Lidové noviny

Přes spálené prkno zvítězila

Po druhém místě v Carezze si Ester Ledecká připsala v Cortině d’Ampezzo šestnácté vítězství snowboardo­vé kariéry ve Světovém poháru.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

CORTINA D’AMPEZZO / PRAHA Na prvním mezičase finále Světového poháru v Cortině d’Ampezzo zaostávala za Julií Zoggovou o pět setin sekundy. Po druhé pasáži už ale vedla, a když Švýcarka před předposled­ní brankou upadla, měla Ester Ledecká své první vítězství v nové snowboardo­vé sezoně v kapse.

Za tmy na reflektory ozářené sjezdovce si při svém 44. startu ve Světovém poháru připsala šestnáctý triumf a ujala se vedení v seriálu.

„Byl to úplně jiný kopec než ve čtvrtek. Jiné podmínky, jiný sníh, mnohem zmrzlejší než v Carezze,“srovnala Ledecká sobotní závod s tím čtvrtečním, kde skončila druhá. „Ostatní holky zajely fantastick­ý závod, takže z vítězství mám velkou radost,“zářila třiadvacet­iletá česká závodnice.

Její jméno se skloňovalo i v neděli večer. Dostala se totiž do finálového kvarteta ankety, z něhož vzešel nejlepší sportovec světa za letošní rok podle BBC. Hlasující na webu však nakonec dali přednost italskému golfistovi Francescu Molinarimu.

Přes vítězství to pro Ledeckou v Cortině bez problémů nebylo. „Spálilo se mi závodní prkno, u hrany je to dost špatné a každou jízdou se to zhoršovalo,“postěžoval­a si na technické potíže. „Těsně u samotné hrany je největší tlak a skluznice se nejvíce zahřívá. Na dnešním suchém sněhu, na kterém je málo vody, se prostě dané místo opravdu spálí. Je to až centimetr do skluznice, na svahu je to samozřejmě znát,“vysvětlova­la. „Vše ale dopadlo dobře.“

Ve slavném italském středisku vyhrála už potřetí za sebou. „Mám to tady moc ráda. Loni jsme měli denní závod, dneska pro změnu večerní. Což bylo krásné, protože to automatick­y dodá závodu slavnostně­jší ráz včetně ohňostroje. Moc jsem si to tu užila,“glosovala v sobotu místo konání.

Už v noci na neděli však dvojnásobn­á olympijská vítězka dorazila do Val Gardeny, kde se začala adaptovat zpět na lyže. V úterý ji má v místě, kde ještě nezávodila, čekat sjezd a o den později super-G. „Musím se tam opět naučit lyžovat a zároveň se naučit kopec. Nevím jak ostatní holky, ale já ho nikdy nejela. V pátek jsem stačila letmo sledovat super-G kluků, abych něco málo nachytala,“přiznává Ledecká.

Spálilo se mi prkno, u hrany je to dost špatné a každou jízdou se to zhoršovalo

Sobotní sjezd mužů ve Val Gardeně poznamenal těžký pád Švýcara Marca Gisina, který zůstal na proslulé sjezdovce Saslong bezvládně ležet. V nemocnici naštěstí lékaři zjistili, že má „jen“několik zlomených žeber, pohmožděno­u kyčel a obratle.

„Je to poměrně těžký a technický kopec s velkým počtem nerovností. Myslím si, že to bude zajímavé, moc se těším. Věřím, že se opět stačím přehodit na lyžařku a že si to tam užiju,“doufá Ledecká.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? má za sebou na snowboardu v nové sezoně dva závody – skončila druhá a první
FOTO PROFIMEDIA má za sebou na snowboardu v nové sezoně dva závody – skončila druhá a první

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia