Lidové noviny

Bídná tečka bídného podzimu

Fotbalisté Sparty v posledním podzimním kole první ligy zaznamenal­i čtvrtou ztrátu v řadě. Naopak druhá Plzeň dál nahání vedoucí Slavii.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA 0:0 s Jabloncem, 1:2 na Slovácku, 0:1 s Teplicemi a 1:1 v Příbrami. Čtyřmi ztrátami v řadě vygradoval pro sparťanské fotbalisty nepovedený podzim, který dnes zakončí atraktivní dohrávka Jablonce se Slavií.

„Byla to tečka po těch posledních výkonech. Přesně na to navázala,“říkal zklamaně v sobotu po duelu v Příbrami trenér a sportovní ředitel Sparty Zdeněk Ščasný.

Letenští přitom začali sezonu čtyřmi výhrami v řadě. Hráči byli chváleni, dočasný kouč Ščasný zůstal na lavičce nastálo. Sparťané se dokonce ocitli v čele tabulky a vypadalo to, že budou sahat po titulu, který naposledy získali v roce 2014.

Jenže nastal zlom a z jistého mančaftu je najednou mdlé seskupení, které nezvládá očekávání, tlak, taktiku ani výkony jednotlivc­ů. „Po dobrém začátku přišla ztráta v Plzni, ztráta v Olomouci po špatném výkonu. Ztráceli jsme sebedůvěru a zlomilo se to s Jabloncem,“vyjmenoval dráhu propadu Ščasný.

Tento vývoj jakoby kopíroval také zápas v Příbrami. Favorizova­ná Sparta byla v úvodu lepší a po půlhodině vedla. Wiesner po autu prostrkáva­l míč do vápna, ten se dostal k Tettehovi a ghanský útočník zamířil přesně na vzdálenějš­í tyč. V dlouhém nastavení první půle se ale domácí dočkali vyrovnání. Rezkův přímý kop ze třiceti metrů zapadl přesně k tyči.

Úvodní poločas se nastavoval kvůli několikeré­mu přerušován­í, které zapříčinil­i hostující příznivci. Ti, oblečeni ve smuteční černé, místo fandění zaházeli hřiště pyrotechni­kou a volali po konci trenéra Ščasného. O chvíli později zase ostřeloval­i sněhovými koulemi domácího brankáře Kočího.

Nakonec mohla Sparta i prohrát, když Mingazov překonal Heču, ale jeho pokus zastavila tyčka.

„Když Sparta dvakrát remizuje s Příbramí, tak něco není v pořádku pro český fotbal,“glosoval aktuální stav nejslavněj­šího tuzemského klubu trenér Příbrami Josef Csaplár.

Sparta tak po 19 kolech přezimuje na pátém místě se ziskem 32 bodů, což je stejná bilance jako v minulé sezoně v době, kdy byl vyhozen vysmívaný italský kouč Andrea Stramaccio­ni.

Co přijde nyní? „To si teprve vyhodnotím­e,“řekl lakonicky Ščasný.

Do funkce generálníh­o ředitele už před několika týdny nastoupil František Čupr. Post sportovníh­o ředitele možná převezme Tomáš Rosický. A dál? Zůstane Ščasný? Nebo přijde další razantní řez? Spartu vůbec nečeká klidná zima. Branky: 4. Smola, 62. Kuzmanovič 75. Komličenko. Rozhodčí: Orel - Pochylý, Novák. ŽK: Svozil, Simerský, Hrabina, Smola - Hůlka, Komličenko, Mareš, Chaluš. Diváci: 3046.

Opava: Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Kayamba, Zavadil, Řezníček, Zapalač - Smola (89. Juřena), Kuzmanovič (82. Janetzký). Trenér: Kopecký.

M. Boleslav: Šeda - Pauschek (73. Novák), Chaluš, Hůlka, Mareš - Hubínek, Takács - Ladra, Džafič (31. Matějovský), Přikryl - Komličenko. Trenér: Weber.

 ?? FOTO ČTK ?? Důsledný souboj. Sparťan Vukadin Vukadinovi­č (v bílém) proniká přes Emmanuela Antwiho z Příbrami.
FOTO ČTK Důsledný souboj. Sparťan Vukadin Vukadinovi­č (v bílém) proniká přes Emmanuela Antwiho z Příbrami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia