jen v posledních letech, a to často z důvodu provozní bezpečnost­i. Byly prostě jen staré? Kdepak, lípa je přece dlouhověká a v dobrých podmínkách vydrží staletí.

A jsme u toho. Podmínky. To je to, co se mění. Za pouhých několik dekád narostly negativní vlivy ve městech mnohonásob­nou formou. Před sto lety byly kolem stromů nejvýše kočičí hlavy a po ulicích rachotilo pár vozů či aut a lehkých tramvají. Dnes jsme v dramaticky jiné situaci. Sůl, vibrace, zhutnění, mechanické znečištění, exhalace, obrus pneumatik, oleje a neustálé výkopy sítí, na chodník či komunikaci. Není divu, že s námi stromy už nechtějí v obcích žít. Opouští nás. Jeden po druhém. Samozřejmě, dělají to po svém, a tak to trvá roky. Pro mnohé z nás to je nepostřehn­utelné.

Z vyjádření zahradníků je v poslední době jasné, že společnost je dramaticky rozdělená i v názoru na stromy. Jedna část je velice chce a druhá tvrdě odmítá. Nenávist vůči stromům je často tak silná, že lidé přecházejí v činy, vytrhávají nové výsadby, lámou je, nařezávají, navrtávají a lijí k nim to či ono.

První skupina, tedy ta, která má stromy ráda a chápe jejich smysl ve městě i krajině, se s hořkostí dívá na hospodařen­í mnoha obcí, jež stromy sice sází, ale nestarají se o ně. Velice často se ukazuje, že tyto problémy souvisí s dotačními penězi a že zastupitel­stva chápou stromy jako nutné zlo. Těch, kdo si uvědomují, že bez stromů se udusíme prachem a vedro bude k nežití, je asi hodně. Ví to přece každé malé dítě. Zdá se ale, že si takové nevolíme do svého čela anebo vůbec nekandiduj­í. Mortalita stromů v prvních letech je neuvěřitel­ně vysoká. Jakkoliv je to v rozporu se správným hospodařen­ím, obvykle je snazší strom vysadit znovu než se o něj začít starat.

Osmičkové lípy

Zahradník Jaroslav Vintera má ale dobrý příklad z obce Mravín: „A vidíte, u nás na návsi máme dvě lípy z roku 1918, dvě z osmašedesá­tého, jednu z roku 2008 a jednu z letoška. Všechny v perfektním zdravotním stavu. Neviděl bych to tak černě. Jde jen o to, abychom nebyli lhostejní a občas vzali nůžky a konev, i když jsme je třeba nesázeli.“

Tam, kde to dopadlo dobře, můžeme vidět řešení. Zmiňuje se o tom Zuzana Benešová ze Sopotnice: „Lípy zaplacené a zasazené jednotlivc­i a malými skupinami lidí přežijí. Zhruba před deseti lety dostali občané vesnice Sopotnice možnost koupit si a zasadit v centru obce lípu. Lípy si nakoupili a zasadili jednotliví občané, rodiny, spolky. Drtivá většina lip žije a vede se jim dobře,“říká Zuzana Benešová. „A jiný příklad: při narození každého vnoučete můj otec zasadil strom. Všechny žijí. Nejstarším­u vnukovi je 22. Čím to je? Osobním vztahem a péčí. Na jaře jsme jako rodina zasadili lípu. Pod kořeny jsme ukryli vzkaz. V létě jsme ji chodili zalévat, je opečovaná. Přežije. Pokud má člověk ke konkrétním­u stromu osobní vztah, má velkou šanci.“

 ?? FOTO MAFRA – MAREK PODHORA A IVETA LHOTSKÁ ?? – nejstarší lípa jižních Čech, jejíž stáří je odhadováno na 850 let. Kolika roků se dožijí s velkou parádou letos vysazené lípy republiky? (Na snímku vpravo sázení lípy před děčínským zámkem.)
FOTO MAFRA – MAREK PODHORA A IVETA LHOTSKÁ – nejstarší lípa jižních Čech, jejíž stáří je odhadováno na 850 let. Kolika roků se dožijí s velkou parádou letos vysazené lípy republiky? (Na snímku vpravo sázení lípy před děčínským zámkem.)
 ??  ?? Běleňská lípa
Běleňská lípa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia