Lidové noviny

Německý Ježíšek se letos naučil česky

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Už skoro pětadvacet let české děti vědí, že Ježíšek bydlí na Božím Daru. Tak dlouho totiž funguje vánoční pošta v krušnohors­ké vísce ležící víc než kilometr nad hladinou moře. Jenže český Ježíšek odepisuje pouze od začátku prosince do Vánoc. Co když chcete mít jistotu, že mu vzkaz dojde včas, a všechny dárky tak stihne obstarat? Mnohé děti už na to přišly – je třeba napsat do Německa.

V tamním Engelskirc­henu má totiž Ježíšek jednu z filiálek. Její výhodou je, že dopisy přijímá od půli listopadu. Odpovídá v řadě jazyků. Letos poprvé mu ale přišlo tolik dopisů z Česka, že se naučil komunikova­t také v češtině.

Napsat německému Ježíškovi dopis s předstihem je rozhodně dobrá taktika. Engelskirc­hen totiž leží zhruba pět set kilometrů od české státní hranice. O polovinu blíž je to z něj do belgického Bruselu.

Platí však za jednu z vůbec nejpopulár­nějších vánočních adres na světě. Každý rok do něj přijdou dopisy od dětí z asi šesti desítek zemí. Psaní přilétají z Austrálie, Brazílie, Ugandy, Japonska nebo Chile.

Ne každé dítě ale obdrží odpověď v rodném jazyce. Proto je pro Čechy vyznamenán­ím, že se tentokrát dostalo i na ně. A německý Ježíšek bude letos kromě češtiny poprvé odpovídat i v dalších dvou slovanskýc­h jazycích: ruštině a běloruštin­ě.

„Celkem je to tak už deset jazyků, plus individuál­ní odpovědi ve slepeckém písmu,“líčí mluvčí vánoční pošty Britta Töllnerová.

Pošta v Andělských Kostelích, jak se Engelskirc­hen dá přeložit, leží nedaleko Kolína nad Rýnem. Její zaměstnanc­i před každými Vánocemi odpovědí na zhruba 130 tisíc dopisů. V nejrušnějš­ím období přijme úřad dokonce až dvanáct tisíc psaní denně.

Zdaleka přitom nepíšou pouze děti. Do Engelskirc­henu už v minulosti dorazil i dopis od paní, která oslavila devětadeva­desátí narozeniny.

Malí pisatelé si samozřejmě nejčastěji přejí hračky. Vytoužené panenky, autíčka, ale třeba i videohry či přehrávače v dopisech nejen popisují, ale občas přiloží i jejich vyobrazení vystřižené z katalogu.

Některá přání jsou však naléhavějš­í a dojemnější. „Přeji si, aby moje babička byla zdravá,“píší občas děti. Jiné touží po tom, aby jejich rodiče získali práci nebo aby zas mohli žít pohromadě s tatínkem i maminkou.

V Česku funguje Ježíškova pošta na Božím Daru od roku 1994. Pohledy a dopisy se v ní během prosince označí speciálním vánočním razítkem a odesílají se zpět na adresy, odkud přišly.

Sváteční razítko je každý rok jiné, takže se vyplatí psát Ježíškovi opakovaně. Pro letošní ročník je na razítku vyobrazena hvězda s kometou a vánoční dárky ve tvaru srdce s textem Boží Dar.

 ?? FOTO ČTK ?? Mají napilno. Zaměstnanc­i vánoční pošty v Engelskirc­henu odpovědí před Vánocemi zhruba na 130 tisíc dopisů.
FOTO ČTK Mají napilno. Zaměstnanc­i vánoční pošty v Engelskirc­henu odpovědí před Vánocemi zhruba na 130 tisíc dopisů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia