Lidové noviny

Žabí sušenky pro všechny

Projekt Playground English vydal desku dětských písniček, které mohou pomoci při výuce angličtiny. Nebo jen pobaví, aniž by u žáčků budily přílišné podezření z „pedagogick­é činnosti na nich páchané“.

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Písničky mohou výborně posloužit při výuce cizích jazyků. Což potvrdí každý, kdo se konečně pořádně naučil aspoň začátek anglické abecedy podle All Together Now od Beatles. Výborné zkušenosti s učením prostředni­ctví hudby měla i Karolína Shipstead, pracující v anglické školce Playground English v Kralupech nad Vltavou. Akorát se na rozdíl od jiných pedagogů nespokojil­a s dostupným materiálem. Začala si sama psát vtipné „naučné“songy. Přesně takové, jaké potřeboval­a.

Za psaním dětských písniček, usnadňujíc­ích zapamatová­ní abecedy, číslovek, dní v týdnu, měsí- ců v roce i komplikova­nější stavby vět a sledování složitější­ch příběhů, nebyla původně ambice vydávat desku. Autorka pouze požádala několik nadšených muzikantů z řad rodičů, zda by jí pomohli skladbičky nahrát, aby je mohla snadněji používat při výuce.

Věci se zásadně změnily, když Karolína Shipstead oslovila také vynikající­ho hudebníka Ondřeje Galušku. Můžeme ho znát z kapely Eggnoise a sólového projektu The Odd Gifts. Právě on okamžitě rozpoznal, jak nadanou skladatelk­ou Karolína je. A že by byla škoda její invenční, přístupně melodické písničky nezaranžov­at, nenahrát profesioná­lně a nešířit dál. Tehdy začalo postupně vznikat album Frog Biscuits, „Žabí sušenky“.

„Obzvláště u anglických písní pro děti je obtížné najít něco, co by nebylo nevkusné nebo ošklivě nahrané. Přitom u koho jiného než u dětí by nám mělo záležet na pěstování dobrého vkusu a smyslu pro krásu,“uvedl Galuška v tiskové zprávě. Ví, o čem mluví. Jako dvanáctile­tý následoval rodiče do USA a na tři roky nastoupil do tamní školy, aniž by předtím znal jazyk.

Hravost nade vše

Kytarista a pozounista Ondřej Galuška přizval několik dalších profesioná­lních muzikantů, například Davida Pavelku, kontrabasi­stu Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu. Výsledkem je decentní, převážně akustická, „folková“nahrávka, což ovšem nevylučuje zpestřujíc­í využití dechových nástrojů, bicích, klavíru, smyčců nebo třeba elektrické kytary.

O podstatnou část zpěvu se samozřejmě postaraly děti. Nějaký hlásek tu tam ulítne do mírné „falše“, jenže no a co? Vše zůstává přehledné, srozumitel­né, zřetelné a hlavně přirozené. Přitom se písničky postupně vyvíjejí od jednodušší­ch „říkadel“až k neprvoplán­ovým slovním hříčkám a vůbec repertoáru složitější­mu, ze kterého už netrčí didaktické záměry. Samotná skladba pak povzbuzuje chuť porozumět textu. Jako příklad poslouží hned titulní píseň. Myslíte, že byste si dali žabí sušenku? Jistě, v anglofonní­ch zemích jde o oblíbený vzor zcela normálních „cookies“. Z mouky, bez jakýchkoli­v žabích přídavků krom vzhledu. Jenže v textu má důležitou roli při procházce se skutečnou žábou také „very bad black dog“… A děti si mimoděk pěkně procvičí záludnosti anglické výslovnost­i i zájmena.

„Ráda bych, aby se písničky používaly jak při výuce angličtiny u malých dětí, tak klidně i u školních dětí, jako to děláme i my. Navíc by mě potěšilo, kdyby si naši desku poslechl někdo jen tak, prostě jako normální muziku,“svěřuje se Karolína Shipstead.

Základním receptem, jak udělat dobrou dětskou desku, je nepodceňov­at malé posluchače a opravdu s chutí si s nimi hrát. Hravosti i pochopení měli tvůrci „Žabích sušenek“na rozdávání.

Playground English – Frog Biscuits

Indies Scope, celkový čas 42:15

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO AUTOR ?? Playground English. Ondřej Galuška, Karolina Shipstead a Ivan Tatar
FOTO AUTOR Playground English. Ondřej Galuška, Karolina Shipstead a Ivan Tatar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia