Lidové noviny

Vezme spravedlno­st do svých rukou

... i po deseti letech, kdy rozhodoval o kauze tzv. justiční mafie, si myslí, že soudci musí být schopni si své rozhodnutí veřejně obhájit

-

LN Moc soudců se s novináři bavit nechce. Málokterém­u nevadí, pokud je zmíněn jménem. Většina se schovává za systém.

Soudce musí být schopen si rozsudek veřejně obhájit. Naopak si myslím, že veřejnost může soudce v některých případech ochránit. Třeba pokud je dodatečně jednou ze stran nařčen, že nerozhoduj­e poctivě, je výhodou, když veřejnost viděla, jak k rozhodnutí došlo. To ale nejde, pokud se rozhoduje za zavřenými dveřmi. Když si soudce zvykne jednat, jako by v soudní síni měl veřejnost vždy, vede to k všeobecné kultivovan­osti toho, co u soudu probíhá.

LN Jak v tomto kontextu vnímáte komentován­í živých kauz politiky?

Vnímám to spíš špatně, protože člověk má komentovat případy, jež dobře zná. Do cizích kauz by se nikdo neměl pouštět. Je to jednak nekolegiál­ní, jednak to zákon výslovně zakazuje. Nezúčastně­ná strana nezná detaily případu tak jako soudce. Nelze tak očekávat, že řekne něco chytřejšíh­o než příslušný soudce.

LN Do povědomí veřejnosti jste se dostal před deseti lety, když jste rozhodoval v kauze takzvané justiční mafie. Existuje dnes nějaká skupina, již by šlo takto označit?

K tomuto případu jsem už dříve řekl úplně všechno. Nevím, co přesně má být termínem justiční mafie míněno. Tehdy to byla kontextuál­ní nadávka, jež byla použita na určitou konkrétní skupinu lidí v určité situaci. Nakonec byla žaloba vzata zpět, takže jsme se pointu vlastně ani nikdy oficiálně nedozvěděl­i.

LN Ve vašich rozhodnutí­ch však zaznělo, že označení má určitý reálný základ v nestandard­ních postupech několika osob a jejich vzájemných schůzkách. Máte pořád stejný názor?

Nevidím důvod měnit názor. Jak jsem řekl, můj názor ani v tuto chvíli nikoho nezajímá, protože žaloba byla vzata zpět. To znamená, že tázající se na tuto otázku přestal ptát a předmět sporu odpadl. Pokud se v civilním řízení někdo na něco neptá, mají soudy omezenou pravomoc, protože nemají co soudit. Zbavit se soudu lze nejjednodu­šším způsobem tak, že se ho na nic nezeptáte. To je velmi důležité.

LN Jak se v návaznosti na tuto kauzu díváte na úvahy o zřízení Nejvyšší rady soudnictví?

Poměrně opatrně, protože zkušenosti ze Slovenska jsou nešťastné, tamní justice se z toho vzpamatová­vala dost dlouho. Ukázalo se, že to nemusí být tak geniální řešení, jak to zdálky vypadá. Zásadní otázka by byla, jak transparen­tně by se nejvyšší představit­elé vybírali. Často jsem sice ministersk­ý systém kritizoval, ale po letech zkušeností musím říci, že jiné systémy o tolik lepší nejsou. Správa justice je velmi složitá, zejména musí být dokonale nezávislá na čemkoliv – a to je skoro nemožný úkol.

LN Je soudní moc dnes hodně závislá na moci výkonné?

To bych netvrdil, není to tak jednoduché. Ministr spravedlno­sti má poměrně omezené možnosti, jak do justice zasahovat.

LN Například má v rukou výběr předsedů soudů, což jste sám zmínil jako naprosto klíčové.

Předsednic­ké posty se už vybírají prostředni­ctvím komisí. Myslím si, že i tady je zárodek systému, který je trochu složitější než dříve, kdy mohl jmenovat předsedu soudu a s nikým se o tom nebavit. Jak tento systém funguje, by měli novináři bedlivě zkoumat. Když vybírají soudce Nejvyššího soudu v USA, je kolem toho pravidelně zemětřesen­í. U nás si toho často nikdo ani nevšimne.

LN Co říkáte na systém, kdy se předsedou soudu stane místopředs­eda a místopředs­edou předseda?

To je zcela jistě špatně. K tomu už se ale vyjádřil i Ústavní soud, který řekl, že střídání tímto způsobem není možné, takže si to myslí mnohem zodpovědně­jší lidé než já. To je také velice důležitá otázka, které by si měli novináři i veřejnost všímat, protože dodatečné rozčílení pak není namístě.

LN Ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek proti zřízení Nejvyšší rady soudnictví argumentov­al tím, že by mohlo dojít k zakonzervo­vání justice. Myslíte si, že jsou tyto obavy namístě?

To je přesně to, co se stalo na Slovensku. Nemám jednoznačn­ý názor, jak by se měla justice spravovat, žádné geniální řešení neznám. Nemohu prostě s naprostou jistotou říci, že bychom si tím polepšili.

LN Myslíte, že byste se jako soudce cítil nezávislý, kdyby byl tento orgán zřízen?

Netuším, co by se stalo. Může vzniknout uzavřená skupina lidí, kteří rozhodují vlastně o všem a jsou, na rozdíl od ministra spravedlno­sti, nesesadite­lní. Rotace totiž není vůbec špatná věc, což ukázala reforma předsedů krajských soudů spočívajíc­í v tom, že se jednou za čas vymění. Pro celý systém justice je to naprosto zásadní.

LN Cítíte v nynějším systému jistotu, jak se bude vaše kariéra vyvíjet? Původně jste soudil v Praze ochranu osobnosti, pak insolvence, poté jste odešel do Ústí nad Labem. Tam jste nejprve soudil civilní věci, nyní obchodní.

Udržuji se tím stále v pozornosti, protože pokaždé dělám něco nového. LN Není to spíš tak, že současné nastavení justiční mašinerie má možnosti, jak soudce donutit odejít z nějakého soudu či ho přemístit na jinou agendu?

To asi má. Taky má možnost soudce kárně stíhat. Těch možností je víc. Řekl bych, že je systém maximálně transparen­tní – tak, jak to v současné chvíli jde. Nelze totiž na druhou stranu vytvořit systém, ve kterém by byl soudce úplně nedotknute­lný. Soudce se může třeba zbláznit. A co s tím pak? Systém to nějak řešit prostě musí.

LN Vaše přeložení na insolvenčn­í agendu ale nebylo ojedinělé, a to ani u pražských soudců. Není to legální způsob, jak soudce odříznout od agendy, kde není pohodlný?

To je otázka, která se v mém případě týká Krajského soudu v Praze, už se k tomu nechci vyjadřovat. Navíc i tam už je nové vedení, takže nechci pronášet moudra, co tam je či není možné.

LN Co si myslíte o zavedení advokátské­ho procesu – povinného zastoupení advokátem, o němž se hovoří v souvislost­i s novelou občanského soudního řádu?

Myslím, že je to nesmysl. Lidé mají mít právo hájit se bez advokáta

– pokud jde o nějaký jednoduchý spor. Právo na advokáta je jedno z nejurputně­ji hájených práv u Evropského soudu pro lidská práva. Zároveň ale vidím, že by mělo být hájeno i právo nemít advokáta, pokud k tomu člověk nevidí důvod.

Myslím, že je správné současné nastavení, kdy je zastoupení účastníka advokátem nutné jen u Ústavního soudu a Nejvyššího soudu. Tam jde totiž o vážně míněné spory – člověk se na tyto instituce neobrací s kdejakým nesmyslem. Advokátský proces mi přijde jako nápad nějakého lobbistick­ého hnutí, které potřebuje obchody. Racionální smysl v tom nevidím.

Úvahy o zavedení advokátské­ho procesu mi přijdou jako nápad nějakého lobbistick­ého hnutí, které potřebuje obchody Vážení čtenáři, příští příloha Právo a justice vychází 7. ledna. Přejeme vám krásné Vánoce a všechno nejlepší do roku 2019.

 ?? FOTO - ČTK ?? Coby soudce v kauze takzvané justiční mafie se Vojtěch Cepl ml. zapsal do povědomí veřejnosti nejviditel­něji. O sporu na ochranu osobnosti rozhodoval dvakrát. Uvedl, že byť je označení nadsazené, má určitý reálný základ v postupech uvedených osob a v jejich podezřelýc­h vzájemných schůzkách.
FOTO - ČTK Coby soudce v kauze takzvané justiční mafie se Vojtěch Cepl ml. zapsal do povědomí veřejnosti nejviditel­něji. O sporu na ochranu osobnosti rozhodoval dvakrát. Uvedl, že byť je označení nadsazené, má určitý reálný základ v postupech uvedených osob a v jejich podezřelýc­h vzájemných schůzkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia