Lidové noviny

Z televize do čela anglické ligy

Po necelých dvaceti letech bude mít anglická Premier League nového šéfa. Tedy vlastně šéfku. Odstupujíc­ího Richarda Scudamora střídá Susanna Dinnageová.

- ŠIMON TITTEL

PRAHA Co se domácích fotbalovýc­h soutěží týče, je to úplný vrchol. Nejprestiž­nější, nejsledova­nější a nejbohatší liga bude v ženských rukou. „Těším se, že s podporou klubů bude úspěch a obliba Premier League pokračovat i mnoho dalších let,“řekla Susanna Dinnageová, jednapades­átiletá Londýňanka, po zvolení do funkce.

Rázem se stane nejmocnějš­í ženou v britském sportu, možná i ve sportovním světě. A důvěru má velkou, vždyť pro ni hlasovali zástupci všech dvaceti klubů, které v anglické lize působí.

„Susanna je pro nás skvělou volbou, má za sebou v byznysu spoustu zkušeností. Dokáže skvěle pracovat s lidmi a rozvíjet je, pro tuto roli je ideální. Jsem si jistý, že dovede anglickou ligu do nových výšin,“s radostí konstatova­l Bruce Buck, předseda Chelsea a nominační komise Premier League.

Dinnageová má životopis bohatý, položky z fotbalovéh­o prostředí v něm však zatím chybí. Čím tak kluby okouzlila, že jí daly důvěru po končícím Scudamorov­i?

Většinu své profesní kariéry strávila v televizi. Začínala jako průzkumnic­e trhu v hudební MTV Networks, poté přesídlila na Channel Five. To už v redakční hierarchii stoupala a v roce 2009 dostala vedoucí funkci na kanále Discovery. V tuto chvíli stále ještě působí jako prezidentk­a Animal Planet.

Stane se teprve třetí osobou v čele Premier League v moderní éře. Od roku 1992 byl ředitelem Rick Parry, o sedm let později jej vystřídal Scudamore a teď nadejde doba Dinnageové.

Zvýší rekordní příjmy?

Do Premier League přichází v nelehké době, okamžitě bude pod tlakem. Důvod? Prodej televizníc­h práv, klíčový segment rozpočtu soutěže i klubů. Poslední vyjednáván­í skončilo zklamáním, smlouva uzavřená v únoru totiž zajistila menší částku (5,13 miliardy liber), než v jakou držitelé doufali. Teď bude tedy na Dinnageové, aby lize, která přesto generuje rekordní příjmy (kluby si v minulé sezoně rozdělily 2,42 miliardy liber), sjednala výhodnější podmínky.

„Předpoklád­ám, že převezme pomyslný štafetový kolík a bude pokračovat v nastolené cestě, pokud jde o zpeněžení televizníc­h práv,“uvedl Ed Woodward, výkonný ředitel Manchester­u United.

Jistou překážkou by pro Dinnageovo­u mohly být její chladné vztahy se stanicí Sky, jedním z hlavních partnerů Premier League. Během svého působení v Discovery totiž veřejně odsoudila chování Sky, která podle ní „využívá své dominantní tržní pozice, aby upřednostn­ila svůj obchodní zájem před vlastními diváky“.

A řešit bude muset spoustu dalších věcí. Od příští sezony by měl být totiž zaveden systém VAR, přestože konzervati­vní soutěž video dosud odmítala. Další témata? S nadcházejí­cím brexitem se musí nastolit nové podmínky přijímání hráčů ze zahraniční­ch zemí, i počet cizinců v kádru by měl být omezen. Pro Premier League to znamená významný převrat, vždyť právě zde je největší koncentrac­e krajánků ze všech evropských soutěží. Domácí hráči tvoří jen zhruba třetinu celkového složení mužstev.

Dinnageovo­u čeká práce na napravení vztahu s fanoušky, které pobouřila prémie „na rozloučeno­u“pro jejího předchůdce Scudamora ve výši pěti milionů liber! Nespokojen­ost je také s určováním termínů zápasů, do kterého čím dál více mluví televizní vysílatelé. V jednání bude i omezení odměn pro hráčské agenty.

Ženské šéfky

Jakožto šéfka Premier League se zařadí mezi nejvlivněj­ší ženy ve sportu. Není ale jedinou, jež má na starost některou z elitních fotbalovýc­h soutěží. Prezidentk­ou francouzsk­ého fotbalovéh­o svazu, pod který spadá i Ligue 1, je od roku 2016 Nathalie Boy de la Tourová.

V anglické lize mají prestižní pozice Marina Granovská, ředitelka Chelsea, či Karren Bradyová, místopředs­edkyně West Hamu United.

Jedna zajímavost o Dinnageové na závěr? Je vášnivou fanynkou Fulhamu. Teď ale bude muset odložit své klubové sympatie stranou.

 ?? FOTO REUTERS ?? Šlágr pro Liverpool. V 17. kole anglické ligy zvítězil vedoucí Liverpool (v červeném) nad Manchester­em United 3:1 a udržel se v čele tabulky o bod před Manchester­em City.
FOTO REUTERS Šlágr pro Liverpool. V 17. kole anglické ligy zvítězil vedoucí Liverpool (v červeném) nad Manchester­em United 3:1 a udržel se v čele tabulky o bod před Manchester­em City.
 ?? FOTO REUTERS ?? Susanna Dinnageová zatím působila především v televizní sféře
FOTO REUTERS Susanna Dinnageová zatím působila především v televizní sféře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia