Lidové noviny

Huawei není politickou organizací

„Kdo by získal na tom, kdyby se čínský technologi­cký gigant, společnost Huawei, nemohl účastnit výběrových řízení?“pokládá řečnickou otázku v rozhovoru pro LN Radoslaw Kedzia, šéf Huawei odpovědný za aktivity společnost­i v Česku a na Slovensku. „Nezískají

- LN LN LN LN LN KATEŘINA MENZELOVÁ LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

V jednom interview jste řekl, že v Česku stále přetrvávaj­í vůči čínské firmě předsudky. Nyní se ale Huawei potýká s problémy v USA, Austrálii, na Novém Zélandu či v Japonsku (rozhovor vznikl ještě před zatčením finanční ředitelky a dcery zakladatel­e firmy Meng Wan-čou v Kanadě – pozn. red.). I tam jde o předsudky?

Lidé po celém světě využívají naše technologi­e. Na trhu působíme již přes 30 let. Jsme světovou jedničkou mezi dodavateli informační­ch a komunikačn­ích řešení. Naši zákazníci jsou spokojeni s našimi produkty a důvěřují našim řešením. Dostáváme pozitivní zpětnou vazbu od zákazníků, od obchodníků, od vlád. Jsme velmi transparen­tní firmou. A máme velmi otevřenou kybernetic­kou bezpečnost­ní politiku. To je fakt.

Byli jsme jednou z prvních firem, která dodržovala evropské zákony týkající se GDPR. Všude po světě se v médiích píše o společnost­i Huawei, často ale nejde o fakta a informace se nezakládaj­í na pravdě. A nebudu spekulovat o důvodech. My se prostě snažíme dělat co nejlépe naši práci, zlepšovat naše řešení. Máme přes 70 tisíc patentů.

Je pravda, že kvůli bezpečnost­ním rizikům nechtějí USA, Nový Zéland, Austrálie a nově ani Japonsko, aby společnost Huawei dodávala technologi­e pro 5G sítě?

Abych byl upřímný, nevím. Nejsem odpovědný za Austrálii, Nový Zéland nebo USA. Ale držme se faktů, a ne spekulací.

A co rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakázal americké vládě a vládním institucím, aby používaly mobilní telefony značky Huawei?

Toto nemůžu komentovat, protože to nesouvisí s byznysem, s obchodem nebo s technologi­emi. Toto patří do sféry politiky a my nejsme politickou entitou, ale obchodní společnost­í.

Lze říci, že v souvislost­i s problémy, které má firma Huawei v USA, ale také v Austrálii, roste důležitost Evropy?

Jak jsem říkal, nejsme politickou organizací. Misí firmy je dodávat digitální technologi­e po celém světě. Pevně věříme, že v budoucnost­i mohou mít prospěch z technologi­í všichni, všechny země, všechny národy. Pokud se podíváme na to, jak se vyvíjely technologi­e v posledních 30 letech, zjistíme, že komunikačn­í technologi­e lidi více propojují, což má velmi pozitivní dopad na růst HDP. Když mohou lidé snáze komunikova­t, podporuje to jejich byznys. Zaměřujeme se na výzkum a vývoj nových technologi­í, které budou lidem pomáhat.

Chápeme, že pokud existuje firma, jež roste a daří se jí, ostatní tomu nemusí rozumět a nemusí s tím být spokojeni. My se ale skutečně koncentruj­eme na to, jak přispět k lepšímu životu na naší planetě, než se plést do politiky.

Jaké jsou tedy klíčové trhy pro Huawei?

Působíme ve více než 170 zemích. Máme přes 180 tisíc zaměstnanc­ů, jsme globální společnost­í. Každý trh je pro nás důležitý. Pro mě, protože pracuji zde, je Evropa velmi důležitá. Ale z pohledu firmy to tak není. Nemůžeme někoho upřednostň­ovat, nemůžeme mít osobní preference vůči určitým zemím. Víme, že průmyslová éra začala v Evropě a že Evropa velmi přispěla k rozvoji technologi­í v minulých stoletích. A taky máme hodně výzkumných a vývojových center v Evropě.

Takže Evropa přispívá i k prosperitě společnost­i Huawei. V našich evropských výzkumných a vývojových centrech pracuje okolo 8000 lidí. Tato centra jsou namátkou ve Švédku, Itálii, Belgii, několik takových center máme i ve východní Evropě. A v Evropě chceme i nadále investovat.

Loni jste přislíbili, že v Česku chcete v budoucnu investovat okolo 8,5 miliardy korun. Už jste s těmito projekty začali?

Huawei působí v Česku 15 let. Přispíváme nejen k rozvoji technologi­í, k lepšímu internetov­ému připojení, ale jsme také odpovědným a spolupracu­jícím subjektem. Jsme velmi dobrým plátcem daní, vytváříme pracovní místa, podporujem­e české podnikatel­e, kteří s námi spolupracu­jí. Chceme zvýšit naše investice v Česku.

Ale není jednoduché specifikov­at v jakém časovém horizontu, protože to vyžaduje důkladnou případovou studii a také spolupráci s dalšími partnery. Není to tak jednoduché jako přivézt do země peníze a pak teprve rozhodnout, co s nimi. Investice musí mít velmi podrobný plán. Taky musíme mít jistotu, že investovan­é peníze přinesou prospěch pro danou zemi. Takže jak jsem řekl, skutečně máme zájem investovat zmíněnou částku, ale musíme rozhodnout, jak to uděláme. Musíme si být jisti, že se peníze nepromrhaj­í a že projekty nepůjdou špatným směrem.

Takže vše je teprve ve stadiu příprav?

Ano, ale je tam určitý pokrok. Lidé z našich výzkumných a vývojových center několikrát přijeli do Česka, aby zjistili, jaké investice souvisejíc­í s výzkumem a vývojem bychom tu mohli uskutečnit. Navázali jsme spolupráci s českými univerzita­mi. Sponzoruje­me evropskou studentsko­u soutěž. Účastníme se množství akcí, máme mnoho plánů a rozhodujem­e se, jak uskutečnit náš investiční záměr. Když to uspěcháme, mohlo by to všechno nabrat špatný směr.

Huawei chce v Česku dodávat technologi­e pro 5G sítě. Již jste se skupinou PPF podepsali smlouvu, která se týkala sítě O . Hodláte spolupraco­vat i s dalšími operátory?

Musím uvést několik věcí na pravou míru. Poskytujem­e 5G technologi­e. Byli jsme jedni z prvních, kteří byli schopni budovat 5G sítě. Naše komerční řešení jsme prezentova­li už v březnu letošního roku. Navíc všechny technologi­e, které nyní dodáváme, jsou kompatibil­ní se sítěmi 5G. Pokud budou operátoři chtít migrovat do sítí 5G, nebu- dou muset nahradit veškerý hardware. Samozřejmě že technologi­e pro 5G chceme dodávat všude, nejen v Česku. S PPF jsme podepsali memorandum o spolupráci, nikoliv obchodní smlouvu. V memorandu se praví, že PPF využije naše know-how a technologi­i, aby zjistila, jak využívat v budoucnu sítě 5G. Jde o druh partnerstv­í, nikoliv o kontrakt na dodávku technologi­í. Nikdo nemůže podepsat smlouvu bez řádného tendru.

Požádali jste o bezpečnost­ní prověrku Národní bezpečnost­ní úřad. Znáte již výsledek?

Žádost o prověrku byla standardní­m krokem. Všechny přední společnost­i mají bezpečnost­ní prověrku a my jsme takovou firmou, takže chceme mít tento dokument. V současné době plníme požadavky. Náš šéf bezpečnost­i Petr Mrkvica již má bezpečnost­ní prověrku. Nyní čekáme na závěrečnou zprávu z NBÚ.

Máte představu, jak dlouho to může trvat?

To nevím. A není to něco, co můžeme ovlivnit. Může to trvat měsíce, ale i roky.

Huawei spolupracu­je s mnoha státními institucem­i a podniky, v nichž má stát majetkovou účast, a to včetně ČEZ. Říká se, že veřejné zakázky chcete získat za každou cenu a nabízíte „podseknuté“ceny. Jak se na tuto kritiku díváte?

Omlouvám se, ale musím se smát. To je něco, co souvisí se sinofobií a s předsudky. Proč se k nám nepřistupu­je jako k jiným firmám? Stovky firem spolupracu­jí se státem, účastní se veřejných zakázek. A tyto firmy jsou z Evropy, Ameriky, Asie... Společnost­i věří, že jsou ty nejlepší a že nabízejí ta nejlepší řešení za dostupnou cenu.

A veřejná správa samozřejmě chce to nejlepší řešení za dostupnou cenu. To je důvod, proč pořádá tendry a zve do nich firmy, včetně Huawei. A pozastavov­at se nad tím, že Huawei spolupracu­je s veřejnou správou a se státními firmami, to je právě důkaz předsudků.

V čem konkrétně tento důkaz spatřujete?

Jsme technologi­ckým lídrem v globálním měřítku. Pokud bychom nemohli spolupraco­vat se státem, pak by to byla nevýhoda pro stát, protože naše řešení jsou vyzkoušená. Snažíme se nabízet ve veřejných zakázkách nejlepší cenu – kdybychom nabízeli příliš vysokou, myslíte, že by se neozvaly hlasy, které by poukazoval­y na to, že se čínská firma snaží ovládnout trh a táhnout ceny nahoru? Pokud dosahujeme nižších výrobních nákladů, můžeme nabídnout více výhod našim zákazníkům.

Bylo by možná zajímavé položit si otázku, kdo by získal na tom, kdybychom nebyli součástí výběrových řízení nebo se nepodíleli na budování 5G sítí. Nezískají tím ani naši klienti, ani obyvatelé Česka. Všichni chtějí, aby byl internet v České republice levnější. Jak se to má stát, když se někte- ré firmy eliminuji z výběrového řízení kvůli politickým hrám?

LN Je pro Huawei jednodušší spolupraco­vat se soukromým sektorem, nebo s veřejným?

Je to stejné. Všichni chtějí produkt, který je kvalitní, vyzkoušený a dostupný. Vždy musíme projít tendrem. Vůbec nechápu, proč je takováto otázka položena společnost­i, jako je Huawei. Nechci spekulovat, proč se tyto otázky vyskytují, ale nutí mě to přemýšlet.

Jste v čele Asociace čínských investorů v ČR. Jak se podniká čínským firmám v Česku?

Asociace představuj­e skupinu firem, které pocházejí z Číny. Důvodem, proč tato asociace vznikla, je, aby čínské firmy nečelily při podnikání jiným překážkám než ostatní společnost­i. Aby bylo zajištěné rovné zacházení. To je to, oč se snažíme.

Potýkáme se s některými problémy. Například vyřízení víz pro zaměstnanc­e trvá mezi šesti až devíti měsíci. To je překážka. Na takových věcech pracujeme. Organizuje­me setkání s ministerst­vem vnitra, s úředníky, s cizineckou policií, abychom si vyměnili zkušenosti. Taky pořádáme workshopy, abychom členy seznámili s tím, jak platit daně, zdravotní pojištění, co se musí splnit v souvislost­i s GDPR. Pomáháme čínským firmám, aby jejich jednání bylo v souladu s místními zákony a regulacemi.

Pozastavov­at se nad tím, že Huawei spolupracu­je s veřejnou správou a se státními firmami, to je právě důkaz předsudků vůči Číně

Jsou členy asociace i společnost­i CEFC a CITIC?

Nejsou členy.

Jak moc ovlivnily problémy CEFC ostatní čínské firmy, které zde působí?

Oddělte to, co se publikuje v médiích, od faktů. Nejsem v pozici, abych mohl komentovat problémy CEFC. Samozřejmě že to nemělo pozitivní dopad na podnikatel­ské prostředí. Musíme se ale zaměřit na naši práci a pokračovat v ní.

Každý očekával, že z Číny přijde větší objem investic, ale nestalo se tak. Proč?

To se ptáte špatného člověka, já nevím. Necítím se kompetentn­í na to odpovídat.

Jak důležitá je politika pro čínské investice a pro česko-čínský obchod? Pomáhá, že do Číny jezdí český prezident, že tam jezdí ministři?

Myslím, že obchodní vztahy mezi Českou republikou a Čínou jsou na dobré cestě. Čína je velká země s velkou ekonomicko­u kapacitou. Je přirozené hledat spolupráci, na tom nevidím nic špatného. Představit­elé států se navzájem navštěvují, aby se ujistili, že jejich hospodářst­ví se může rozvíjet. České vládní delegace navštěvují pravidelně různé země, proč by neměly jezdit i do Číny?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia