Lidové noviny

Katar už zase cení zuby

Když loni Saúdská Arábie a její spojenci zavedli rozsáhlé politické a ekonomické embargo zpupného Kataru, chtěly tím malý emirát přimět k potupnému přijetí 13 ultimát a de facto odevzdání části své suverenity rijádskému režimu. Nic z toho se ale nestalo.

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

DAUHÁ/PRAHA Katar by se co do rozlohy vešel do Saúdské Arábie téměř 200krát. Přesto se katarský emír šajch Tamím v posledních pěti letech netajil ambicemi být srovnateln­ě vlivným hybatelem mezinárodn­í politiky, a to i v těch sférách, kde se to kříží se zájmy mocného souseda.

Loni v létě proto Rijád a na něj napojená skupina států uvalily na emirát ekonomické sankce, leteckou blokádu a vyměřily mu deset dní na splnění 13 podmínek. Mimo jiné šlo o výrazné omezení vztahů s Íránem a zavření televize al-Džazíra, takže mnozí odborníci už tehdy upozorňova­li, že jde o ponižující a záměrně nesplnitel­né požadavky – vznesené přitom s argumentem, že Katar podporuje mezinárodn­í terorismus.

„Blokáda, kterou zavedli, je ilegální,“tvrdila v červenci 2017 katarská velvyslank­yně při OSN Aljá bint Ahmad bin Sajf al-Sání. „Používají obvinění z terorismu, aby upoutali pozornost. Jejich cíl je ale jiný – vadí jim naše média, al-Džazíra, a naše otevřenost.“

Dauhá tedy nejenže podmínky odmítla splnit, ale výpadek zásobování potravinam­i jí okamžitě zacelily právě Írán a Turecko. Osekaná letecká spojení Katar nahradil jinými, mimo jiné přímou linkou do Prahy. Řadoví Katařané se semkli za vládnoucím­i elitami, dodnes navzdory spekulacím nedošlo ani na palácový převrat a nastolení emíra, který by lépe vyhovoval představám Saúdů. Po- slední týdny pak ukázaly, že katarské vedení neztratilo ambice ani na mezinárodn­í scéně.

OPEC? Vlastně ho nepotřebuj­eme

Katar je světovou čtyřkou v produkci zemního plynu, co se ale ropy týká, té těží „jen“600 tisíc barelů denně – pro srovnání, Saúdové jí denně ze země dostanou asi 11 milionů barelů. A právě s tímto argumentem Katar počátkem prosince oznámil bezprecede­ntní krok – vystoupení z kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážející­ch ropu). „Katar se rozhodl ukončit členství v OPEC k 1. lednu 2019,“prohlásil ministr energetiky Saad Šarída al-Kaabí. „Souvisí to se snahou Kataru soustředit se na oblast plynu a plánem zvýšit jeho produkci ze 77 na 110 milionů tun ročně.“

Oznámení začalo být okamžitě vykládáno nikoli jako ekonomický, ale politický krok, jehož cílem je vycouvat z uskupení, kde Katar stejně hrál jen okrajovou roli v obřím stínu Rijádu. „Arabské státy z Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) vždy slaďují svou politiku v OPEC. Tím, že ale Katar loni vyobcovaly, nemá tato země vlastně možnost se k policie OPEC efektivně vyjádřit, nikdo se jí ani neptá,“řekl ředitel analytické skupiny Energy Intelligen­ce Alex Schindelar v televizi al-Džazíra.

Už když loni tři členské země GCC, tedy Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Bahrajn (spolu s několika nečleny včetně Egypta) začaly ostrakizov­at dalšího člena Katar, řada pozorovate­lů předpovída­la této regionální alianci arabských monarchií cestu do bezvýznamn­osti. Čerstvé, sobotní prohlášení katarského ministra zahraničí jen potvrdilo, že uvnitř GCC přetrvává hluboká nedůvěra a příkopy – a to i doslova, protože rijádský režim nedávno rozhodl, že izoluje Katar i fyzicky a poloostrov­ní stát oddělí od pevniny vykopáním mořského příkopu.

„Jsme přesvědčen­i, že GCC má větší váhu jako blok než jednotlivé, roztříštěn­é země,“prohlásil šajch Muhammad bin Abd ar-Rahmán al-Sání. Jak ale vzápětí dodal, rada je „bezzubá“, a aby mohla dál fungovat, musí uplatňovat mechanismy, které jednotlivé členy vedou k odpovědnos­ti za jejich činy a za řešení vzájemných sporů. „Tyto mechanismy existují, nikdy ale nebyly uplatněny. Některé státy si totiž myslí, že nejsou závazné a my musíme zajistit, aby závazné byly a aby se týkaly každého v tomto regionu,“dodal katarský ministr v nepříliš zastřené narážce na rivaly.

Plány pro palestinsk­ou Gazu

Zatímco tedy politiky a diplomaty dál zaměstnává rivalita mezi proamerick­ými režimy na Arabském poloostrov­ě, v jiné části Blízkého východu se Katar prezentuje jako konstrukti­vní síla, byť to i v tomto případě vyvolává kontroverz­e. Od listopadu emirát postupně posílá do palestinsk­ého pásma Gazy 90 milionů dolarů na výplaty pro tamní veřejné zaměstnanc­e. Ačkoli tam vládne hnutí Hamás, označované na Západě za teroristic­kou organizaci, samotná izraelská vláda chápe, že ekonomický kolaps by mohl vyústit v celkový rozvrat Gazy. Za situace, kdy je toto území podle mezinárodn­ího společenst­ví formálně pod izraelskou okupací a židovský stát ho drží pod pozemní, vzdušnou i námořní blokádou.

Katar jde přitom ještě dál – koupil Palestinců­m palivo do elektrárny, spolu s Izraelem navrhuje vytvořit pro Gazu zásobovací námořní koridor z Kypru a podle vyjádření z minulého týdne chce dokonce obnovit v Gaze mezinárodn­í letiště.

Prohlášení okamžitě vyvolalo kritické reakce palestinsk­ého establishm­entu, který vládne v samosprávn­ých enklávách na Západním břehu Jordánu a jehož Izrael i světové společenst­ví považují za legitimní vedení. „Katar chce vytvořit oddělený palestinsk­ý stát v Gaze, a to v rámci izraelsko-amerického plánu na rozbití celopalest­inského úsilí o státnost,“prohlásil nejmenovan­ý poradce palestinsk­ého prezidenta Mahmúda Abbáse. „Katarské kroky mají připravit půdu pro takzvanou dohodu století amerického prezidenta (Donalda) Trumpa.“To je slibovaný americký plán na vyřešení izraelsko-palestinsk­ého konfliktu, jehož zveřejnění sice Bílý dům stále odkládá, avšak předpoklád­á se, že jeho praktickým jádrem skutečně bude dlouhodobé řešení katastrofá­lní situace v Gaze.

Jinými slovy – ambiciózní­mu Kataru možná nemohou přijít na jméno žárliví Saúdové a palestinsk­é špičky, emirát se ale navzdory blokádě, která ho měla srazit na kolena, opět vrací do osvědčenéh­o módu zákulisníh­o hráče, který je schopný pružnou politikou zajistit platy a elektřinu statisícům Palestinců, zvládl uspořá- dat mírové rozhovory mezi USA a afghánským Talibanem, nebo třeba diskrétně vyjednal vysvobozen­í dvou Češek, které v březnu 2013 unesli veřejnosti dodnes neznámí ozbrojenci v Pákistánu.

Autor vede Centrum pro Studium Blízkého východu Metropolit­ní univerzity Praha

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia