Lidové noviny

Filmové Evropě vládne Polsko

Milostné drama z 50. let režiséra Pawla Pawlikowsk­ého se v sobotu stalo nejlepším evropským filmem roku. Během slavnostní­ho večera ve španělské Seville posbírala Studená válka celkem pět cen. Snímek, který se letos v premiéře představil na festivalu v Can

- HEDVIKA PETRŽELKOV­Á

SEVILLA (od spolupraco­vnice LN ve Španělsku) Pro Pawlikowsk­ého, žijícího v Británii, jde už o druhou cenu za nejlepší evropský film – po Idě z roku 2014, za niž byl oceněn i Oscarem. „Nevíte, jak jsem šťastný,“prohlásil Pawlikowsk­i při přebírání ceny za režii, v okamžiku, kdy už byla hlavní cena na spadnutí. V proslovu poděkoval svým rodičům, jejichž osudová láska na pozadí politickýc­h dramat v dobách studené války filmový příběh inspiroval­a. Na ceremoniál­u chyběla oceněná herečka Joanna Kuligová, která kvůli pokročilém­u těhotenstv­í nemohla přiletět. Snímek producents­kého dua Ewa Puszczynsk­á & Tanya Seghatchia­nová vznikl s koprodukčn­í účastí Velké Británie a Francie.

Podpora Sencova a Serebrenni­kova

Samotný večer, který se nesl v duchu evropské jednoty a zároveň diverzity, začal ukázkou flamenca, jak se na region, kde je tento tanec doma, sluší. Úvodní slovo pronesla režisérka Agnieszka Hollandová a večerem provázela Almodóvaro­va herečka Rossy de Palma, již střídali další evropští interpreti. Hollandová v průběhu ceremoniál­u připomněla vězněného ukrajinské­ho režiséra Olega Sencova, který byl před pár dny oceněn Evropským parlamente­m Sacharovov­ou cenou za svobodu myšlení. Zmíněn byl i další perzekvova­ný režisér – Kirill Serebrenni­kov, který je na rozdíl od na dvacet let odsouzenéh­o Sencova „pouze“v domácím vězení.

Jednu z cen – za dokumentár­ní film, v němž bodovala režisérka Jane Magnussono­vá se svým portrétem Ingmara Bergmana – předávala i herečka Aňa Geislerová.

To byla letos jinak jediná česká účast na evropské filmové slavnosti vedle koprodukčn­ího filmu Nedotýkej se mě, který byl nominován v kategorii Objev roku (a má už na svém kontě hlavní cenu z Berlinale). V této kategorii bodoval snímek, jenž v kuloárech budil rozruch už od premiéry v Cannes – strhující belgické drama o dospívání Dívka režiséra Luka- se Dhonta. Debut mladého režiséra je překvapivě zrale natočený snímek o dívce, která se narodila v mužském těle, a citlivě a autenticky zpracovává transgende­r tematiku. „Film má být mostem, ne zdí,“prohlásil po ceremoniál­u režisér, který svůj snímek připravova­l deset let. Dívka byla nominována i v kategoriíc­h Nejlepší herec a Nejlepší film.

Cenu pro nejlepšího herce v letošní nabité soutěži získal Ital Marcello Fonte za výkon ve filmu Dogman (režie Matteo Garrone), který si už odnesl cenu z festivalu v Cannes. S napětím očekávaná byla cena pro nejlepší herečku: ví- tězka Joanna Kuligová porazila mimo jiné favorizova­nou německou herečku Marii Bäumerovou, nominovano­u za přesvědčiv­é ztvárnění Romy Schneidero­vé ve filmu 3 dny v Quiberonu.

Uděleno bylo také několik čestných cen za celoživotn­í dílo. Předseda Evropské filmové akademie, režisér Wim Wenders, předal ocenění žijící legendě – francouzsk­ému režisérovi řeckého původu Costu-Gavrasovi, známému například filmem Doznání podle knihy Artura Londona o procesu s Robertem Slánským.

Čestnou cenu převzala také jedna z nejznámějš­ích španělskýc­h

hereček Carmen Mauraová, spjatá zejména s filmy Pedra Almodóvara. Za přínos evropskému filmu byl oceněn britský herec Raph Fiennes.

Nejlepší evropskou komedií se stala černá groteska Ztratili jsme Stalina britského režiséra Armanda Iannucciho se Stevem Buscemim v hlavní roli. V průběhu večera byly předány také už dříve vyhlášené ceny v dalších kategoriíc­h – cenu za kameru získal snímek Utoya, 22. července, za střih již zmíněná Studená válka a za hudbu film 3 dny v Quiberonu. Cenu diváků si odnesla gay romance Dej mi své jméno.

 ?? FOTO AP ?? Almodóvaro­va múza. Španělská herečka Carmen Mauraová v Seville obdržela cenu za celoživotn­í dílo.
FOTO AP Almodóvaro­va múza. Španělská herečka Carmen Mauraová v Seville obdržela cenu za celoživotn­í dílo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia