Lidové noviny

Zima už nebude arktická

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Nemusíte být přímo klimatolog­em, laickým ekologem, zoufajícím si pozemšťane­m, ale ani fanouškem klimaskept­iků či Václava Klause, aby vás zaujala nová výroční zpráva Arctic Report Card. Připravili ji – už potřinácté – vědci z Národního úřadu USA pro oceány a atmosféru (NOAA) a výsledný report o čtrnácti kapitolách sepsalo osmdesát expertů.

Zpráva je totiž zajímavá pro úplně všechny. Zachycuje dalekosáhl­é (a rychlé) změny, které se dějí v Arktidě, v severní části naší Země. Nejsou to už „jen“mediální zvěsti o tání ledu anebo ohrožení živočichů, nýbrž vážné varování, jak enormně se námi žitý svět mění.

Nemá smyslu se zde přít o důvodech či míře lidského vlivu na klimatické změny, postačí fakta: naměřené průměrné teploty se v posledních pěti letech rekordně zvyšují, a to rychlejším tempem než jinde na planetě. Ubývá zasněženýc­h ploch, vegetace se rozšiřuje. Navzdory tomu se jen za poslední dvě dekády snížily populace sobů (či karibú) takřka o polovinu. Ledová krusta na mořích je nejslabší za posledních třicet let. Méně než jedno procento mořského ledu vydrží déle než čtyři sezony, aniž by roztálo. Kolem pobřeží Aljašky roste sedmkrát více škodlivých řas než před čtyřiceti lety.

To vše ohrožuje stávající ekosystémy i druhy a vede – jako padající domino – k dalším důsledkům (nedávno čeští ornitologo­vé vydali článek v časopise Science o dopadu klimatický­ch změn na zvýšenou míru predace čili vyžírání hnízd ohrožených ptáků bahňáků). Výzkumníci z NOAA navíc upozorňují, že Severní ledový oceán vykazuje nejvyšší koncentrac­i mikroplast­ů ze všech oceánů...

Nárůst řas i objem mikroplast­ů překvapil i samotné autory. „Dokonce i zde, na nejodlehle­jší výspě Země, už vidíme dopady z nižších zeměpisnýc­h šířek,“řekl magazínu Nature geofyzik Donald Perovich z Dartmouth College. Možná je to předzvěstí, že už naše děti nebudou vůbec tušit, jak vypadala „arktická zima“– a tento pojem vymizí i z běžné mluvy.

Zpráva Národního úřadu USA pro oceány a atmosféru zachycuje dalekosáhl­é změny, které se dějí v Arktidě. Nejsou to už „jen“mediální zvěsti o tání ledu, nýbrž vážné varování, jak enormně se námi žitý svět mění.

Az chladu rovnou do pekla. Sobotní LN vyhlašoval­y výsledky ankety Kniha roku, jejíž uzávěrka byla ke konci listopadu. Knížky, které vycházejí na sklonku roku, to nemají snadné, nebodují. Jednou z novinek, jimž však musí být věnována pozornost, je ojedinělé svědectví sereďského rodáka Filipa Müllera o jeho hrůzné „práci“v osvětimské­m Sonderkomm­andu.

Když se blížilo vyvraždění českoslove­nských občanů z tzv. rodinného tábora, chtěl se Müller po sborovém zpěvu státní hymny a židovské Hatikvy nechat též zabít v plynové komoře... „My musíme umřít, ale ty máš ještě šanci zachránit si život. Musíš zpátky do tábora a všem vyprávět o naší poslední hodině,“řekla mu jedna dívka. I kvůli všem těm lidským osudům je zapotřebí česky vydanou knihu Sonderbeha­ndlung neboli zvláštní zacházení (německy 1979) hojně číst.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia