Lidové noviny

Zmar českých veteránů. V Rusku propadli

Čeští hokejisté utrpěli na Channel One Cupu proti Rusku debakl 2:7. V duelu se Švédskem pak přes vedení 2:0 prohráli 2:3

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MOSKVA/PRAHA Kdyby nebylo povedené třetí třetiny ve čtvrtečním zápase ve Finsku, v níž čeští hokejisté dotáhli třígólové manko, aby pak porazili Finy na samostatné nájezdy, odjížděli by z ruského Channel One Cupu s nulou. I tak skončili se dvěma body a skóre 8:13 na posledním místě tabulky. Zopakovali tak umístění z finského Karjala Cupu.

Jaký to rozdíl proti domácímu výběru, který turnaj se třemi výhrami a skóre 15:4 jednoznačn­ě ovládl. Trenérovi českého týmu Miloši Říhovi tak nevyšel tah vsadit především na třicátníky kolem pětatřicet­iletého kapitána Jiřího Novotného. Sobotní duel s domácím týmem, kteří Rusové vyhráli 7:2, ukázal, že Češi na svého soupeře nestačili jak bruslařsky, tak důrazem.

„Jak jsme začali těmi oslabeními, tak jsme skončili. Mnoha vyloučeným­i a nediscipli­novaností jsme si zápas prohráli,“upozornil Říha na celkem 51 trestných minut českého týmu. Rusové využili hned tři přesilovky a dali v nich tak základ své vysoké výhře. „Neměli jsme vůbec žádnou šanci. Stálo nás to spoustu sil v obraně. Někteří hráči nehráli, i proto ten zápas tak vypadal,“pokračoval kouč českého týmu.

Rusové tak i s úroky vrátili Čechům prohru 2:5 z Karjala Cupu. „Samozřejmě to byl pro ně tady stěžejní zápas, ale my na to mužstvo připravova­li. Je to v organizaci, jestli to hráči splní. Po vítězství s Finy jsme asi hlavami zůstali trochu někde jinde,“dodal Říha.

V neděli pak Češi vedli v polovině duelu nad Švédy 2:0, po nezvládnut­ých situacích před vlastním brankovišt­ěm však prohráli 2:3. „Je to škoda. V první třetině měli Švédové více šancí, ve druhé za stavu 2:0 jsme udělali takové hloupé chyby. Tam jsme měli alespoň chvilku počkat a být trpělivějš­í. Třetí třetinu jsme odehráli zase jako nejlepší z toho zápasu, ale nedáme gól,“smutnil po zápase Říha.

Co se kouči naopak povedlo? Nasazení mladé útočné dvojice Patrik Zdráhal – Ondřej Beránek, kteří se postarali o druhý gól ve švédské brance. „Je super trefit se na takové úrovni. Byl to první gól, takže jsem za to moc rád. Snad někdy přibudou další,“radoval se ze své první reprezenta­ční trefy Zdráhal.

„Byla to smolná porážka, nevyhrál lepší tým. Dali jenom o ten jeden gól víc, co se dá dělat. Měli jsme pak zase šance srovnat, ale bohužel. První třetina byla dobrá, druhá ne, třetí byla podle mě velmi dobrá a skončilo to 3:2 pro Švédy,“uvedl kapitán Novotný. ■

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia