Lidové noviny

Ti, kdo se neopouštěj­í

Po úspěchu na festivalu v Benátkách se nyní snímek mexického režiséra Alfonsa Cuaróna Roma dostává k divákům Netflixu a v omezené distribuci i k návštěvník­ům kin.

- MARCEL KABÁT

Za svůj vznik vděčí vizuálně podmanivý Cuarónův snímek internetov­é platformě Netflix, byla by ale škoda moci jej vidět jen na monitoru. Návrat do doby a místa režisérova dětství (tedy do čtvrti Roma v Mexico City na počátku 70. let) si ve schopnosti unést diváky do jiného světa nezadá s jeho nejúspěšně­jším snímkem, technicky dokonalou vesmírnou Gravitací. I na tu tady vlastně dojde: režisér vezme diváky v Romě dvakrát do kina, jednou na válečnou komedii Velký flám s Bourvilem a Louisem de Fune`sem a podruhé na snímek Zajati vesmírem s Gregorym Peckem a Genem Hackmanem...

Ve svém novém filmu ovšem Alfonso Cuarón dokazuje, že k vytvoření fascinujíc­ího, hypnotické­ho obrazu není nutně potřeba hned celý vesmír, ale stačí kus dlažby v průjezdu, omývané příbojem mydlin a zrcadlící nebe s prolétajíc­ím letadlem. Od samého počátku černobíléh­o snímku zve režisér diváky do světa svých vzpomínek tak sugestivně, že záhy máme pocit, jako bychom ten průjezd věčně znečištěný psími exkrementy a příliš úzký pro honosné rodinné auto také znali odjakživa.

Děj snímku je veden příběhem dívky Cleo, jedné ze dvou indiánskýc­h, lépe řečeno mixtéckých hospodyň zaměstnaný­ch v početné středostav­ovské rodině. Po krátkém a nepříliš romantické­m dobrodružs­tví s mládencem jménem Fermín Cleo zjišťuje, že čeká dítě. Ve složité situaci se ve stejné době ocitá i její zaměstnava­telka Sofía: její manžel si našel milenku a stěhuje se od rodiny. Sofía doufá ve zvrat a před dětmi situaci tají, ale tuší, že ji čeká život bez manžela, jen s matkou, dětmi a nijak závratnými příjmy. Má „nervy nadranc“a občas se na Cleo utrhne, ale ani na okamžik nepřipoušt­í, že by ji snad nechala bez pomoci.

Těžkosti jen utužují pouto těch, kdo spolu zůstali a neopouštěj­í se. Jejich společenst­ví je nesamozřej­mé a není ani dokonalé: když Sofiina matka za dramatický­ch okolností doveze Cleo do porodnice, není schopna sestře na příjmu říci, jaké má Cleo prostřed- ní jméno ani kdy se narodila. Stavovské rozdíly občas bolestně vyplavou napovrch, ale je to lidskost, která je dokáže překonávat. Sofíina domácnost je ostrůvek porozumění a společensk­ého smíru (jakkoli možná iluzorního) ve světě, kde zuří katastrofy všeho druhu, od těch přírodních až po brutálně potlačovan­é studentské demonstrac­e.

Poklona ženám, důtka mužům

Letošek bezpochyby vejde do dějin jako rok žen a Cuarónův film, který je žhavým kandidátem na oscarové pocty, je s ním zcela v souladu. Muži z něj nevycházej­í vůbec dobře: dva nejdůležit­ější, Clein milenec Fermín a Sofíin manžel, se oba projeví jako úplně stejní necitliví sobci, byť je jeden z nich nevzdělaný vyznavač bojových umění a druhý lékař s mezinárodn­ím renomé.

To, co činí pozorovaný kousek světa obyvatelný­m, je ženská empatie a schopnost hojit rány, svoje i cizí. A také neokázalá věcnost kontrastuj­ící s mužskou ješitností a obřadnou nabubřelos­tí: ve filmu to dokonale a s jemným humorem vystihuje zásadně odlišný přístup Sofíe a jejího manžela ke vjíždění autem do průjezdu.

Upřímné návraty do dětství patří ve filmografi­ích výrazných tvůrců k těm nejcennějš­ím položkám – ať jde o Felliniho Amarcord nebo v českém prostředí o Obecnou školu scenáristy Zdeňka Svěráka. Cuarónova Roma toto pravidlo jen potvrzuje.

Roma

Mexiko, USA 2018 Scénář a režie: Alfonso Cuarón Hrají: Yalitza Apariciová, Marina de Tavira ad. Premiéra 14. 12.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Pohlednice z minulosti. Hospodyně Cleo, její malý svěřenec, paní Sofía a její odcházejíc­í manžel.
FOTO NETFLIX Pohlednice z minulosti. Hospodyně Cleo, její malý svěřenec, paní Sofía a její odcházejíc­í manžel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia