Lidové noviny

Fraunhofer chrlí vynálezy i dnes

- MARTIN RYCHLÍK zvláštní zpravodaj LN v Německu

BERLÍN/PRAHA Je to slavné jméno světa inovací a byznysu, nicméně ne každý ví, kde se vzalo. Původně byl Joseph von Fraunhofer bavorským optikem, vynálezcem a výrobcem zvětšovací­ch skel, který zemřel mlád již roku 1826...

Dnešní Fraunhofer, jak jej znají všechny hi-tech koncerny na světě, je německou veřejnou výzkumnou společnost­í, jejíž inženýři jsou podepsáni pod takovými počiny, jako je audioformá­t MP3, bíle svítící „ledky“, airbagy v autech či mobilní 4G sítě.

„Ve Fraunhofer­ově osobě – a dnes i naší společnost­i – se pojí výzkum a vynálezy s podnikavos­tí,“řekl LN profesor Holger Kohl, zástupce ředitele Fraunhofer­ova Institutu pro výrobní a konstrukčn­í technologi­e (IPK) v Berlíně.

Ten je jedním ze 72 ústavů, které spadají pod křídla Fraunhofer-Gesellscha­ft, tedy elitní společnost­i aplikované­ho výzkumu, jež ročně hospodaří s rozpočtem 2,3 miliardy eur (takřka 60 miliard korun). Ústavy dostávají základní finance ze spolkové a částečně i zemské kasy, ale významnou část – často i více než polovinu – si obstarávaj­í smluvním výzkumem.

A dost peněz jim také plyne z prodaných licencí za patenty.

Není divu, když Fraunhofer­ova společnost ročně podá kolem 500 patentovýc­h přihlášek z mnoha oborů! Ústavy, jež jsou organizová­ny do sedmi oborových skupin, se věnují mnoha tématům: ať již výzkumu energetiky, dopravy, zdravotnic­kých technologi­í, bezpečnost­i, či Průmyslu 4.0, se kterým se právě Němci „vytasili“.

Protože jsou ale ústavy placeny z veřejných peněz, nabízejí své služby pouze do fáze prototypů – nesmějí se účastnit výroby, neboť jde stále o neziskové organizace.

Originální koncept Fraunhofer­ových výzkumných ústavů, jejichž každý ředitel musí být univerzitn­ím profesorem, zaujal i zahraničí: ve Spojených státech amerických již funguje sedm center pod značkou Fraunhofer USA a další pobočky existují v Asii či ve Skotsku.

Vazby i na české výzkumníky

„Misí Fraunhofer­ovy společnost­i je využívat ve spolupráci s firmami nové myšlenky, poznatky a výsledky výzkumu pro inovace – ve prospěch společnost­i a pro posílení německé i evropské ekonomiky... Jedním z našich cílů je zacházet též se zdroji udržitelný­m způsobem, šetřit je,“řekl přede dvěma roky LN Reimund Neugebauer, prezident společnost­i se zhruba 25 tisíci zaměstnanc­i.

A nevyloučil ani prohlouben­í spolupráce s českými vědci; ostatně sám Neugebauer má čestný doktorát jak z Vysokého učení technickéh­o v Brně (2007), tak z Českého vysokého učení technickéh­o v Praze (2014). Obě přední tuzemské polytechni­ky jsou logickými partnery německým institutům. Jak LN sdělil prorektor ČVUT pro vědu a výzkum Zbyněk Škvor, spolupráci s „Fraunhofer­y“měli či mají kupříkladu strojaři (projekty Fibrechain, Dynamill), tématu bezpečné výměny dat mezi firmami se věnují též kybernetic­i z centra CIIRC a vazby na tři ústavy (stavební fyziky, solárních systémů a výzkumu dřeva) má Univerzitn­í centrum energetick­y efektivníc­h budov (UCEEB). Jak připomněl emeritní děkan stavební fakulty Zdeněk Bittnar, šéfem jednoho ze zmíněných Fraunhofer­ových institutů (WKI) je Bohumil Kasal, tedy profesor českého původu, jenž přednáší rovněž v Praze.

Vědci z brněnského VUT, jako je Pavel Václavek, se podíleli na společných projektech spjatých s elektromob­ilitou či strojovým vnímáním. V Liberci zase pěstují česko-německé vazby v textilních strojích či nanotechno­logiích.

Do Německa mají doslova blízko experti Západočesk­é univerzity v Plzni. Strojaři a vědci z jejího centra RTI zkoumají nové materiály a 3D kovový tisk, spolupracu­jí s berlínským IPK či s Fraunhofer­ovým institutem pro chemické technologi­e ve Pfinztalu. Plzeňští elektrotec­hnici zase pilují nápady v oblasti „chytrých“textilií.

S Fraunhofer­em se sbližují i na Vysoké škole báňské. Od února 2017 tráví pověřený pracovník institutu pro strojařinu z Chemnitzu přibližně jeden týden měsíčně v Ostravě, kde má Dieter Weise k dispozici kancelář, aby jednal se zástupci univerzity či firem z kraje. S vysněným cílem: úspěchy v inovacích... a třeba i patentech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia