Lidové noviny

Francie potřebuje liberálníh­o reformátor­a

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

- Jana Macháčka EDVARD OUTRATA DOMINIK STROUKAL

Ve Francii se již několik týdnů odehrávají protesty „žlutých vest“, jež často doprovází násilí. Demonstrac­e neutichly ani po pondělním projevu prezidenta Emmanuela Macrona, v němž slíbil hospodářsk­á a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářsk­ých reforem na obyvatele a zamezit dalším protestům. Zdá se, že pokusy o reformy nemají a jen stěží mohou získat důvěru obyvatel, přičemž ta musí tvořit základ ekonomické­ho úspěchu. Je tedy možné ve Francii prosadit liberální ekonomické reformy – nižší daně, větší podnikavos­t, flexibilně­jší trhy, menší stát a vyrovnané finance? Co by měl Macron udělat?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata: Nebezpečí války

Zavádět liberální reformy v demokracii je velmi obtížné, protože lidé nebývají ochotní ani schopní ustoupit od svých očekávání. Ta bývají velmi optimistic­ká a většinou vybičovaná do nereálna politiky ve volebních a jiných kláních... Země, v nichž se mluví románským jazykem, jsou trvale velkorysí dlužníci, takže záchrana před dluhy jako strašák nefunguje.

Co se stane, když žádné reformy nebudou, nevíme. Historicky po velké krizi vždy následoval­a válka, jež je velmi efektivní ve vymazávání přepjatých očekávání. Snad se nám její nebezpečí daří odstraňova­t – pak ale budeme muset vymyslet, jak se z dlouhodobě neudržitel­né hospodářsk­é situace dostat.

Dominik Stroukal: Škodlivý monopol

Mstátní úředník ve výslužbě onopol bude vždy produkovat horší kvalitu za vyšší cenu a Francie je monopolním­i strukturam­i doslova prorostlá. Jedním z těch nejškodliv­ějších je prestižní École nationale d’administra­tion, přezdívaná Énarque, tedy Enarchie. Škola založená roku 1945 má monopol na vysokoškol­ské vzdělávání státních úředníků. Mezi enarchisty jsou i liberálové, škola není indoktrina­ční organizací, ale není jich mnoho. Hlavně se vznikly struktury, s nimiž se těžko bojuje. Škola je třetí na světě v počtu CEO velkých firem, má ve svých řadách slavné politiky a armádu vrcholných úředníků. Bylo by naivní si myslet, že mezi spolužáky nevzniknou neformální vazby, které budou vytvářet vzájemně výhodné prostředí. Očekávat liberální reformy je v tomto prostředí bláhové.

hlavní ekonom skupiny Roklen

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Martin Pánek, Pavel Kohout a Lubomír Lízal. Celé texty si můžete přečíst na ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia