Lidové noviny

Huawei budí obavy i v Česku

-

PRAHA Huawei čelí v poslední době řadě problémů v zahraničí i v Česku. Již dnes se má vláda zaobírat tajným dokumentem o této firmě. LN to včera potvrdily zdroje z bezpečnost­ní komunity; jako první o tom v pátek informoval web Deník N. Dokument, který připravil v utajeném režimu Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost ve spolupráci s tajnými službami, má podle serveru vládě doporučit, aby držela čínskou firmu dál od důležitých systémů. Úřady a státní podniky by se před technologi­ckým gigantem měly údajně plně zabezpečit do deseti let.

Poslední rozruch kolem Huawei začal v Kanadě, kde byla zkraje prosince na žádost USA zatčena finanční ředitelka a dcera zakladatel­e firmy Meng Wan-čou. Je podezřelá z podvodu kvůli porušení amerického zákazu vyvážet do Íránu v USA pa- tentované výrobky; nakonec ji kanadský soud minulé úterý propustil na kauci deseti milionů kanadských dolarů (přes 170 milionů korun). V Číně bylo mezitím zadrženo několik kanadských občanů. Ani vláda USA, ani vládní úřady nesmějí používat zařízení Huawei. Navíc, Američané dle listu Wall Street Journal varovali své spojence, že použití technologi­í pro 5G mobilní sítě od Huawei může představov­at bezpeč- nostní hrozbu. Sítě 5G mají oproti současným 4G asi desetináso­bnou rychlost a nižší dobu odezvy.

Technologi­e pro 5G sítě od Huawei nechtějí v Austrálii, na Novém Zélandu ani v Japonsku. Britský operátor BT Group oznámil, že Huawei nebude nasazovat na jádrové části sítě. Naposledy v pátek se Deutsche Telekom „rozhodl přezkoumat svou strategii ve výběru dodavatelů“. vlk, km, sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia