Lidové noviny

Čepro tankuje Total

Státní distributo­r PHM začíná ve velkém dovážet od francouzsk­ého ropného koncernu

- MIROSLAV PETR

PRAHA Český distributo­r benzinu a nafty Čepro uzavřel zásadní obchod s francouzsk­ým ropným koncernem Total. Z jeho německé rafinerie v Leuně poblíž Lipska začíná pravidelně dovážet benzin a naftu pro své tuzemské stanice EuroOil, případně i pro další pumpy.

Total, světový gigant s loňským obratem 171 miliard dolarů a víc než sto tisíci zaměstnanc­ů ve 130 zemích světa, už částečně do Česka svá paliva dodává. Na letiště a mimo jiné také v době odstávek nebo krizí zdejších rafinérií. Čepro se u nás nyní stává jeho největším odběratele­m.

„Prohlubuje­me vzájemnou spolupráci. Jedná se především o uzavření strategick­é smlouvy na dodávky pohonných hmot z rafinérií společnost­i Total pro společnost Čepro, vzájemnou kooperaci při plnění cílů evropské legislativ­y v oblasti ochrany životního prostředí a výměny zkušeností v oblasti nakládání s pohonnými hmotami a maloobchod­ního prodeje,“vyjádřili se pro LN společně představit­elé obou společnost­í Josef Paumer za Total a Jan Duspěva za Čepro.

Total by se tak mohl zanedlouho stát pro český trh jedním z předních dodavatelů pohonných hmot po Unipetrolu, kterému patří obě české rafinérie, maďarském koncernu MOL, který zásobuje Česko z bratislavs­ké rafinérie Slovnaftu, nebo rakouském OMV s jeho rafinérií v nedalekém Schwechatu.

Konkurenčn­í boj se vyostřuje

Podrobnost­i kontraktu zveřejněny nebyly. Je však pravděpodo­bné, že Čepro od Totalu nakupuje za výhodnější ceny, než za jaké nakupuje například od Unipetrolu nebo MOL. Obě v Česku zavedené firmy zřejmě nebudou mít z příchodu konkurence velkou radost. Spotřeba pohonných hmot u nás stagnuje, v případě benzinu klesá, u nafty jen mírně roste, celkem se pohybuje těsně pod hranicí osmi miliard litrů za rok, takže prostor pro nějaké navýšení odbytu není a nelze vyloučit, že stávající dodavatelé Čepra tedy přijdou o část zakázek.

„Čepro na tom může vydělat, Unipetrol bude zřejmě hůř umisťovat svá paliva na našem trhu. Nebo bude muset někde částečně zlevnit,“soudí manažer jedné z předních petrolejář­ských firem u nás, který chce zůstat v anonymitě.

Pohled Unipetrolu není známý, přední petrolejář­ské koncerny u nás s odkazem na pravidla antimonopo­lního úřadu cenovou politiku už několik let odmítají komentovat. Platí však, že jak Unipetrol, tak i MOL prodávají ve velkoobcho­du druhým rokem svá paliva podle vlastního cenového indexu, který zohledňuje kromě ceny ropy také jejich interní faktory, třeba aktuální přebytek či nedostatek pohonných hmot na trhu, výpadky rafinerií a podobně. Jenže Total a někteří další dodavatelé při kalkulaci svých cen vycházejí čistě z hodnoty paliv na burze, což může být pro řadu odběratelů a pumpařů víc transparen­tní a předvídate­lné.

Podle některých spekulací Total měl nebo pořád ještě má zájem prodávat pohonné hmoty u nás i prostředni­ctvím pump s vlastní značkou. To ale podle informací LN zatím předmětem dohody s Čeprem není. A volných pumpařskýc­h sítí na trhu teď moc není – přesněji žádná.

Pokud by Čepro plánovalo dovážet významně větší množství než dosud, byl by to s ohledem na cenovou politiku Unipetrolu odvážný tah

Pumpy Total už tu byly

V minulosti měl francouzsk­ý koncern u nás 33 benzinek, které v roce 2003 společně se 70 v Maďarsku a sedm ve Francii koupil Shell. Poslední významnou akvizicí v Česku byl loňský nákup 68 stanic OMV holdingem Unipetrol (pumpy Benzina).

„Pumpařský trh je u nás hodně konkurenčn­í a velcí hráči už nemají mnoho příležitos­tí k růstu,“komentuje situaci na trhu šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček. „Pokud by Čepro plánovalo dovážet významně větší množství než dosud, tak by to byl s ohledem na cenovou politiku Unipetrolu odvážný tah,“dodává Indráček na adresu spolupráce Total–Čepro.

Čepro je v prodeji pohonných hmot nebo ročním obratem oproti Totalu trpaslíkem. Český distributo­r se 750 zaměstnanc­i loni vydělal přes miliardu korun při obratu 43,5 miliardy.

IVAN INDRÁČEK šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia