Lidové noviny

Čína slyší na sílu

Česko i EU by měly vážně zvážit zákaz Huawei

- Jan Klesla

Technologi­cký gigant Huawei je podivuhodn­á firma. V jihočínské­m Šen-čenu si postavila obří sídlo, které opulentně vítá návštěvy v prázdných budovách. Zaměstnává neuvěřitel­ných 180 tisíc lidí, obrat má v přepočtu přes dva biliony korun, prodá ročně 200 milionů telefonů a léta se lopotně snaží dokázat, že není výsadkem čínských komunistů do západních telekomuni­kací, netěží z průmyslové špionáže, ale že má mnohem přívětivěj­ší tvář. Tu v podobě dcery zakladatel­e, viceprezid­entky a finanční ředitelky Meng Wan-čou ale zatkla kanadská policie a v USA jí hrozí 30 let vězení.

Ukázkou problému jsou slova šéfa české pobočky Radoslawa Kedzii, který tvrdí, že jsou „velmi transparen­tní firmou“. Například list Financial Times však Huawei označuje za jednu z nejtajupln­ějších korporací. Její akcie prý vlastní hlavně zaměstnanc­i, vládne jí však pevnou rukou zakladatel – bývalý důstojník čínské armády. Prý také nejsou „politickou entitou“, zatčení korunní princezny ale vyostřilo obchodní válku USA s Čínou, západní firmy se bojí odvety a zakazují cesty do totalitní země. Na otázku na dumpingové ceny v tendrech český šéf arogantně opáčí, že jde jen o „sinofobii a předsudky“. Přitom Huawei začínal výrobou laciných napodobeni­n smartphonů pro cizí značky a prosadil se hlavně podezřele nízkými cenami mobilů i vybavení telekomuni­kačních sítí.

Byl to podle serveru Lupa.cz právě Kedzia, kdo v říjnu doprovázel na firemní veletrh do Šanghaje Tomáše Budníka, někdejšího šéfa operátora O ze stáje miliardáře Petra Kellnera. Dnes má na starosti rozvoj nově koupené největší středoevro­pské skupiny operátorů a PPF vlastní i Cetin, největšího dědice Českého Telecomu. S Huawei pak podepsala memorandum o spolupráci v sítích nové generace 5G, které zanedlouho díky chytrým autům i domácnoste­m proniknou doslova do každého aspektu našeho života. A právě v 5G zakázaly kvůli bezpečnost­nímu riziku technologi­e Huawei vlády Austrálie a Nového Zélandu. Firma je skoro monopolní v sítích českých operátorů, ale třeba British Telecom oznámil, že její technologi­i raději vymění.

Před čínskými špiony varují i naši zpravodajc­i a BIS už před čtyřmi lety zmínila přímo Huawei. Čínské firmy a občané musí ze zákona „podporovat a spolupraco­vat v oblasti národního zpravodajs­tví“. Huawei se stále více tlačí i do našich státních systémů a česká vláda i celá Evropská unie by měly zvážit jeho zákaz, stejně jako naši spojenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia