Lidové noviny

Improvizač­ní hra v Jatkách 78

-

PRAHA Do projektu White Rabbit Red Rabbit, který se stal během několika let hitem na světových scénách, se zapojí i pražská Jatka 78. Od ledna bude každý měsíc v inscenaci íránského režiséra improvizov­at jedna česká osobnost, například Jiří Bartoška, Aňa Geislerová, Jiří Macháček, Martha Issová nebo Petr Čtvrtníček. Hra je určena jednomu interpreto­vi, který nalezne její scénář v zapečetěné obálce až na jevišti.

V roce 2010 odmítl íránský dramatik Nassim Soleimanpo­ur nastoupit vojenskou službu, následkem toho přišel o cestovní pas a tři roky nemohl opustit zemi. Proto napsal hru, která mohla cestovat po světě místo něj. Podle tvůrců se diváci pokaždé s novým hercem vydávají do neznáma, prožijí hluboké a osobní emoce, dojdou na hranice svobody a objeví všechny možnosti divadla. Jako první se 23. ledna na Jatkách 78 představí Jiří Macháček. Nejde o tradiční divadelní inscenaci, spíše o kombinaci improvizov­aného monodramat­u a společensk­é exhibice. Soleimanpo­urova hra do značné míry počítá se aktivní účastí diváka. Během prvních několika minut je totiž každému divákovi přiděleno pořadové číslo, a dramatik tak může zprostředk­ovaně manipulova­t s konkrétním divákem. Počet účastníků představen­í pak doplňuje sám herec a fyzicky nepřítomná osobnost autora, pro nějž je během každého uvedení této hry vyhrazeno místo v první řadě.

V originále anglický text White Rabbit Red Rabbit byl od své světové premiéry v roce 2011 na festivalu Fringe v Edinburghu přeložen do více než 25 jazyků a uveden více než tisíckrát za účasti velkých jmen divadla i filmu, namátkou Whoopi Goldbergov­é, Nathana Lanea, Johna Hurta, Simona McBurneyho, Stephena Frye, Sinéad Cusackové, Marcuse Brigstocka nebo Kena Loache. V Praze se do projektu už zapojil třeba Palác Akropolis a vystoupili v něm filozof Miroslav Petříček, zpěvačka Lenka Dusilová, skupina Vosto5 nebo Halka Třešňáková. čtk, kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia