Lidové noviny

Dění na Vltavě? Zkouška, co vydržíme

- PETR MINAŘÍK nakladatel

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral ve středu oznámil šéfredakto­rovi Vltavy Petru Fischerovi, že mu neprodlouž­í smlouvu, a ten tedy bude muset s posledním dnem letošního roku skončit. Je to zpráva mimořádná a výrazně překračuje hranice oboru kultura, i když se to tak na první pohled nemusí jevit.

Jen telegrafic­ky: za dva roky působení Petra Fischera se Vltava proměnila v progresivn­í kulturní stanici s názorem. Stanici civilní, na níž jde ovšem stále především o umění, které není jen kratochvíl­ným hobby, ale způsobem vyjadřován­í se ke světu, vznešeně řečeno myšlením. Jenže radní Českého rozhlasu a jejich generální ředitel chtějí Vltavu, která smetanovsk­y šplouchá a hladí, nikoliv klade otázky. Nezáleží na tom, jaké otázky to jsou, ty totiž představuj­í nebezpečí vždy – a v dnešní době zvlášť.

Petr Fischer končí a s ním pravděpodo­bně i jeho koncept evropského artového rádia, které se postupně neloučí s éterem, protože mu umírají poslední posluchači, ale naopak se v době digitálníc­h médií snaží najít obsahovou cestu k novým. Až sem je to jen mizerné manažerské rozhodnutí generálníh­o ředitele, mezi jehož koníčky patří zejména cestování, turistika a dobré jídlo a pití, jak se uvádí v jeho životopise na stránkách veřejnoprá­vního rozhlasu.

Podstatný snad ani není fakt, že si Rada Českého rozhlasu pro vypracován­í posudku vybrala dvě podivné figury, o kterých víme jen to, že jsou zapsá- ny v seznamech spolupraco­vníků StB. Důležité je, proč se René Zavoral rozhodl jít proti všem, tedy proti více než tisícovce signatářů dopisu na podporu setrvání Petra Fischera v čele Vltavy, když je ten výčet de facto seznamem lidí, kteří v kultuře v Česku něco znamenají a jsou hosty, tvůrci a posluchači stanice.

Na kulturní frontě klid?

Nevěřím, že ředitel Zavoral neví, že lidé, kteří vyjadřoval­i stávajícím­u šéfredakto­rovi podporu, se ozvou, budou protestova­t (třeba nejen na Facebooku) a někteří statečnějš­í nebo na práci pro rádio méně odkázaní s Vltavou přeruší spolupráci.

René Zavoral zřejmě nejednal zcela svobodně. Možná si nedobrovol­ně vytvořil problém, který mu teď zkazí vánoční svátky a s nímž se bude potýkat i po Novém roce. Co se muselo stát, že se ředitel důležité instituce rozhodl pro takovou hloupost a odvolal šéfa kulturního rádia, kterému stoupá poslechovo­st, přibývají posluchači a má takřka bezbřehou podporu kulturní obce?

V oficiálním stanovisku rádia se říká, že Petr Fischer ztratil důvěru svého ředitele a neplnil si úkoly. Nevíme, jaké úkoly si neplnil, a podle všeho to neví ani končící šéfredakto­r Vltavy. Můžeme se tak jen dohadovat, jestli si Fischer pozdě nevyzvedl stravenky nebo nezhasínal světlo v kanceláři. Pravdu zná jen generální ředitel.

A co když skutečným důvodem neprodlouž­ení smlouvy Petru Fischerovi prostě bude jen měření atmosféry ve společnost­i? Kolik toho veřejnost vydrží? A když už na Tři krále bude zase všechno v pořádku a nepohodlné­ho šéfa nahradí někdo s přízviskem „mohl to být někdo daleko horší“, není důvod nepopojít dál. Na řadě je logic- ky čistka v České televizi, což bude úkol náročnější, a je tak dobré si udělat generálku – třeba právě na Vltavě.

Vltava je lakmusovým papírkem naší odvahy se vzepřít, nebo se dobrovolně normalizov­at. Budou Vánoce, ale kulturní fronta by neměla tolik myslet na pouštění kapříků do Vltavy, měla by se rázně ozvat. Je to příležitos­t pro divadelník­y, filmaře, hudebníky, spisovatel­e a další a další, aby ukázali, že jim o něco jde.

Kdo jen trošku může, měl by si pro nový rok dát předsevzet­í, že pod Zavoralem se na Vltavu nepřispívá. Ozvat by se měl každý, k tomu moc odvahy třeba není. Generální ředitel René Zavoral asi není pánem svých rozhodnutí, pojďme mu pomoci se osvobodit a ukázat mu cestu ven, aby – až bude cestovat a vychutnáva­t si dobré jídlo a pití – mohl být sám sebou a ne směšnou postavou řízenou ze zákulisí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia