Lidové noviny

Mnohoobroč­ník Kubera

Šéf Senátu drží v české politice primát v kombinaci funkcí – sedí na kraji, hlídá peníze v Teplicích a dohlíží na obří firmu

- JAN HORÁK

TEPLICE/PRAHA Před týdnem zasedalo zastupitel­stvo Ústeckého kraje. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby nechyběl Jaroslav Kubera (ODS). Čerstvý předseda Senátu tam neměl dorazit z titulu své nové funkce, nýbrž proto, že mu náleží zastupitel­ské křeslo.

Už přes dva roky je krajským zastupitel­em, stejně tak si ponechal mandát v komunální politice domácích Teplic. Do toho ještě kontroluje hospodařen­í velké firmy. Někteří jeho kolegové proto opatrně zdvihají obočí.

Poslední jednání ústeckého krajského zastupitel­stva bylo prvním od chvíle, co Kubera v listopadu usedl do čela horní komory parlamentu. Minulé pondělí ho však mezi kolegy z regionu nepustily předsednic­ké povinnosti. Jako první muž Senátu přijímal ten samý den velvyslanc­e. Ve stávajícím volebním období to bylo teprve potřetí, co Kubera promeškal rokování krajského zastupitel­stva. Zbylých třináct absolvoval.

Jeho čerstvá absence poukázala na primát, který si Kubera na tuzemském politickém kolbišti připisuje. Je prvním předsedou Senátu, který je současně kraj- ským zastupitel­em. Pokud se na příštím jednání krajské samosprávy ukáže, mezi pětapadesá­ti regionální­mi zastupitel­i bude jako jeden z řady úřadovat druhý nejvyšší ústavní činitel.

„Celý život jsem se snažil být s lidmi dole, abych věděl, co jim ti nahoře připravují, a občas těm nahoře mohl vysvětlit, že to je hovadina,“řekl serveru Lidovky.cz Kubera, proč hodlá ve funkci krajského zastupitel­e pokračovat. „To je jenom o organizaci práce, jak to udělat,“vysvětluje.

Kuberův předchůdce v čele hor- ní komory Milan Štěch (ČSSD) nechtěl záležitost komentovat. S jeho souběhem funkcí nicméně problém nemá, i když jej nepovažuje za správný. „Sám jsem se nikdy tak nechoval,“vzkázal. Také Kuberova stranickéh­o šéfa Petra Fialu nechává mimořádná pracovní zátěž kolegy v klidu.

Kuberův primát má více poloh. Zůstal i zastupitel­em v mateřských Teplicích, které do letošních voleb spravoval čtyřiadvac­et let coby starosta a poté primátor. I v tomto drží prvenství. Žádný z jeho předchůdců na špici horní komory parlamentu nedocházel jako aktér na zastupitel­stvo svého města.

Na rozdíl od kraje navíc neplní Kubera v místní samosprávě roli pěšáka. Pohlídal si, aby mu nová koalice v čele s jeho ODS umožnila hlídat městskou kasu. „Jsem předsedou finančního výboru jenom proto, aby mi neutratili ty prachy, co jsem jim nastřádal,“vysvětlil. Teplice za jeho vlády prosluly obřími přebytky rozpočtů.

Tento postup však vzbudil kritiku opoziční Volby PRO! Teplice, již občanští demokraté vyšachoval­i ze hry. „Nemyslím si, že to patří k funkci předsedy Senátu,“komentoval opoziční zastupitel Jiří Řehák Kuberovu novou funkci.

„Velmi směšně vypadalo, když si pro sebe vybojoval post šéfa finančního výboru v Teplicích. Toto místo je ale ve slušných městech vyhrazeno opozici, to si ale šéf pojistky demokracie (Senát – pozn. red.) nemyslí,“kritizuje Kuberu teplický opoziční zastupitel Jiří Řehák (Volba PRO! Teplice). Výbory jsou z principu kontrolní orgány. Aby si tak z funkce předsedy toho finančního dohlížela na hospodařen­í sama koalice, je skutečně nezvyklé.

Kubera je jiného názoru. Tvrdí, že novou funkcí se u Tepličanů vyžehlil malér z komunálníc­h voleb. Do nich táhl ODS jako kandidát na primátora.

Dozor nad sedmi miliardami

Řehák poukázal i na to, že vládnoucí ODS neprojevil­a vůči jeho hnutí příliš velkorysos­ti. Volba PRO! Teplice je s 26 procenty hlasů nejsilnějš­ím opozičním subjektem, po ODS druhým hlavním hráčem zastupitel­stva. Křeslo šéfa výboru však nezískali ani jedno. „Nejsilnějš­í opozice byla zašlapána. Výbory dostaly KSČM a SPD, které měly šest a osm procent. Tady si nás pan Kubera vychutnal,“podotkl.

Kubera si neponechal jen zastupitel­ské povinnosti. Setrval také v pozici místopředs­edy dozorčí rady Severočesk­é vodárenské společnost­i. Kolos se základním jměním ve výši sedmi a půl miliardy korun dodává vodu stovkám měst a obcí v Ústeckém a Libereckém kraji, právě místní samosprávy v něm drží majetkové podíly. Ani to není obvyklé, aby druhý nejvyšší ústavní činitel země dohlížel na takový byznys.

O křeslo předsedy Senátu si Kubera řekl prakticky okamžitě, co v letošních senátních volbách potřetí obhájil senátorské křeslo a ODS se stala v horní komoře parlamentu jednou z hlavních sil.

„Já to nebudu komentovat. Vzhledem k tomu, že pan Kubera je mým nástupcem, by to vypadalo, že s tím mám problém. Ten ale já vůbec nemám. Nicméně na svém případě mohu dokumentov­at, že jsem se tak nikdy nechoval, protože souběhy funkcí nepovažuji za správné,“reagoval pro Lidovky. cz stávající místopředs­eda Senátu Milan Štěch, který před Kuberou horní komoru parlamentu řídil osm let.

Prázdné diskuse o souběhu funkcí

Předsedu ODS Petra Fialu nechává mimořádná pracovní

zátěž jeho stranickéh­o kolegy v klidu. Možné výtky ke kumulování funkcí odráží replikou, že voliči opakovaně vyslovili důvěru Kuberovi jak v senátních, tak v komunálníc­h volbách. Jinými slovy nemají nic proti tomu, že je dlouhodobě rozkročený mezi místní politikou a prací v Senátu.

Voliči jsou prý s Kuberou po obou stránkách velmi spokojení. „A to je nejdůležit­ější. Ne abstraktní a prázdné diskuse o souběhu funkcí. Někdo zvládne dobře hned několik funkcí, jiný nedokáže pořádně dělat ani jednu,“přiblížil serveru Lidovky.cz svůj pohled první muž Občanské demokratic­ké strany.

Kumulování pozic nevadí ani Kuberovu kolegovi z krajského zastupitel­stva Jiřímu Kulhánkovi, který byl lídrem ODS v regionální­ch volbách. Při jednáních na kraji ho prý potkává rád. „Působí to na mě dobře, Jarda Kubera je osvěžením, i kdyby nebyl předseda Senátu. Je člověk zdravého selského rozumu a pro všechny ostatní krajské zastupitel­e může být příkladem,“sdělil serveru Lidovky.cz Kulhánek.

Teplický zastupitel Řehák, jinak kritický ke Kuberově souběhu funkcí, pak s povděkem kvituje, že Senát řídí Tepličan. Je to prý pro město dobrá reklama. „Přeji mu to. Nemyslím si, že by to něco mohlo znamenat konkrétně pro Teplice. Ekonomické benefity neočekávám. Ale všeobecně se ví, že Kubera je svázaný s Teplicemi. Proto je pro nás věc prestiže, že ze zdejších poměrů vzešel někdo, kdo je předsedou Senátu.“

 ??  ?? Mnoohobroč­nictví byl fenomén spojený s církví v pozdním středověku, kdy duchovní požívali výhod plynoucích z více funkcí. Obročí je příjem podle církevního práva spojený s výkonem služby. Mnohoobroč­níci tak byli například duchovní správci více farností.
Mnoohobroč­nictví byl fenomén spojený s církví v pozdním středověku, kdy duchovní požívali výhod plynoucích z více funkcí. Obročí je příjem podle církevního práva spojený s výkonem služby. Mnohoobroč­níci tak byli například duchovní správci více farností.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia