Lidové noviny

Předsevzet­í: nezapomeno­ut

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Konec roku snad každého přinutí trochu si zabilancov­at. Pro ty, kdo pravidelně sledují dění ve společnost­i, může být informacem­i přehlcený svět paradoxně překážkou k zodpovědné novoroční inventuře. Pod palbou neustálých politickýc­h zvratů, které příjemce informací zachytává, se snadno zapomíná na důležité mezníky a zejména souvislost­i.

Příloha Právo a justice přináší koncem roku již tradičně rozhovor s významnou právnickou osobností. Například vloni na tomto místě svůj pestrý život přiblížila česká právnická legenda Gerhardt Bubník. Letošní „sázka“na Vojtěcha Cepla mladšího nebyla náhodná. Má připomenou­t důležité výročí: je to deset let, co mu do kariéry vstoupila kauza takzvané justiční mafie. Jako nezávislý soudce tehdy prokázal, že někdy může být velmi těžké udržet váhy spravedlno­sti v rovnováze. Zvlášť když do nich z boku fouká. A také že když člověk – i soudce – plave proti proudu, může ho to hodně stát. V případě soudce třeba přeložení na jinou agendu.

V rozhovoru Cepl apeluje na novináře i veřejnost, aby bedlivě sledovali výběr soudních funkcionář­ů. Rozhovor proběhl den předtím, než ministr minulý týden místopředs­edou trestního úseku pražského Vrchního soudu jmenoval Jana Sváčka. Jistě, jde o velmi zkušeného trestního soudce. Podle zdrojů LN na příslušném soudu není ani Sváčkovými kolegy jeho povýšení hodnoceno nijak tragicky. Jako soudce i kolega se totiž osvědčil. Ale... dle výše zmíněného apelu nesmíme zapomínat na historické souvislost­i. Připomenou­t musíme, že Sváček se již jednou – když se na rozdíl od současné úpravy musel účastnit výběrového řízení – o daný post ucházel. Neměl ale politickou podporu – a neprošel. Kritizován byl hlavně za nestandard­ní kontakty – třeba s pražským podnikatel­em a lobbistou Tomášem Hrdličkou. Proti tehdy byli senátoři i dnešní premiér Andrej Babiš.

Minulý týden byl Sváček jmenován potichu, téměř bez povšimnutí. Politici, soudci, veřejnost ani novináři by však neměli zapomínat na souvislost­i ani na to, že člověk se změní jen málokdy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia