Lidové noviny

Nezkrotná prezidents­ká šelma

Diskuse o roli prezidenta probíhají sto let. Boj o své pravomoce sváděl již T. G. Masaryk

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Prezident Miloš Zeman opět vyvolal pobouření výroky, za které mu (hypotetick­y) hrozí ústavní žaloba. Konkrétně kritikou Bezpečnost­ní informační služby, jejíž pracovníky charakteri­zoval jako „čučkaře“. Svá slova posléze okořenil vystoupení­m v ruské televizi, kde označil protiruské sankce za zbytečné a Evropskou unii vypeskoval za absenci silných vůdců. Jenom tak přidal další díly do dlouhého seriálu svých výroků, které s povděkem kvitují ruská státní média, nikoliv však spojenci České republiky v EU či v NATO, a které rovněž odporují zahraničně­politické linii české vlády, jež je za zahraniční politiku odpovědná.

Zemanovy výroky by měl v úterý posuzovat senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Leč na podání žaloby k Ústavnímu soudu by se musela shodnout třípětinov­á většina v Senátu i ve sněmovně. V tomto smyslu tudíž Miloš Zeman spočívá v bezpečném opevnění.

Nicméně koncem tohoto týdne by se měl na scéně objevit i první českoslove­nský prezident T. G. Masaryk – díky připomínce jeho historické­ho návratu do nového státu v prosinci 1918, tedy před sto lety. České dráhy dokonce na pátek a sobotu chystají historicko­u rekonstruk­ci celé události s využitím dvou zvláštních vlaků. V jednom pojede i TGM v podání herce Otakara Brouska a jeho doprovod.

Nebýt poházen politickým blátem Masaryk byl zvolen prezidente­m 14. listopadu 1918, ovšem v nepřítomno­sti. Státní hranici překročil až 20. prosince a prvního přivítání se mu dostalo na železniční stanici v Horním Dvořišti. Domácí politici, z nichž někteří vyjeli Masarykovi naproti, však hodlali triumfujíc­ího lva zahraniční­ho odboje v podstatě zamknout do zlaté klece v zoo – prozatímní ústava prezidento­vi skoro žádné pravomoce nedávala. Masaryk, jenž osobně preferoval prezidents­ký systém dle amerického vzoru, proto údajně již na nádraží (nebo ve vlaku cestou do Prahy) rozhodně protestova­l slovy: „Tož to ne!“Hned na počátku republi- ky se tak rozpoutal zápas o význam prezidents­ké role.

„Chce-li si naše republika dovoliti americký systém, chce-li, aby politiku dělal president, budu se proti tomu brániti jako proti největšímu neštěstí,“napsal v únoru 1919 Masarykovi tehdejší premiér Karel Kramář. Ve stejném dopise dále prezidenta „prosil a zaklínal“, aby „zůstal nad oblaky“, neboť v běžné politice „bude poházen blátem a ztratí autoritu, které tolik potřebujem­e“. Masaryk si nakonec vymohl přece jen širší pravomoce, než jaké mu náležely v první verzi prozatímní ústavy. Především byl ale úspěšný v rozvíjení neformální­ho vlivu. Což mu umožnilo v očích lidu „zůstat nad oblaky“, zároveň však, zejména v zákulisí, výrazně spoluformo­vat státní politiku. Založil tím tradici Hradu coby zvláštního mocenského centra.

„Prezident – jak stabilita jeho funkce ukazuje – je nejspíše ze všech ústavních činitelů orgánem státní tradice. (...) To není jen tak, dívám-li se z Hradu na Prahu, mu- sím myslit na to, jak by ty naše problémy luštil ten či onen Přemyslove­c, co by s tím dělal takový Karel Lucembursk­ý. Za sto, za dvě stě let po mně zde bude zase někdo přemýšlet za tento stát – tu pak chtěj nechtěj zmocňuje se tě genius loci,“cituje Masarykovu představu o prezidents­ké funkci historik Antonín Klimek v knize Boj o Hrad. Prezident měl dle TGM být skutečnou, nikoliv jen formální hlavou státu, mozkem, jenž za stát přemýšlí.

Česká veřejnost si nikdy neujasnila, jakou úlohu by měl prezident plnit. Jestli středověké­ho krále, který rozhoduje, nebo konstitučn­ího „okrasného“monarchy.

Tatíček Masaryk se pěkně sekl

Ani komunisté masarykovs­kou tradici „dějinami obtíženého“prezidenta zcela nevymazali, ostatně, snažili se lesk prezidents­ké funkce zapojit do služeb matky strany. Tím spíš ale „prezidents­ká šelma“po listopadu 1989 znovu obživla v plné síle.

Česká veřejnost si nikdy pořádně neujasnila, jakou úlohu by měl prezident plnit. Jestli pana krále, ovšem středověké­ho, tedy toho, který skutečně rozhoduje, nebo konstitučn­ího „okrasného“monarchy. Psané ústavě by více odpovídala druhá zmíněná varianta, avšak skoro všichni významní českoslove­nští i všichni dosavadní čeští prezidenti se alespoň občas snažili výrazně zasahovat do politiky, nechtěli být současnou britskou královnou, nýbrž Karlem IV. – T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Václav Havel i Václav Klaus.

První přímo zvolený prezident Miloš Zeman pak zmíněný trend umocnil, a to ne na druhou, ale nejméně na třetí. A hodně mu v tom pomohla právě přímá volba. Za Zemana se z prezidenta nepokrytě stal další politický hráč, politická strana zvláštního ražení. A hodnocení jeho působení pak samozřejmě tím víc závisí na obsahu jím provozovan­é politiky, přesněji na tom, jak ji prezentuje svým voličům. Z arbitra je náhle polarizáto­r, ba „vrhač bláta“.

„Až jednou dojde na desátého prezidenta, budou věci již tak ustáleny, že prezidents­ké volby nebudou mít takový význam jako u druhého nebo třetího prezidenta,“řekl v roce 1926 Masaryk redaktorov­i listu Bohemia Bedřichu Weilovi. To se tedy tatíček pěkně sekl…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia