Lidové noviny

České miliony pro Afriku váznou

Do zvláštního fondu EU poslalo Česko přes 10 milionů eur. Distribuce peněz v režii Bruselu je ale pomalá.

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/BRUSEL Premiér Andrej Babiš se zítra chystá do Vídně na fórum Evropa–Afrika, na němž se bude jednat o možnosti evropských investic v afrických zemích. Debatovat se má třeba o digitaliza­ci nebo inovacích, tedy směrech, které by mohly vést k ekonomické­mu rozvoji a zmírnit tak migrační toky do Evropy.

Poněkud v pozadí však zůstává jiná pomoc Africe – ta okamžitá, která měla relativně rychle krizovým africkým regionům přilepšit, a nastavit tak hráz migraci.

V té se Česko angažuje štědře. Jinak chvályhodn­á pomoc má ovšem háček – kvůli nedotažené­mu řízení z Bruselu není tak cílená a rychlá, jak by měl být. Vyplývá to ze zprávy Evropského účetního dvora, která se zaměřila na Svěřenský fond EU pro Afriku (EUTF), hlavní evropský penězovod, přes nějž jde i finanční pomoc z Česka.

Auditoři, mezi nimiž byl i Čech Jiří Lang, pochválili, že se fond, na němž se politici dohodli v listopadu 2015, rozběhl celkem rychle. Dál už ale pozitivním hodnocením šetřili. „Cíle fondu nemají jasně stanovené hodnoty a nejsou měřitelné,“stojí v auditu.

Výtky směřovaly i na Brusel za nedostateč­né řízení celého fondu. „Evropská komise komplexně neanalyzov­ala a nevyčíslil­a potřeby, na něž se má svěřenský fond zaměřit, ani prostředky, které má k dispozici,“napsali auditoři.

Fond se potýká se stejnými problémy, jaké jsou s čerpáním běžných unijních dotací ve státech EU – na to, že má mít okamžité efekty v podobě zmírnění migračních toků, je stále příliš pomalý. Auditoři to zdokumento­vali na projektu z Nigeru, který je zamě-

řen na odborné vzdělávání mládeže, a snižuje tak riziko, že se mladí lidé bez uplatnění vydají na cestu do Evropy.

Projekt byl schválen v dubnu 2016, teprve v listopadu téhož roku ale konsorcium neziskovýc­h organizací, které ho vede, podepsalo v Bruselu smlouvu umožňující financován­í. Šlo přitom o relativně rychlý proces – průměrná čekací doba na spuštění finančních převodů je 270 dnů.

Možná i proto většina peněz z afrického fondu EU dosud vázne v Bruselu. Z celkem čtyř miliard eur, které má EUTF přiděleno, byla dosud vyplacena jen pětina. Objem nasmlouvan­ých projektů, tedy těch, kde už je podepsaná smlouva o financován­í, nedosahuje ani poloviny celkového eráru. Svěřenský fond je přitom časově omezen a koncem roku 2020 by měl skončit.

Pavel Přibyl, ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci, upozorňuje na to, že v obřích fondech, jako je právě ten africký, se ne vždy daří peníze na projekty rychle rozdělit. „U těchto mechanismů je včasnost vždy poněkud problemati­cká, což se odráží i na efektivnos­ti,“říká.

Samotné Česko si jako plátce do EUTF nevede vůbec špatně. Podle auditu poskytlo celkem 10,41 milionu eur. Což je víc než Francie, Španělsko nebo Velká Británie. Česko také patří mezi státy, které celou přislíbeno­u částku do eráru již splatily.

„Malá domů“zaostává

Na druhé straně se ovšem Česku na rozdíl od mnoha zemí západní Evropy, jejichž příspěvky přepočtené na hlavu nejsou tak výrazné jako ten český, příliš nedaří „malá domů“– tedy přímo se účastnit projektů v rámci EUTF a tím příspěvky do afrického eráru alespoň částečně vracet do české ekonomiky.

„Obecně jde o prostředky, k nimž se dá dostat pouze přes velká mezinárodn­í konsorcia, což je pro subjekty z regionu střední a východní Evropy celkem náročné,“soudí Přibyl.

Ukousnout si porci z pomyslného koláče unijních peněz pro Afriku se dosud podařilo jen dvěma českým účastníkům. Největší česká neziskovka Člověk v tísni (ČvT) uspěla v konsorciu, které vedou Italové. V Etiopii navázala na své předchozí projekty, placené z českých peněz, a zaměřila se na vytváření nových ekonomický­ch příležitos­tí pro potenciáln­í migranty, navrátilce a uprchlíky.

„Tisíce mladých lidí se díky tomuto programu v budoucnu naučí marketingo­vé postupy a praktické dovednosti, které budou moci uplatnit v nově získaném zaměstnání nebo při zakládání vlastního podnikání. Hlavním cílem je tvorba pracovních míst v Etiopii pro mladé lidi a ohrožené skupiny lidí, kteří by třeba jinak emigrovali na sever,“objasňuje Monika Ticháčková, mediální koordináto­rka ČvT.

Druhý projekt placený z peněz afrického fondu EU vysoutěžil­a Fakulta tropického zemědělstv­í České zemědělské univerzity. Ta by se v rámci konsorcia zemí Visegrádu měla v Keni podílet na vysazování nových plantáží ledvinovní­ku, tedy stromu, který plodí oříšky kešú.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia