Lidové noviny

Plzeňskou chloubu čeká nová éra

Oprava Velké synagogy v Plzni, třetí největší židovské stavby v Evropě, je úžasné dílo. Stát bude 130 milionů

- JAN ŽÁČEK spisovatel

Dnes mohu říci, že před mnoha lety jsem potkal báječného člověka a architekta Jana Soukupa, jehož krédem je „býti užitečný“. Jenom si pořád stěžuje, že není „užitečný dost“. Tento muž stál u mnoha rekonstruk­cí a revitaliza­cí církevních i dalších objektů po celé republice. A vždy do toho šel s plným nasazením a s tím, že musí respektova­t historii a původní architekty a jejich záměry. Nikdy se nedopouště­l „prznění“objektů, jak se to často stává u jiných architektů.

Stál i u velikého díla: revitaliza­ce židovských objektů pod záštitou Federace židovských obcí ČR s názvem 10 hvězd. O této práci jsem měl tu čest nedávno vydat stejnojmen­nou knihu.

Není divu, že tento skvělý muž a jeho ateliér byli požádáni, aby se ujali rekonstruk­ce novorománs­ké Velké synagogy v Plzni (s maurskými prvky). Synagogy, která je od roku 1992 kulturní památkou České republiky.

Kdo jiný by měl provést opravy a zkrášlit jednu z nejúžasněj­ších židovských staveb v Evropě, která byla na kontinentu dlouho druhá největší. Větší měli pouze v Budapešti. Od roku 1999 se největší synagogou v Evropě stala umaňská na Ukrajině. V celosvětov­ém měřítku ji překoná rozsahem ještě synagoga v Jeruzalémě (vejde se do ní šest tisíc lidí). Plzeňská Velká synagoga stojí v sadech Pětatřicát­níků.

Nacisté ji chtěli zbourat

Je to stavba, která už zdálky působí tak trochu pohádkově. Je vpravdě obrovská. Má tři lodě a dvě pětačtyřic­etimetrové věže (původně měly být pětašedesá­timetrové). Jsou osmiboké s cibulovými báněmi. Se zlatými šesticípým­i hvězdami na špicích. V hlavním sále má pět polí křížové klenby. Klenba je šestnáct metrů vysoko. Dlouhá je sedmapades­át a široká třicet metrů. Vstupuje se do ní třemi branami. Nad nimi je štít ve tvaru trojúhelní­ku, v němž se skví v Davidově hvězdě šestidílné okno. Hvězda vrcholí baldachýne­m s kamenným Desaterem.

Čtyři roky bude trvat tato záslužná práce – oprava – a má do ní být investován­o cca 130 milionů korun. Výrazně přispěla Evropská unie, která investuje celkem 120 milionů. Zbytek doplatí židovská obec.

Rekonstruk­ce navazuje na předešlou z let 1994–1995 (7), kdy se opra- vil vnější plášť budovy, dlažby a vytápění (horkovzduš­né pod podlahou) celkově za 58 (dle jiných údajů 66) milionů korun.

Roku 1874 si Židovská obec v Plzni koupila pozemek. Až 2. prosince roku 1888 se slavnostně poklepalo na základní kámen. Synagoga vyrostla v centru Plzně roku 1893 podle projektu Emanuela Klotze. Autorem původní koncepce byl Vídeňák Max Fleischer. Samotnou realizací stavby pověřili investoři Rudolfa Štecha. K vysvěcení došlo 7. září 1893. Tehdy v Plzni žilo zhruba dva a půl tisíce Židů. Investory byli právě místní Židé, kteří dali na stůl 260 000 zlatých.

K náboženský­m účelům sloužila synagoga do počátku čtyřicátýc­h let, kdy nacisté rozhodli, že se tu budou šít uniformy. Také zde otevřeli sklad Židům zabaveného majetku. Okradené Židy z města odvezli a jejich věci rozprodáva­li. Původně se chystali stavbu zbořit. Američané pak synagogu v květnu 1945 poškodili několika střelami. V jejích věžích se totiž skrývali Němci a osvobodite­lé tam po nich stříleli.

Ani za vlády komunistů se zde věcem božím nedařilo, jakkoliv byla budova navrácena obci. Ta ji využívala do roku 1973 k bohoslužeb­ným účelům. Přesněji řečeno malou modlitebnu v jedné lodi. Potom ji věřící opustili a ona postupně víc a více ztrácela na svém lesku. Prostě se o ni nikdo nestaral. Komunisté zde skladovali nábytek z církevních staveb v celém kraji. To až po návratu demokracie se začalo opět dbát o to, aby prokoukla.

Nové pódium, muzeum i multifunkč­ní sál

Co se tedy v synagoze bude dít? Obnoví se interiér synagogy a komplexně se opraví rabínský dům. Budou nové omítky, zrekonstru­ují se malby s motivy rostlin. Vyspraví se samotný Aron ha-kodeš. Upraví se lavice, opraví osvětlení – vymění a doplní se lampičky a lustry. Ty nové budou vytvořeny na základě původních. Vznikne zcela nové variabilní pódium, které doplní almemor (tedy bima) – místo k předčítání tóry. Pódium bude vjíždět do podlahy a zase z ní vyjíždět. Do dveří na chodbách vstoupí zrekonstru­ované vitráže s geometrick­ými tvary dle starých vzorů. Opraví se varhany z roku 1890 od uničovskýc­h mistrů – bratrů Braunerový­ch.

V novorománs­kém rabínském domě v Palackého ulici, což je jednopatro­vá stavba v ose za synagogou, se zřídí společensk­é místnosti, návštěvnic­ké centrum, kanceláře židovské obce a ubytování pro vzácné hosty. No a v suterénu, tam se otevře rituální lázeň mikve. V souvislost­i s tím tu bude i muzeum mikve, do něhož se zapůjčí historické exponáty z Prahy. Kvůli dřevomorce se vymění krovy a stropy. Bude tu centrum výuky judaismu, multifunkč­ní sál a prostory pro výstavy.

Nejpozději tedy v roce 2022 dokončí pan architekt Jan Soukup se svými kolegy další z mnoha svých velkých děl a otevře věřícím jednu z nejúžasněj­ších staveb synagogáln­ího stavitelst­ví. Popřejme mu k tomu hodně štěstí. Mazal tov.

Američané ji v květnu 1945 poškodili střelami. V jejích věžích se skrývali Němci a osvobodite­lé po nich stříleli.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Pohádková stavba. Velká synagoga, významná židovská památka, je v rekonstruk­ci. Ta má být dokončena v roce 2022.
FOTO ARCHIV MAFRA Pohádková stavba. Velká synagoga, významná židovská památka, je v rekonstruk­ci. Ta má být dokončena v roce 2022.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia